SİNONİMLİK NEDİR
Sinonim, aynı taksona verilen farklı isimler demektir. Sinonim isimler içinde tarihi en eski olanı, öncelik prensibi gereği “senior sinonim”, tarih olarak en yenisine de “junior sinonim” adı verilir. Örneğin: Sinonimlik, geçtiğimiz yüzyıllarda iletişim araçlarının henüz yaygınlaşmadığı zamanlarda sık sık ortaya çıkan bir durumdu. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan araştırıcılar, buldukları aynı canlıya farklı isimler vermişler ve bu şekilde yayınlamışlardır. Böylece uzun yıllar literatürde aynı canlıya verilen farklı isimler ayrı ayrı birer tür ismiymiş gibi işlem görmüştür. Ancak özellikle içinde bulunduğumuz yüzyılda familya, altfamilya, cins vb. düzeylerinde revizyon yapan araştırıcılar, bu araştırmayı yaparken tüm türleri aynı anda inceleme olanağı bulmuşlar ve farklı tür olarak nitelenen ve isimlendirilen canlıların birbirinin aynısı olduğunu görmüşlerdir.
Sinonim olarak saptanan isimlerden en eski tarihli olanı, o türün gerçek ismi olmakta, tarihi daha yeni olanlar ise sinonim olarak kabul edilmektedir. Sinonimlerin saptanması ve sıralanmasında öncelik prensibi uygulanır. Buna göre:
• Yıl üstünlüğü,
• Aynı yılda yayınlanmışsa ay üstünlüğü,
• Aynı ayda yayınlanmışsa gün üstünlüğü,
• Aynı dergide yayınlanmışsa sayfa üstünlüğü,
• Aynı sayfada yayınlanmışsa satır üstünlüğü söz konusudur. Buna göre geçerli tür, senior ve junior sinonimler sıralanmış olur.
Sistematik
-
Sivrisineklerin Sınıflandırılması
-
Türleşme nedir ? Doğal türleşme şekilleri nelerdir ?
-
Bloom Taksonomisi Nedir?
-
FİLOGENETİK SİSTEMATİK
-
FİLOGENİ
-
Taksonominin Tanımı
-
TAKSONOMİNİN ÖYKÜSÜ
-
Metazoa’ nın Yapı Planı ve Ortaya Çıkışı
-
Hayvanların Organizma Alemindeki Yeri
-
Evrimin Ana Hatları
-
Filogenez ve Sistem
-
Homoloji kavramı nedir
-
Sistematiğin Yöntemleri
-
Yüksek Kategoriler - Regnum - Diviso - Ordo
-
Sistematikte Tür Kategorisi