Serum Proteinleri
Organik bileşiklerin büyük bir grubu olan proteinler, organizmada ve özellikle hücrelerde en çok bulunan maddelerdir. Proteinler canlı organizmanın çok önemli bir yapı taşıdır. Bütün canlıların hücreleri protein ihtiva eder. Kas, karaciğer gibi organ ve dokuların % 80 – 90‟ı proteindir. Proteinler aminoasitlerin birleşmesinden meydana gelen karmaşık yapılı organik moleküllerdir. Vücut ağırlığının % 18‟ini, hayatın temelini oluşturan bu kompleks organik bileşiklere protein denir. Hücre içinde meydana gelen çeşitli faaliyetler doğrudan proteinler tarafından yapılır. Hücre içinde 2000‟e yakın değişik protein olduğu sanılmaktadır.
Proteinler uzun süren açlık durumlarında enerji kaynağı olarak da kullanılır. Enerji verme açısından yağlardan sonra gelir. Kullanım olarak 3. organik bileşiktir. 1 gram protein yakıldığında 4,3 kilo kalori enerji açığa çıkar.
Proteinler, peptit bağlarıyla kovalent olarak bağlanmış aminoasit polimerleridir. Proteinler, karbon (C ), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N), kükürt (S) elementlerini kapsar. Bazılarında fosfor (P) bulunur.
Değişik fizyolojik ve patolojik durumlarda serumda proteinler değişik miktarlarda bulunur. Serum proteinleri çok sayıda değişik fonksiyonları yerine getirir. Lipidler, hormonlar, vitaminler ve metaller için taşıyıcı moleküller olarak işlev yapar. Ozmotik basıncın sağlanmasına yardımcı olur. Hücre aktivitesinin düzenlenmesi, enfeksiyonlara karşı savunmada önemli rol oynar.
Normal bir serum protein elektroforezi sonucunda; albümin, alfa1, alfa2, beta ve gama globülinden oluşmuş beş temel fraksiyon içerir. Selüloz asetat elektroforezi ile elde edilen bu bantların sayısı hayvan türlerine göre değişir.
MEB Laboratuvar Hizmetleri Aralık 2015
Biyokimya
-
Serum Enzimlerini Tayin Yöntemleri
-
Fosfatazlar (Alkali fosfataz= ALP)
-
Transferazlar
-
Transaminazlar
-
Enzimlerin Görev, İşlev ve Özellikleri - Enzimlerin İsimlendirilmesi
-
Kanda Bilirubin
-
Serum Proteinleri
-
Fosfolipidler
-
Trigliseridler
-
Kolesterol Nedir?
-
Kan Lipitleri Nelerdir?
-
Kan Şekeri Nedir?
-
Araşidonik Asit (ARA) Nedir?
-
Lizozim enzimleri
-
Lizozim: İlk Antibiyotik