Transgenik primatlar oluşturma yöntemleri.
İnsan olmayan primatlar (NHP'ler) yıllardır biyolojik araştırmalara konu olmuştur ve hastalığı tedavi etmek ve insan acılarını hafifletmek için gereklidir.
Davranışsal, anatomik ve fizyolojik özelliklerde insanlara benzerlikleri nedeniyle, diğer koşulların yanı sıra ilaç ve aşı etkinliklerini, psikiyatrik bozuklukları, beyin fonksiyonlarını, periodontal hastalıkları ve yaşlanmayı incelemek için vazgeçilmezdir. Tarihsel olarak, NHP'ler geniş genetik manipülasyon olmadan incelenmiş ve kemirgenlerde yapılan genetik çalışmaları tamamlamak için davranışsal veya fizyolojik modeller olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, son yirmi yıl içinde genetik mühendisliği teknikleri, transgenik primatların oluşturulmasına izin vermek için ilerlemiştir. Tanım olarak, transgenik primatlar kendi genomlarına entegre edilmiş başka bir organizmadan DNA içerir. Transgen tipi, küçük yosun Chlamydomonas reinharditii1'de bulunan Channelrhodopsin-2 geninden Huntington hastalığında mutasyona uğramış insan geni HTT2'nin entegrasyonuna kadar değişebilir. Transgenik tekniklerin büyümesi göz önüne alındığında, NHP'lerin bir hastalık modeli olarak gücü henüz gerçekleşmeye başlamaktadır.
Lentiviral transdüksiyon ile transgenik primatların oluşturulması
Transgenik primatlar yaratmaya yönelik ilk çabalar, bir transgenin bir lentiviral vektör yoluyla verilmesini kullandı. Bu yöntemde viral genomlar, replikasyon makinelerini kodlayan genler yerine ilgilenilen bir geni içerecek şekilde modifiye edilir. Bu şekilde, transgen viral replikasyon tehlikesi olmadan konakçı genomuna entegre edilebilir. Modifiye edilmiş virüsler oositlere enjekte edilir, ardından sperm enjeksiyonu yapılır. Elde edilen transgenik embriyo daha sonra taşıyıcı bir anneye implante edilir (Şekil 1). Bu yöntem ilk olarak 2001 yılında GFP genini içeren transgenik bir rhesus makakı olan “ANDi” nin yaratılmasıyla başarıyla kullanılmıştır.
https://www.nature.com/articles/laban.1068
Makale kaynağı: Hüseyin Türkmaya ( Facebook)
Genetik Haberleri
-
Cinsel Dimorfizmde Boyut Farkını Keşfetmek
-
Heterocephalus glaber Çıplak köstebek farelerinin olağanüstü doğurganlığının ipuçları
-
İki milyon yıllık DNA ilk kez tanımlandı
-
Kriyo-elektron mikroskobu kullanılarak Maymun çiçeği DNA'sının yapısı ortaya çıkarıldı.
-
Hastalıklara verdiğimiz tepkilerin sırrı Kara Veba’da saklı
-
Memelilerde ortaya çıkan yeni cinsiyet belirleme mekanizması
-
CIA, Yünlü Mamutları Geri Getirmek için Yatırım Yaptı
-
Anadolu’da Göçler ve Dil Gelişimi Genetikle Çözülüyor
-
Antik DNA, Yerli Amerikalıların Asya Köklerini Gösteriyor
-
Moleküler Arkeoloji: Eski Genler Bize Ne Anlatıyor?
-
Seri Katil Genleri
-
Antik DNA Çalışması, Nil Vadisi’nin Geçmişini Aydınlatıyor
-
DNA, Arkeolojik Tortularda Binlerce Yıl Nasıl Korunur?
-
Ölümden sonra “Zombi Genler” olarak adlandırılan bazı genlerin aktivitelerinde artış gözlemlendi
-
Antik DNA, Bilinen En Eski Aile Soy Ağacını Ortaya Koydu