Türkiye Florası İçin Yeni Bir Hibrit Orkide Kaydı: Anacamptis × parvifolia
Türkiye florası için yeni bir kayıt olan hibrit orkideye ait herhangi bir yöresel isme ulaşılamadığından dolayı bitkinin yaşadığı coğrafik bölgeden esinlenerek orkideye “abant salebi”(yi.) ismi önerilmiştir. Anacamptis × parvifolia: a-Habit; b-Çiçekler yan profilden; c-Çiçekler ön profilden
Türkiye florası için yeni bir hibrit olan orkide kaydı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. İsmail Eker ve Mustafa Başaran hocalarımızın "Yeni Hibrit Orkide Kaydı" “Bağbahçe Bilim Dergisi 6(1) 2019: 33-39” yayımlanmıştır.
Anacamptis × parvifolia (Chaub.) H.Kretzschmar, Eccarius & H.Dietr. taksonu Abant/Bolu’dan toplanan örneklere dayalı olarak Türkiye’den ilk kez kaydedilmiştir. Çalışmada Hibrit taksonunun ebeveynleri olan taksonlar, Anacamptis coriophora (L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase subsp. coriophora ve Anacamptis laxiflora (Lam.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase subsp. laxiflora ile taksonomik ilişkileri karşılaştırılmış, yeni kaydın betimi ile birlikte taksonların fotoğraflarına da yer verilmiştir.
Türkiye florası için yeni bir kayıt olan hibrit orkideye ait herhangi bir yöresel isme ulaşılamadığından dolayı bitkinin yaşadığı coğrafik bölgeden esinlenerek orkideye “abant salebi”(yi.) ismi önerilmiştir.
Betimleme: Bitki 25−28 cm, fotosentetik ototrof. Yumrular azküremsi ilâ yumurtamsı. Gövde tüysüz. Yapraklar 7−8, dik ilâ yayık, şeritsi ilâ şeritsi-mızraksı, sivri ilâ sipsivri, tüysüz, yeşil ve lekesiz, 8−10,3 × 0,9−1,3 cm. Çiçekdurumu 5,3−7 cm uzunluğunda, seyrekçe 15−16 çiçekli, silindirik. Bırakteler 11,5−13 × 2−2,5 mm, dik, mızraksı, sivri, tüysüz, yeşil, az veya çok mor bir ton ile. Çiçek sapı (yumurtalık dahil) 13−15 × 2−2,5 mm, tüysüz, yeşil, mor bir ton ile. Çiçek örtüsü segmentleri gevşek bir miğfer şeklinde birleşmiş. Yan çanak yapraklar 7−7,5 × 3−3,5 mm, eğik yumurtamsı-mızraksı, neredeyse küt, uçta içe doğru kavis alan kenarlı, mor; sırt çanak yaprak 6,5 × 2 mm, yumurtamsı-eliptik, küt, uçta içe doğru kavis alan kenarlı, mor. Taç yapraklar 6 × 2 mm, yumurtamsı-mızraksı, neredeyse küt, tüysüz, mor. Dudak 3-loplu, mor lekeli, 6 × 5−7,5 mm; yan loplar 2−2,5 × 3,5 mm, aşağı kıvrık, baklavamsı ilâ dikdörtgensi-dairesel, uçta dişli kenarlı, sivilceli, mor; orta lop 2 × 2 mm, aşağıya doğru yönelmiş, dilsi-dikdörtgensi, sivilceli, mor. Mahmuz 8,5−11 × 2 mm, aşağıdan yukarıya doğru yönelmiş, konik-silindirik, küt, mor. Sütun 3,5 × 0,5 mm.
Ayrıca makalede bitkinin Haziran ayının ortalarına doğru çiçeklendiğindende bahsedilmektedir.
Hibrit taksonun bulunduğu yer Bolu-Abant arasında Abant yolu üzerinde ıslak çayırlık bir alandır. Ebeveyn taksonlar olan Anacamptis laxiflorasubsp. laxiflorave A. coriophora subsp. coriophora’nın yanı sıra aynı alanda Ophrys apifera Huds. (Arı salebi), Serapias bergonii E.G.Camus (İnce sağırkulağı), Anacamptis morio (L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase subsp. morio (Gelincik salebi) ve Anacamptis pyramidalis (L.) Rich. (Sivrisalep) taksonları bulunmaktadır. Islak çayırlıkların üst katındaki orman habitatında ise Platanthera chlorantha (Custer) Rchb. (Çarpıksalep) ve Cephalanthera rubra (L.) Rich. (Çamçiçeği) taksonları tespit edilmiştir. Hibrit taksonun görüldüğü alan otlatma ve insan baskısı altında olup, alanın yerleşim yeri veya tarım arazisine dönüştürülme riski olduğuda belirtilmektedir.
Makalenin tamam metni: https://dergipark.org.tr/bagbahce/issue/44942/559578#author1131411
Botanik Haberleri
-
Sekonder metabolit nedir ? Nerelerde kullanılır?
-
Tarımın Teknolojik Geleceği
-
Dünyanın en zehirli ağaçlarından biri "Manşinel" ağacı
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Uzun Zamandır Kayıp Olan Mür Türleri 1.000 Yıllık Tohumdan Diriltildi
-
Bilim İnsanları Bitkilerde DNA Metilasyonunun İç İşleyişini Araştırıyor
-
Goji beri Türleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ?
-
Aronia türleri ve özellikleri nelerdir?
-
Buğdayın Önemi ve Buğday Çeşitleri Nelerdir?
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı