TÜR GRUBU TAKSONLARIN TANIMLANMASI VE İSİMLENDİRİLMESİ
Canlıların bilimsel ve düzenli bir biçimde araştırılabilmesi için bilimsel metotlarla tanımlanarak isimlendirilirler. Bir organizma bilim dünyasına ilk defa tanıtılırken önce morfolojik özellikleri, daha sonra ekolojik ve biyolojik özellikleri verilir. Çeşitli özellikleriyle ilk kez tanımlanan bir canlı, isimlendirme kurallarına göre isimlendirilir. Bütün bu işlemler, konusuyla ilgili bir bilimsel yayın organında (dergi, kitap v.d.) yayınlandığı zaman bilime kazandırılmış olur.
Bitki yad hayvan sistematiği çalışan bilim adamları kendi ülkelerinde araştırmalarını mevcut bilimsel metotları kullanarak sürdürebilirler. Yapılan çalışmalardan herkesin haberdar olması gerekir. Aksi takdirde bazı sakıncalı durumların ortaya çıkmasına neden olabilirler. Nitekim geçmiş yıllarda bu nedenle pek çok hatalı durumlar ortaya çıkmıştır. Örnek olarak, bir bilim adamı kendi ülkesi topraklarında ilk defa bir türle karşılaşır ve bunu bilim alemi için yeni olduğunu düşünerek tanımlar ve isimlendirir. Bir başka ülkedeki bilim adamı da tesadüfen aynı türü ilk defa tespit ederek tanımlar ve isimlendirir. Bu takdirde aynı takson farklı kişiler tarafından, farklı yayın tarihlerde birden fazla isimlendirilmiş olur. Bu durumda bir takson iki farklı bilimsel ad ile tanımlanmış olur ki bu bir bilimsel hatadır. Burada, aynı anlama gelen farklı bilimsel isimler birbirleriyle sinonimdir.
Sinonim iki bilimsel isimden genç olanı junior sinonim, yaşlı olanı ise senior sinonim olarak nitelendirilir. Takson için iki, ya da daha fazla sayıda farklı isim, geçerli isim olarak Infra: alt, Subspecies: alttür. Infrasubspecific: Alttür altı kategorisini işaret eder. Yapılan tanımlama morfolojik tanımlamadır.
Geçerli isim, ilgili kurallara uygun biçimde teklif edilen ve yayınlanan tek bir bilimsel isimdir. Bu arada öncelik kuralları da nomenklatürde yaygın biçimde dikkate alınır. Bu durumda, bir taksona ait, sinonim olan bilimsel isimleri arasında en yaşlı (senior sinonim) olan taksonun geçerli ismi olarak kabul edilir. Diğer isimler geçersiz sinonim isimlerdir.
Bir türün yayılış alanı içerisinde, bölgenin topoğrafik, biyotik ve abiyotik özelliklerinden ötürü birden fazla sayıda alttür olarak nitelendirilebilen farklılaşmış populasyonları yaşayabilir. Bu takdirde de türün geçerli ismi, içindeki alttürleri arasındaki en eski isimdir. Diğer bir ifadeyle, bir türün geçerli ismi, kendi içindeki alttürlerin taşıdığı isimlerden daha genç olamaz. Bu durum cins ve familya kategorisinde yer alan taksonlar için de geçerlidir.
Sistematik
-
Sivrisineklerin Sınıflandırılması
-
Türleşme nedir ? Doğal türleşme şekilleri nelerdir ?
-
Bloom Taksonomisi Nedir?
-
FİLOGENETİK SİSTEMATİK
-
FİLOGENİ
-
Taksonominin Tanımı
-
TAKSONOMİNİN ÖYKÜSÜ
-
Metazoa’ nın Yapı Planı ve Ortaya Çıkışı
-
Hayvanların Organizma Alemindeki Yeri
-
Evrimin Ana Hatları
-
Filogenez ve Sistem
-
Homoloji kavramı nedir
-
Sistematiğin Yöntemleri
-
Yüksek Kategoriler - Regnum - Diviso - Ordo
-
Sistematikte Tür Kategorisi