Soyu Tükenmekte Olan Türlerin Üreme Alanlarını Belirlemek için eDNA Kullanılması
Araştırmacılar Japonya’nın Akita Bölgesi'nde bulunan Omono Nehrinde yaptıkları çalışmada geleneksel ölçme yöntemleri ile geniş kapsamlı e DNA analiz yöntemlerini kombine ederek soyu kritik derecede tehlikede olan Acheilognathus balık türünün üreme alanını keşfetmişlerdir.
Credit: Kobe University
Sol resim: Yakalanan Acheilognathus typus örneklerini göstermektedir.
Yukarıda: Genişletilmiş yumurta kanalı olan dişi
Aşağıda: Belirgin çiftleşme dönemi renginde olan erkek
Sağ resim: Çift kabuklular içindeki A. typus yumurtalarını göstermektedir
Japon araştırmacılar Japonya’nın Akita Bölgesi'nde bulunan Omono Nehri'nin ana akımında yaptıkları çalışmada geleneksel ölçme yöntemleri ile geniş kapsamlı eDNA analiz yöntemlerini kombine etmişler ve soyu kritik derecede tehlikede olan Acheilognathus balık türünün üreme alanını keşfetmişlerdir. Bulgular, 14 Kasım'da The Science of Nature – Naturwissenschaften online baskısında yayınlanmıştır.
Suda yaşayan organizmaları araştırmak, uzun süren ve zahmetli bir süreçtir ayrıca geniş bir alanı kapsamak yüksek maliyetleride beraberinde getirmektedir. Çevresel DNA (eDNA) analizi bu problemlere bir çözüm sağlamaktadır. Göller, rezervuarlar ve nehirler gibi su altındaki ortamlarda, dışkılardan, derilerden veya suyun yaşayan organizmalarından kaynaklanarak suda sürüklenen DNA parçalarını bulabiliriz. eDNA analizi, popülasyon yoğunluğu düşük olduğu için geleneksel araştırma yöntemleri ile bulunması zor olan A. typus gibi nadir bulunan türleri için özellikle kullanışlı bir yöntemdir.
Bu araştırmada, Japonya'nın Akita eyaletindeki Omono Nehri'nde A. typus'un yeni üreme ortamını bulmak için geleneksel araştırma yönteminin ardından geniş bir alanda eDNA araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma ekibi, 2016 yılının Ağustos ayında 3 gün
boyunca Omono Nehri'nin 112 km'sini kapsayan 99 noktadan yüzey suyu örnekleri toplamış ve numunelerden eDNA izole etmişlerdir. DNA ölçümünü A. typus için spesifik bir tespit sistemi kullanarak yapmışlardır. Daha sonra eDNA tespit edilen yerlere sabit ağlar ve şişe tuzakları yerleştirerek bölgede yetişkin balıkların varlığını doğrulamışlardır. Ekip aynı zamanda A. typus yumurtalarının bırakıldıkları yerleri kullanarak bu bölgede bu türün ürediğini doğrulamıştır. Omono nehrinde araştırılan 99 bölgenin 2’sinde A. typus eDNA’sı bulunmuş ve bu bölgelerden birinde bir erkek ve bir dişi örneği ele geçirilmiştir. Aynı bölgede yumurtaların bulunması bölgenin A. typus üreme bölgesi olarak tanımlanabilmesini sağlamıştır.
Bu bulgular, maliyet ve güvenilirlik bakımından, eDNA analizi ve geleneksel toplama yöntemlerinin bir kombinasyonunun nadir türlerin yaşam alanlarını ve üreme alanlarını belirlemede oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Yöntemler birbirini tamamlar: eDNA yöntemi, geniş alanların ölçülmesi için uygundur; örnek toplama, türlerin teyit edilmesi için çok güvenilirdir. Bu yöntem kombinasyonu, daha fazla yetiştirme alanı bulma ve koruma alanları oluşturma yoluyla bu türün korunmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda, düşük nüfus yoğunluğuna sahip ve geniş alana yayılım gösteren diğer nadir ve nesli tükenmekte olan türler için kullanılabilir.
Story Source: Kobe Üniversitesi tarafından sağlanan materyaller.
Not: İçerik stil ve uzunluk için düzenlenebilir
Journal Reference:
1-Masayuki K. Sakata, Nobutaka Maki, Hideki Sugiyama, Toshifumi Minamoto. Identifying a breeding habitat of a critically endangered fish, Acheilognathus typus, in a natural river in Japan. The Science of Nature, 2017; 104 (11-12) DOI: 10.1007/s00114-017-1521-1
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171117103753.htm
Çeviren ve Derleyen: Ebru Kıraç
Genetik Haberleri
-
Hepimiz Neandertal ve Denisovalı DNA’sı Taşıyoruz
-
Transkripsiyon Nedir? DNA'dan mRNA Nasıl Üretilir?
-
Genom düzenlemesi nedir? Bitkilerde yeni nesil genom düzenlemeleri nasıl yapılır?
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı