Tüp Bebek Blastokist Transferi
Embriyonun ana rahmine tutunmadan önce ulaştığı en son aşamaya blastokist aşaması denir.
Rahim duvarına tutunmaya hazır, çok gelişmiş embriyodur. Son dönemlerde geliştirilmiş laboratuar ortamları kullanılarak embriyo canlılığı ana rahminin dışında daha da uzatılmış ve buna bağlı olarak günümüzde tüp bebek merkezlerinde, daha yüksek gebelik oranlarının elde edildiği 5. ya da 6. gün transferleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Buna 5. Gün ya da blastokist transferi adı verilir.
Blastokist transferlerinin avantajları ise gelişim ve tutunma olasılığı daha yüksek olan embriyoları seçebilme şansı, az sayıda embriyo transfer ederek çoğul gebelik olasılığını azaltması, embriyoları en yüksek gelişim potansiyeline sahip oldukları bu dönemde yani blastokist aşamasında dondurabilmektir.
Blastokist transferinin bir diğer yararı da, embriyonun blastokiste gitme yeteneğinin, gebeliğin akıbeti hakkında bize fikir vereceğidir. Genel olarak blastokist transferi gebelik oranını artırır. Bununla birlikte blastokist evresine girmeyen embriyolarla gebelik şansı düşüktür.
Günümüzde başarıyı arttırabilmek için blastokistin değişik özellikleri dikkate alınmaktadır. Bunlardan en önemlisi 2. ve 3. gün embriyolarında olduğu gibi blastokistin kalitesi ve gelişim potansiyelidir. Hastaya en iyi kalitede ve gelişimin en ileri aşamasındaki blastokisti transfer etmek gebelik oranını anlamlı ölçüde arttıracaktır. Ayrıca merkezimizde de uygulanan yöntem ile blastokistin dış kabuğu özel yöntemler ile soyulduktan sonra transfer yapılarak daha iyi sonuçlar alınabilir. Blastokistin rahme tutunabilmesi için bu dış kabuğundan sıyrılması gerekir. Daha önceden blastokist transferi yapılmış ancak gebelik elde edilememiş kişilerde bu kılıfın kırılamamış olma olasılığı vardır.
Blastokist transferinde başarıyı arttırıcı yöntemler halen tüm dünyada yoğun bir şekilde araştırılan konuların başında gelmektedir.
Embriyoloji
-
İndüklenmiş pluripotent kök hücreler
-
HAYVANLARDA ÜREME
-
OMURGALILARDA ÜREME SİSTEMLERİ
-
OMURGALI HAYVANLARDA ÜREME
-
OMURGASIZ HAYVANLARDA ÜREME
-
Embriyo nedir?
-
GAMETLERİN OLUŞUMU
-
Zigotun Yarıklanması
-
KAN DAMARLARININ ve DOLAŞIMIN OLUŞUMU ( anjiogenezis )
-
GELİŞME ve BÜYÜME
-
İNSANDA ÜREME SİSTEMİ
-
Fetal Fizyolojisi
-
Emriyoloji Sunumu
-
Sperm Morfolojisi
-
İNSANDA EMBRİYOLOJİK GELİŞİM