TİP KAVRAMI
(Monotypus, Holotypus, Allotypus, Paratypus, Sintypus, Cotypus, Lectotypus, Paralectotypus, Neotypus, Topotypus. Type-species, Type-genus. Type-series. Locus typicus)
Taksonların esas olarak toplandığı; tür-, cins- ve familya
grubu taksonlarına ait tip tanımlamaları:
Tür Grubu:
Tür ve alttür kategorisinde bilim için yeni bir takson tanımlanacağı zaman, toplanan orjinal örnekler içerisinden söz konusu türün populasyonunu en iyi temsil edebilen bir birey holotip olarak etiketlenir. Eğer holotip erkek ise, bunun karşı eşeyi bir dişi allotip olarak etiketlenir. Tip serideki diğer bütün erkek ve dişi bireylerin herbiri paratip olarak etiketlenir. Modern sistematik çalışmalarda yeni bir takson tanımında kullanılan örnekler, bu şekilde etiketlenerek tanımlanır ve diğer örneklerden ayırt edilirler. Eskiden, aynı işlem yapılırken bir holotip seçilmez, paratipler kullanılmazdı. Çoğu zaman tip serisindeki bütün bireyler aynı değerde tip sayılırlar, dolayısıyla co-tip veya sin-tip olarak kabul edilirdi.
Eğer takson sadece bir bireye dayanılarak tanımlanırsa o tip birey monotip olarak etiketlenir. Bir takson örnek olarak sintiplere dayalı olarak tanımlanmış ise, söz konusu tür de politipik bir tür ise, bir araştırıcı çalışmasında bu politipik tür içerisinde var olan alttürü belirleyebilmek için mevcut sintipler arasından bir bireyi seçerek lektotip olarak etiketlemelidir. Serinin diğer bireyleri de bu durumda paralektotip olarak etiketlenirler.
Eğer bir taksonun tanımlandığı bütün tip serisi herhangi bir nedenle yok olmuş ise, var olan taksonu temsil etmesi için bir araştırma sırasında türün yayılış alanı içinden uygun bir lokaliteden toplanan bir örnek neotip olarak etiketlenir. Bütün bu isimlendirmeyle ilgili işlemler ancak yayınlandığı takdirde geçerlik kazanır.
Holotip, monotip, lektotip veya neotip’in toplandığı lokalite, o taksonun tip yerini işaret eder (locus typicus). Tip yerinden, herhangi bir tarihte toplanan her örnek topotip olarak isimlendirilir. Topotipler, karşılaştırma materyali olarak yukarıda belirtilen tipler ile aynı derecede değer taşır.
Holotip, monotip, lektotip veya neotip aynı zamanda taksonun ismini taşıyan tiplerdir. Taksonomik revizyonlarda kesin teşhisler isim taşıyan tiplere göre yapılır. Buna karşılık, allotip, paratip, paralektotip gibi tipler isim taşıyan tipler değildir.
Cins grubu:
Cins ve altcinsleri kapsar. Bu taksonlar bir grup türü kapsıyor ve günümüzde yapılacak bir yayında tanımlanması isteniyorsa, o zaman grubu en iyi temsil eden bir tür, tip-tür olarak seçilir. Tip-türü seçilmemiş bir cinsin sonradan başka yazarlar tarafından tip-türünün seçilmesi mümkündür.
Familya grubu:
Familya ve tribusları kapsar. Bunlar ilk defa kurulacakları zaman bir cins (type-genus) seçilerek bu cinsi adının sonuna özel ekler konur.
Sistematik
-
Sivrisineklerin Sınıflandırılması
-
Türleşme nedir ? Doğal türleşme şekilleri nelerdir ?
-
Bloom Taksonomisi Nedir?
-
FİLOGENETİK SİSTEMATİK
-
FİLOGENİ
-
Taksonominin Tanımı
-
TAKSONOMİNİN ÖYKÜSÜ
-
Metazoa’ nın Yapı Planı ve Ortaya Çıkışı
-
Hayvanların Organizma Alemindeki Yeri
-
Evrimin Ana Hatları
-
Filogenez ve Sistem
-
Homoloji kavramı nedir
-
Sistematiğin Yöntemleri
-
Yüksek Kategoriler - Regnum - Diviso - Ordo
-
Sistematikte Tür Kategorisi