Solunum Deneylerinde Kırmızı Lahana Kullanmak
Çoğu fen öğretmeni, kırmızı lahanadan elde edilen sebze suyunun mükemmel bir asit / baz belirteci olduğunun farkındadır. Peki bu belirteç başka bir deneyin tasarlanması için kullanılabilir mi?
Biyoloji dersinden , öğrencilerin solunum sırasında karbondioksit üretimini gözlemledikleri bir deney tasarlanabilir. Normalde böyle bir deney için laboratuvarlarda belirteç olarak fenol kırmızısı kullanırız. Ancak kırmızı lahana kullanmak kazanımları bütünleştirerek aktarmamızı ve öğrencilerin konuları ilişkilendirmesini sağlayabilir.
Kırmızı lahana karbondioksit belirteci olarak nasıl kullanılır?
Öncelikle lahana suyundan indikatör elde edin.
Bu süreç o kadar basit ki öğrencilerin kendi belirteçleri mi kendilerinin yapmalarını sağlayabilirsiniz. Sadece kırmızı lahanaları doğrayın. Bir beher içine küçük bir miktar lahana yaprağı yerleştirin. Yaprakları örtecek kadar su ekleyin ve yaklaşık 15 dakika kaynatın. Lahana kaynadıkça, pigment yapraklardan çıkarak Suyu koyu mor renge dönüştürür. Lahana suyunu süzün . Artık belirteciniz kullanıma hazır!
Solunum deneyi; Hücresel reaksiyonların tamamlanması için oksijen gereklidir. Reaksiyonlar sırasında atık ürün olarak karbondioksit salınır. Glikozun ATP'ye dönüşümünü gözlemlememiz mümkün olmasa da, solunumun gerçekleşmesi sırasındaki gaz değişimini gözlemlemek mümkündür.
Deneyi iki aşamalı gerçekleştirebilirsiniz;
1. Aşamada; öğrencilere karbondioksit varlığını göstermek için lahana suyunun nasıl kullanacaklarını öğretmek amaçlanabilir.
Karbon dioksit ve sumile karbonik asit oluşturmak üzere reaksiyona girer. Nefesimiz ve karbonatlı içeceklerimiz karbondioksit içerdiğinden oluşan karbondioksit sebebiyle lahana sıyunun koyu mordan pembemsi / kırmızıya oluşturduğu renk değişimini gözlemleyebilirsiniz.
2. Bölümde, öğrencinin bitkilerin hücresel solunum sırasında karbondioksit verip vermediğini belirlemesini istiyoruz. Fotoğrafta da görebileceğiniz gibi, ilk tüp bir kontrol grubudur., ikinci tüp yüksek bir solunum hızına sahip olan çimlenme aşamasındaki bezelye tohumlarını içerir ve üçüncü tüp canlı olan ama uykuda olan kuru tohumları içerir. Deney sonunda çimlenen bezelyelerin karbon dioksit salgıladığını açıkça gözlemleyebilirsiniz. (Çimlenmekte olan bir tohumun fotosentez yaparak CO2 tüketmez.) Kuru bezelye içeren tüpte çok hafif bir renk değişikliği gözlemlersiniz. Kuru tohumlar hücresel solunum yapar, ancak çok yavaş bir oranda. Foğrafta görülen sonuçlar, 24 saatlik sonuçlardır.
www.amybrownscience.com' sitesinden çeviri yapılmıştır.
Makale kaynağı: Gülçin Barış (Facebook)
Biyokimya Laboratuvarı
-
Serumda toplam protein tayini
-
Serumda bilirubin tayini
-
Serumda toplam lipid tayini
-
Yumurtalarla Ozmos Deneyi
-
Solunum Deneylerinde Kırmızı Lahana Kullanmak
-
Algler ve Su Kirliliği Deneyi
-
Bağ Üçgenleri- Van Arkel-Ketelaar Üçgenleri
-
Lipit Ekstraksiyonu ve Kolesterol Tayini
-
Total lipid tayini
-
Spektrofotometrik Yöntemle Kanda Glikoz Tayini
-
Otoanalizörde kalibrasyonu nasıl yapılır.
-
Bouın Solüsyonu
-
Formol kalsiyum solusyonu
-
Tamponlu Nötral Formalin Solusyonu
-
Formol Solusyonu hazırlanışı