PUPA (Krizalit) TİPLERİ
Pupa dönemi iç organlarin kaynasarak ergine has sekil aldiklari bir nevi uyku dönemidir. Bu dönemde iç organlarin kaynasmasi larvaya ait bazi organlarin yok olarak yerine ergine ait olanlarin meydana gelmesine Histoliz olayi denir. Böcekler bu dönemde genellikle kuytu yerlerde saklanirlar. Bazilari son larva dönemini tamamlarken bir koza meydana getirir. Onun içinde pupa olur. Bazilarinda çesitli maddeleri birbirine yapistirarak bir yuva meydana getirir. Pupalarin hepsi yapica birbirine benzemez. 3 ayri tip ayird edilir.
1- Serbest pupa: Bu tipte anten, bacak ve kanat izleri vücut üzerinde serbest olarak bulunur. Ergin hale gelince böcek pupa gömlegini sirt taraftan yirtarak disariya çikar. Ör: Coleoptera Hymenoptera, Diptera bazi famlar.
2- Mumya pupa: Bu tipte anten bacak kanat vücut üzerine yapisiktir. Ergin hale gelen böcek gömlegini sirttan yirtarak disari çikar. Lepidopteralarda görülür. Son takimdaki pupa tipine özel olarak Chrysalid adi verilir.
3- Fiçi pupa-Son larva döneminden pupaya geçiste gerçekte serbest olan pupa disardan düzgün yüzeyli bir kap içersine kendini hapseder. Oval sekilli olan bu kap üzerinde enine daireler seklinde segment çizgileri bulunur. Bu nedenle Hymenoptera kozalarindan kolayca ayird edilir. Böcek ergin hale gelince fiçinin tepesinde kapak seklinde kalkan bir kisimdan disari çikar. Ör: Diptera takimi familyalarinin çogunda.
Entomoloji
-
Duyarga bacaklılar - Protura
-
İçtençeneliler - Entognatha
-
Böceklerin Anten veya Duyarga Yapıları
-
Böceklerin anatomik yapısı ve vücut kısımları
-
Entomolojiye giriş
-
Entemoloji ya da böcek bilimi hakkında bilgi
-
Bitki zararlısı böcekler
-
Ülkemizdeki Bombus Türleri
-
Bal ve Apiterapi
-
Arı Zehiri Ve Apiterapi
-
Bal Arılarının Taksonomisi, Vücut Yapıları & Gelişme Dönemleri
-
Bal Arısı Kolonisi Ve Arı Irkları
-
Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması
-
BÖCEKLER VE ZARARLARI
-
Böcekler İçin Çevre Dostu Öneriler