Sinir Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? Organları Ve Görevleri Nelerdir?
Sinir sistemi, vücudun temel düzenleyici, kontrol edici ve iletişim sistemidir. Düşünme, öğrenme ve hafıza gibi tüm zihinsel işlevlerde yer alır. Sinir sistemi vücuttaki işlevlerin düzenlenmesi ve kontrol edilmesinde iç salgı sistemi (endokrin sistem) ile birlikte çalışır. Sinir sistemi beyin, beyincik, omurilik (merkezi sinir sistemi); motor ve duysal sinirler (periferik sinir sistemi) ve otonom (istemsiz) sinir sisteminden oluşur.
Merkezi Sinir Sistemi: Beyin ve omurilik birbirine bağlantılı milyonlarca sinir hücresinden (nöron) oluşur. Beyin birçok uyaranı değerlendirir ve cevap verir. Beynin her iki yarım küresi, vücudun karşı yarısının hareketini yönetir ve beynin özel bölgeleri de düşünme ve görme gibi işlevleri doğrudan yönetir.
Periferik Sinir Sistemi: Sinir sisteminin bu bölümü beyin tabanından kaynak alan 12 çift kraniyal sinir (kafa sinir çiftleri) ve omurilikten kaynak alıp vücuda yayılan 31 çift spinal sinirden oluşur. Gelen (duysal) ve giden (motor) sinir lifi demetlerini içerir.
Otonom Sinir Sistemi: Bazı kraniyal sinirler ve birkaç spinal sinir otonom (istemsiz) sinir sistemi olarak çalışır. Bu sistem kalp hızı, solunum ve vücut ısısı gibi yaşamsal vücut işlevleriyle ilgilidir ve birbirine karşı dengede çalışan iki bölümden (sempatik ve para-sempatik) oluşur.
Genel Biyoloji
-
Protista Alemi ve Genel Özellikleri
-
Hücrelerdeki farklı ve benzer yapılar
-
Ses Nedir ? Ses Nasıl Oluşur?
-
Kültürü Yapılan Fitoplankton Türleri Nelerdir?
-
Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü Nedir?
-
Ribozom ve Protein Sentezi
-
Mikrotübüller ve İplikçikler
-
Hücre Zarları
-
Lipid Çift-Katmanın Keşfi
-
Biyoreaktör
-
Telomerler ve İnsan Telomerinin Kristalik Yapısı
-
Hücre Biyolojisinin Tarihsel Gelişimi
-
Hücre biyolojisi nedir ?
-
Biyolojik Çeşitlilik Nedir ?
-
Sinir Sistemi Yapısında Bulunan Hücre Tipleri ve Özellikleri Nelerdir?