Soğuk algınlığına neden olan Rinovirüsler, bağışıklık sistemini tetikleyerek gribi önleyebilir
Grip mevsimi yaklaşırken halk sağlığı sistemini tehdit eden bir diğer bir durum soğuk algınlığı olabilir. Ancak yeni bir çalışma soğuk algınlığına neden olan virüsün bambaşka bir özelliğini ortaya çıkardı.
Yale Üniversitesi’nden araştırmacılar, 4 Eylül günü The Lancet Microbe dergisinde yayınlanan çalışmalarında soğuk algınlığının en yaygın nedeni olan rinovirüsün vücudun antiviral savunmasını hızlandırarak grip virüsünün enfeksiyonunu engelleyebileceğini raporladı.
Çalışmanın bulguları, 2009 yılındaki H1N1 domuz gribi salgınında gözlenen bir durumu da açıklıyor: Bu dönemde domuz gribi vakalarında beklenen artış, soğuk algınlığının yaygınlaştığı sonbahar aylarında Avrupa’da gerçekleşmemişti.
Yale Üniversitesi’nden Dr. Ellen Foxman koordinatörlüğündeki ekip, Yale New Haven Hastanesi’nde yatan ve solunum enfeksiyonu semptomları olan 13.000’den fazla hastanın üç yıllık klinik verileri inceledi. Biliminsanları, her iki virüsün de aktif olduğu aylarda bile, bir kişinin vücudunda soğuk algınlığı virüsü mevcutsa, grip virüsünün olmadığını keşfetti. Foxman, “Veriler, çok az insanın aynı anda her iki virüse de sahip olduğunu gösterdi” dedi. Foxman, soğuk algınlığı virüsünün mevsimsel yayılımının SARS-CoV-2 enfeksiyon oranları üzerinde benzer bir etkiye sahip olup olmayacağını bilmediklerini vurguladı ve “Araştırma yapmadan iki virüsün nasıl etkileşime gireceğini tahmin etmek imkansız” dedi.
Foxman ve ekibi, rinovirüs ve grip virüsünün nasıl etkileşime girdiğini test etmek için akciğerin hava yollarını kaplayan ve genellikle solunum yolunda etkili olan virüslerin ana hedefi olan epitel hücrelerine dönüşebilen kök hücrelerden insan hava yolu dokusunun bir benzerini geliştirdi. Elde edilen doku rinovirüse maruz kaldıktan sonra Influenza yani grip etmeni olan virüsün dokuyu enfekte etmediğini keşfettiler. Biliminsanları vücudun antiviral savunmasının grip virüsü vücuda girmeden önce aktifleşmiş olduğunu belirtiyor. Foxman’ın açıklamalarına göre, rinovirüsün ortamdaki varlığı, bağışıklık sisteminin çok önemli bir ürünü olan interferon üretimini tetikliyor ve bu durum da diğer patojenlerin enfeksiyonu başlatmadan önce bağışıklık sistemince verilen bir erken yanıt konumunda.
Biliminsanları SARS-CoV-2 virüsünün de diğer virüslerin etkisiyle engellenip engellenmeyeceğini araştıracak.
Çeviren: Gülseli Kırgıl
Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-09-common-cold-combats-influenza.htm
Bilim ve Gelecek: "Soğuk algınlığına neden olan Rinovirüsler, bağışıklık sistemini tetikleyerek gribi önleyebilir"
Sağlık Haberleri
-
Kompulsif Konuşma Nedir?
-
HEXA geni mutasyonuna bağlı "Tay-Sachs" hastalığı
-
Nosiseptör nedir? Başlıca Nosiseptör Türleri Nelerdir?
-
Kemirgenlerden insanlara bulaşan bir virüs. "Hantavirüs"
-
Afazi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
-
Kafein Nedir? Ne İşe Yarar? Kafeinin Faydaları ve Zararları Nelerdir
-
Yürüyen zatürre nedir?
-
Tütün Bitkisi Hakkında Genel Bilgiler, Tütün Türleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
-
İçme sularının sağlık açısından önemi ve İçme sularının temizliği
-
Kan Grupları ve Kan Uyuşmazlığı Hakkında Bilgi
-
İnsanlar Suyun Altında Nefesini Nasıl Daha Uzun Süre Tutabiliyor?
-
En İyi Ankara Dermatoloji Kliniği: Uzman Doktorlarla Sağlıklı Ciltler
-
Sivri sineklerin neden olduğu bazı hastalıklar
-
Dang humması nedir? Nasıl bulaşır ?
-
Uyku apnesi nedir?