Saponaria prostrata - Sabun otu, Sabun Çiçeği
Fotoğraf: Prof.Dr. Ahmet KARATAŞ
Saponaria prostrata - Sabunotu, Sabun Çiçeği Kayseri: Yahyalı, Aladağlar, Delikkaya mevki (2850 m) 31.07.2011
Familyası: Karafilgillerden, Caryophyllaceae, Nelkengewaechse
Drugları: Sabunotkökü: Saponariae rubrae radix (Caryobhllaceae; türünün kurutulmuş kökleridir), Sabunotu: Saponariae herba
Anayurdu bilinmemekte, ancak Avrupa, Asya’nın Batısından doğu Türkistan’a kadar uzanan geniş bir alana sahiptir. Ülkemizde nemli yerlerde, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sıkça görülmektedir.
Sabunotunun tek yıllık ve çok yıllık olmak üzere 40’tan fazla türü bulunmaktadır. Kırmızı, renkte rizom ve kazık kökü vardır. Boyu 30-100cm arasındadır. Haziran-Eylül ayları arasında çiçekler açan, gölgelik ve sulak yerleri seven, dayanıklı otsu **** yan otsu bitkidir. 2. sınıf bir şifalı bitkidir.
Gövde tüysüz veya kısa tüylerle kaplıdır. Gövdesi tabanda mor-kırmızı, üst tarafta açık yeşil renkli, silindirik kesitli ve serttir.
Yaprakları karşılıklı mızrak şeklinde, kenarları bütün, hafif dalgalı, koyu yeşil renkli, alt yaprakları 10-15 cm uzunluğunda, üst yaprakları ise oldukça küçüktür.Yaprak üzerinde belirgin 3-4 damar bulunur. Yapraklar dikdörtgene benzer fakat köşeleri küt yuvarlaktır(oval). Karşılıklı dizilen oval biçimli, ucu sivri ve soluk yeşil renkli yapraklarının üzerinde birbirine paralel üç çizgi bulunur.
Çiçekleri terminal, sık korimbos çiçek durumundadır. Çiçekleri gövdenin tepesinde topluca bir arada, her çiçek, beş adet beyaz, beyazımsı pembe veya pembe renkli oval , geri kısmı birleşik olup boru şeklindedir. Taç yaprakların gerisi çan şeklinde olup 2 cm uzunluğunda olabilir. Bu nedenle arı veya kelebeklerin bu bitkiyi döllemesi oldukça zordur. Yaz sonlarında açan pembe **** beyaz çiçekleri tatlı meyve kokuludur.
Meyve olgunlaşınca 4 dişle açılan, esmer renkli, uzunca bir kapsül meydana getirir.
Tohumlar küçük, hemen böbrek şeklinde esmer renkli ve üzeri pürtüklüdür.
•Sabunotu, döktüğü tohumlarla çoğalır.
Bitkinin kökü (kazık kök), rizomlarından (kökgövde) çıkan kökçüklerle çevresine yayılır.
Kökleri yeraltında yatay olarak çevresine yayılır, parmak kalınlığında, dışı kahverengimsi, içi beyaz renkli ve köklerinin sürgünleri ile çevresinde kümeler oluşturur.
Bitki Türleri - Flora
-
Campanula troegerae - İspir çıngırağı
-
Tunceli -Dersim Munzur dağlarından Tulipa L.
-
Dağnanesi -Cyclotrichium origanifolium
-
Centaurea tchihatcheffii - Yanardöner
-
Dere Marulu - Lactuca bourgaei
-
Kısmetağacı - Clerodendrum bungei
-
Türk Zambağı
-
Bolboğum - Polygonatum verticillatum
-
Kirpikli ZAMBAK - Lilium ciliatum
-
Sarı Salep -
-
Geranium rotundifolium L
-
Sedum album - Çoban kavurgası (Çepni, Gemerek-Sivas)
-
Clematis orientalis - köpektutağı
-
Primula vulgaris - Çuha çiçeği
-
Kastamonu Karanfili - Dianthus kastembeluensis