Taksonomi ve Sistematik Hakkında Genel Bilgiler
Taksomoni adını verdiğimiz bilim dalı,çok sayıda zengin olan canlı türlerini bir düzen içerisine sokmaya ve bu görevi başarabilmek için de yöntem ve ilkeler geliştirmeye çalışır.
Bazı kişiler taksonominin sinonimi yani anlamdaşı olarak kabul edilen,fakat gerçekte tamamen ayrı bir terim olan sistematik sözcüğü de Yunanca olup,organizmaların farklılıklarını,isimlendirilmelerini, deskripsiyonlarını,sıralanmalarını ve akrabalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Taksonominin anatomi,morfoloji,fizyoloji,genetik,ekoloji,coğrafya,meteoroloji,matematik ve istatistik gibi bilim dallarıyla yakın ilişkisi vardır.
Taksonomik Kategoriler
Türkçesi Bilimsel ismi
Hayvanlar Alemi Regnum animale ANIMALE
Kol,Dal,Şube Phylum CHORDATA
Altkol,Altdal,Altşube Subphylum
Üstsınıf Superclassis
Sınıf Classis MAMMALIA
Altsınıf Subclassis
Cohort Cohort
Üsttakım Superordo
Takım Ordo PRIMATES
Alttakım Subordo
Üstfamilya Superfamilia(-OIDEA)
Familya Familia(-IDAE) HOMMIDAE
Altfamilya Subfamilia(-INAE)
Aşiret,Kabile Tribus(-INI)
Cins Genus HOMO
Altcins Subgenus
Tür Species SAPIENS
Altcins Subspecies
A)Yüksek kategoriler:Genel olarak familyanın üstünde bulunan takım,sınıf,şube gibi yüksek kategorilerin her şeyden önce sabit olduklarını belirtmeliyiz.Son yıllara kadar bu kategorilerden sadece 1-2 tanesi değişti.Yüksek kategoriler çok iyi bilinmekte olup tam olarak tarif edilmişlerdir.Yüksek kategoriler kıyaslamalı bilgilerle belirlenir.
B)Familya:Alttür,tür,altcins,cins,tribü ve alt familyaların bağlı bulunduğu bir yüksek kategoridir. Her familya Type genus adı verilen bir cinsle temsil edilir.Familya ismi,Type genusun sonuna –idae eki getirilmesi ile yapılır.Familyayı,bağlı bulunuduğu takımın diğer familyalarından bir cins veya orijinli cinsler tarafından ayrılabilen taksonomik bir kategoridir.
Familyalar kendine bağlı cins sayısına göre 2’ye ayrılır:Bir familyayı tek bir cins temsi ediyorsa “monotipik familya” (Joppeicidae),birçok cinsle temsil ediliyorsa “politipik familya” (Curculionidae).
Familya kavramı kendi içerisinde ayrımlarda vardır:
o Üstfamilya
-Bir takım çok sayıda familya içeriyor ve bu familyaların teşhisinde bu yüzden zorluklar çıkıyorsa birbirine çok benzeyen familyalar bir araya getirilerek oluşturulur.Tip cinsin sonuna –oidae eki getirilerek elde edilir.Homoptera takımına bağlı Aphidoidae,Psylloidae,Coccoidae.
o Altfamilya
-Bir familya çok sayıda cins içeriyor ve bu cinslerin teşhisinde bu fazlalıktan dolayı zorluklar çıkıyorsa birbirine çok benzeyen cinsler bir araya getirilerek yapılır.Tip cinsin sonuna –inae eklenerek yapılır.Miridae familyasına bağlı Mirinae,Dicyphinae.
o Tribü
-Alt familya çok sayıda cins içeriyorsa çok benzeyen cinsler bir araya getirilerek oluşturulur. Tip cinsin sonuna –ini getirilir.Mirinae alt familyasına bağlı Mirini,Capsodini.
Sistematik
-
Sivrisineklerin Sınıflandırılması
-
Türleşme nedir ? Doğal türleşme şekilleri nelerdir ?
-
Bloom Taksonomisi Nedir?
-
FİLOGENETİK SİSTEMATİK
-
FİLOGENİ
-
Taksonominin Tanımı
-
TAKSONOMİNİN ÖYKÜSÜ
-
Metazoa’ nın Yapı Planı ve Ortaya Çıkışı
-
Hayvanların Organizma Alemindeki Yeri
-
Evrimin Ana Hatları
-
Filogenez ve Sistem
-
Homoloji kavramı nedir
-
Sistematiğin Yöntemleri
-
Yüksek Kategoriler - Regnum - Diviso - Ordo
-
Sistematikte Tür Kategorisi