Son 250 yılda 571 bitki türü yok oldu
Çalışma sonucuna göre 1750 yılından bu yana 571 bitki türü yok olmuş görünüyor.
The Guardian'ın verdiği habere göre Stockholm Üniversitesi'nden bilim insanları ile İngiltere Kraliyet Botanik Bahçeleri araştırmacılarının yapmış oldukları çalışma sonucuna göre son 250 yılda dünyada 571 bitki türünün yok olduğu ortaya konuldu. Çalışma sonucuna göre 1750 yılından bu yana 571 bitki türü yok olmuş görünüyor.
Stockholm Üniversitesi'nden Dr. Aelys Humphreys, bu çalışma ile ilk defa hangi bitki türlerinin hangi bölgede yok olduğunun araştırıldığını ve değerlendirilmesinin yapıldığını bildirdi.
Tecophilaea cyanocrocus, yıllar süren araştırmalardan sonra 2001'de yeniden keşfedildi ve IUCN tarafından nesli tehlike altındaki kategoride değerlendirilmektedir. Fotoğraf: Kew Gardens
Yok olan bitki türünün Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin kırmızı listesine kaydedilen soyu tükenmiş bitki sayısından çok daha fazla olduğu bildirilmekte...
Dr. Maria Vorontsova, Bitkiler için bildirilen tükenme oranının, Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınlanan çalışmada bildirilenden daha büyük olabileceğini bildirdi.
Bitki neslinin veri tabanı yıllarca süren bilimsel dergi ve saha çalışması raporlarının sonucudur. Bilim insanları, özellikle hangi tür bitkilerin neslinin tükenmeye duyarlı olduğunu vurgulayarak bu bilgilerin gelecekte korumaya yardımcı olacağını umuyor.
Yine Southampton Üniversitesi'nden bir ekolojist olan Bjorn Robroek, “Arazi kullanımı nedeniyle risk altında olan biyolojik çeşitlilik noktalarında tükenme oranlarının en yüksek olduğunu bulmak endişe verici” dedi.
Nesiota elliptica, ilk olarak 1805 yılında keşfedildi. DNA'sının bir örneği Kew’in DNA bankasında tutuluyor. Fotoğraf: Kew Gardens
Takımın bir parçası olan Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri'ndeki Dr. Eimear Nic Lughadha, “Bitkiler dünyadaki tüm yaşamın temelini oluşturuyor” dedi. “Soluduğumuz oksijeni ve gıda ihtiyacımızı sağlamanın yanı sıra, dünyan ekosistemlerinin omurgasını oluşturuyorlar - bu nedenle bitkilerin yok oluşu tüm türler için kötü bir haber.” Bitkilerin yok olması tüm canlılar için büyük bir tehlike anlamına geldiğini belirten Dr. Eimear Nic Lughadha da "İnsanlar dahil binlerce canı türünün, yaşamak için bitkilere ihtiyacı var dedi. Biz de hangi bitkinin hangi bölgede yok olduğunu bilebilirsek diğer organizmaları da dahil ettiğimiz koruma programları oluşturabiliriz." diye konuştu.
Verilen tüm bilgilerin yanı sıra, Mayıs 2019 da Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan raporda, bir milyona yakın canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunuda unutmamak lazım.
Kaynak:
https://www.theguardian.com/environment/2019/jun/10/frightening-number-of-plant-extinctions-found-in-global-survey
Botanik Haberleri
-
Tarımın Teknolojik Geleceği
-
Dünyanın en zehirli ağaçlarından biri "Manşinel" ağacı
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Uzun Zamandır Kayıp Olan Mür Türleri 1.000 Yıllık Tohumdan Diriltildi
-
Bilim İnsanları Bitkilerde DNA Metilasyonunun İç İşleyişini Araştırıyor
-
Goji beri Türleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ?
-
Aronia türleri ve özellikleri nelerdir?
-
Buğdayın Önemi ve Buğday Çeşitleri Nelerdir?
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) İçin Kamu Spotu Hazırlandı