Petri Kutusunda Agarlı Besiyeri Hazırlanması
Sterilizasyondan sonra agarlı besiyerleri, petri kutularına aseptik şartlarda dökülerek kullanılır. Besiyeri dökülmeden önce homojenliğinden emin olmak için çalkalanmalıdır.
Agarlı besiyerlerinin petri kutularında sterilize edilmesi uygulanan bir yöntem değildir. Agarlı besiyerleri, her zaman erlen gibi büyük kaplarda sterilize edilir ve sterilizasyon sonrası steril petri kutularına aseptik koşullarda dökülür.
Petri kutularına dökülecek agarlı besiyeri miktarı, farklı kaynaklarda farklı değerler ile verilmektedir. Bu miktar, öncelikle petri kutusu çapı ile ilgili olduğu için agarlı besiyeri döküldükten sonra besiyeri kalınlığının 2 - 5 mm olması tercih edilmektedir. Genellikle çapı 9 cm olan bir petri için 15-25 ml (ortalama 20 ml) besiyeri hacmi hesap edilir.
Otoklav sonrası besiyerleri yaklaşık 50 °C'de soğutulmalı ve bu sıcaklıkta petri kutularına dökülmelidir. Yüksek sıcaklıklarda dökme, petri kutusunun kapağı içinde aşırı su yoğunlaşmasına yol açar. Ayrıca yüzey kurutma işlemi daha uzun zaman alır.
Eğer petri kutusunda "dökme yöntemi ile kültürel sayım" amacıyla önceden ilave edilmiş örnek varsa dökme sıcaklığı 40 °C'yi geçmemelidir. Bu uygulamada petri kutusunda bulunan mikroorganizmaları olası termal şok etkilerinden korumak için petri kutularının oda sıcaklığında tutulması gerektiği unutulmamalıdır. Herhangi bir nedenle otoklavlandıktan
sonra 50 °C su banyosunda uzun süreli beklemeler, agarın jelleşme özelliğinde kayıplara neden olur. 48 °C'de 4 saat bekletmek, izin verilebilecek en yüksek sıcaklık süre kombinasyonudur.
Besiyeri döküldükten sonra petri kutuları düz bir zeminde soğumaya ve katılaşmaya bırakılır. Dökme sırasında besiyerinde oluşabilecek hava kabarcıkları bunzen beki alevi ile giderilir. Bu işlem, herhangi bir amaçla önceden ilave edilmiş numune içeren petri kutularına yapılmamalıdır. Petri kutularının tabanına gerekli bilgiler (besiyeri döküm tarihi, besiyeri adı, hazırlayan kişi gibi) asetatlı kalem ile yazılmalıdır.
http://megep.meb.gov.tr
Mikrobiyoloji
-
Antibiyotiklerin Etki Mekanizmaları Nelerdir?
-
Azot oksit
-
Petri Kutusunda Agarlı Besiyeri Hazırlanması
-
Tüpde Agarlı Besiyerlerinin Hazırlanması
-
Besiyeri Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir ?
-
Dehidre Besiyerleri Nedir?
-
Besiyerinin Sahip Olması Gereken Özellikler
-
Besiyeri hazırlanmasında kullanılan maddeler nelerdir ?
-
Besiyerlerin Sınıflandırılması Nasıl Yapılır ?
-
Besiyerinin Tanımı ve Kullanım Amaçları Nelerdir ?
-
Pseudomonas Cinsine ait Türler
-
Veba - Yersinia Pestis
-
Tularemi - Francisella tularensis
-
Şarbon - Bacillus anthracis Enfeksiyonu
-
Bruselloz - Brucella spp