SEKONDER METABOLİTLER
Bitkiler büyüme ve gelişmeleri sırasında işlevi olmayan, çok sayıda ve çeşitli organik bileşikler üretirler. Bu maddeler sekonder metabolitler, ikincil ürünler veya doğal ürünler olarak bilinir. Bu kitabın çeşitli bölümlerinde değinilen fotosentez, solunum, çözünmüş madde aktarımı, taşınım, protein sentezi, sindirim, farklılaşma işlevlerinde veya karbonhidrat, protein ve lipitlerin oluşumda sekonder metabolitlerin, genellikle, doğrudan rollerinin olmadığı görülür.
Sekonder metabolitler bitkiler aleminde sınırlı dağılım gösterirler. Bu özellik bu bileşikleri primer me- tabolitlerden (amino asitler, şekerler, nükleotidler ve açil lipitler) ayırır. Zira, sekonder metabolitlere çoğu kez sadece belli bir tür ya da yakın türler arasında rastlanırken, primer metabolitler bitkiler aleminin tüm bireylerinde bulunur.
Sekonder Metabolitler Bitkileri Herbivor ve Patojenlere Karşı Savunur
Sekonder metabolitlerin adaptasyon açısından önemi uzun yıllar bil inmemiştir. Önceleri, bu kimyasalların metabolizmanın işlevsiz son ürünleri ya da bir başka deyişle metabolik atıklar olduğu düşünülmüştür, ilaç ham maddeleri, zehirler, tatlandırıcılar ve endüstriyel ham maddeler bağlamında önem taşımalarından dolayı, 19 ve 20. yüzyıl organik kimyacıları bu bileşiklere yönelmişler ve böylelikle sekonder metabolitlerin araştırılmasında çığır açılmıştır.
Son yıllarda bitkilerde çoğu sekonder metabolitin önemli ekolojik işlevlere sahip olduğu öne sürülmektedir.
Bu işlevler aşağıda verilmiştir.
.Bitkileri herbivorlara ve hastalık oluşturan mikrobiyal patojenlere karşı koruyucu,
.Bitkiler arasında rekabet aracıları olarak (allelopati) ve tozlaşma ya da tohum dağılımına katkıda bulunan hayvanları çekici olarak işlev görürler.
Bu bölümün geri kalan kısmında belli başlı bitkisel sekonder metabolitler, biyosentezleri ve, özellikle savunma görevleri olmak üzere, bitkilerde bilinen işlevleri hakkında bilgi verilecektir.
Bitkisel Savunma Öğeleri Evrimin Bir Ürünüdür
Bitkilerin savunma bileşiklerine nasıl sahip oldukları sorusuyla başlayabiliriz. Evrimle ilgilenen biyologlara göre, savunma bileşikleri kalıtılabilen mutasyonlar, doğal seçilim ve evrimsel değişimler sonucu ortaya çıkmışlardır. Temel metabolik yollarda oluşan gelişigüzel mutasyonlar herbivorlar ve hastalık yapıcı mikroorganizmalar için toksik veya caydırıcı özellik taşıyan yeni bileşiklerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Üretildikleri bitkiler için aşırı toksik olmadığı ve üretimleri metabolizmaya aşırı maliyet getirmediği sürece, bu bileşikleri taşıyan ya da üreten bitkiler taşımayanlara (veya üretmeyenlere) göre daha yüksek üretkenlik uyumuna sahip olmuştur. Böylelikle savunma ürünlerine sahip olan bitkiler olmayanlardan daha fazla nesil bırakmış ve kendilerine özgü savunma özelliklerini bir sonraki nesle aktarmışlardır.
İlginç olanı bakteri, fungus ve herbivorları uzaklaştırarak üretkenliği artıran bu çok aktif savunma ürünleri, aynı zamanda besinsel kaynak anlamında bu bitkileri insanlar için de kullanışsız hale getirmiştir. Önemli kültür bitkilerinin çoğu, bu bileşiklerin nispeten daha düşük oranlarda üretimi amacıyla yapay olarak seçilime veya ıslaha tabi tutulmakta ve sonuçta bitkiler hastalık ve böceklere karşı daha duyarlı hale gelebilmektedir.
Sekonder Metabolitler Üç Ana Gruba Ayrılırlar
Bitkisel kökenli sekonder metabolitler, terpenler, feno- lik ve azotlu bileşikler olmak üzere üç ana gruba ayrılabilirler. Bu gruplar kimyasal olarak birbirlerinden farklıdır.
Botanik
-
Bitkisel Hormonlar Nelerdir?
-
Bitkisel Hormonları Nelerdir? Auxinler - Oksin Bitki Büyüme Hormonlarının Görevleri Nelerdir?
-
Pinus cembra - İsviçre Fıstık Çamı
-
Pinus banksiana - Banks çamı
-
Pinus aristata (Higori çamı)
-
Palinoloji – Polen Bilimi Hakkında Bilgi
-
Kaktüsgiller - Cactaceae Hakkında Bilgi
-
Papatyagiller - Asteraceae Hakkında Bilgi
-
Karanfilgiller - Caryophyllaceae Hakkında Bilgi
-
Periyant Nedir ? Periant (Çiçek Örtü Yaprakları)
-
Bitki Yaprak Tipleri Ve Görevleri - Yaprak Çeşitleri
-
Bitkilerde Gövde Çeşitleri ve Gövdenin Görevleri Nelerdir ?
-
Opuntia ficusindica - "Dikenli İncir"
-
Bitkilerde Bulunan Doğal Renk Maddeleri
-
Bitki Stresi: Abiyotik ve Biyotik Faktörler