Türkiye’den bilim dünyası için yeni bir böcek türü: Phytocoris iyribozi
Mardin (Ömerli)’den toplanan bilim dünyası için yeni bir böcek türü, Türkiye Cumhuriyeti’nin efsanevi Tarım Bakanı, Merhum Nihat Şevket İyriboz’un adına dayanılarak Phytocoris iyribozi adıyla bilim dünyasındaki yerini aldı.
Böcekbilim alanında bilim dünyasına kazandırdığı yeni böcek türleriyle dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Barış Çerçi ve çalışma arkadaşları tarafından, Türkiye Yarımkanatlılar faunasından yeni bir tür bilim dünyasına kazandırıldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bitki korumacılarından, Türkiye’de pek çok tarımsal yeniliğin öncüsü, Zirai Mücadele Araştırma Enstitülerinin kurucularından, efsanevi Tarım Bakanı, merhum Nihat Şevket İyriboz’un adına dayanılarak, bulunan yeni böcek türüne Phytocoris iyribozi adı verildi.
Mardin İli Ömerli İlçesindeki kiraz bahçelerinden Prof. Dr. İnanç Özgen tarafından toplanan böcek örneklerinin incelenmesi sonucunda, bilim dünyası için yeni bir tür ile karşılaşıldığı ortaya çıktı.
Yarımkanatlılar (Hemiptera) takımının Bitki tahtakuruları (Miridae) familyasında yer alan Phytocoris cinsine bağlı türler arasında, hayvansal ve bitkisel besinlerle beslenenler yer alıyor. Önümüzdeki dönemde bu türün kiraz bahçelerindeki işlevlerinin ortaya konmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek.
Bu türü bilim dünyasına tanıtan özgün tanıtım makalesi, alanının önemli dergilerden Zoology in the Middle East’te geçtiğimiz günlerde yayımlandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Serdar Tezcan, türün özgün tanıtımına konu olan tip örneklerin, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’ndeki Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Müzesi’nde korunmakta olduğunu bildirdi.
Nihat Şevket İYRİBOZ
Zooloji Haberleri
-
240 Milyon Yıllık Dev Timsah, Türünün En Büyüğüydü
-
Fosil Bulgularına Göre Ahtapotlar, Dinozorlardan Önce de Vardı
-
Akrepler Geceleri Neden Parlar?
-
Pestisitler mavi meyve bahçesi arılarında doğurganlığı azaltıyor
-
Türkiye’de Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi "Androctonus turkiyensis"
-
Sonunda Kuşlar da Çarpılmaya Başlandı
-
Karıncalar Sosyal Bağ Kurmak için Birbirlerinin Ağzına Kusuyor
-
İnsanlar 18.000 Yıl Önce Cassowary Civcivlerini Yetiştiriyordu
-
Kediler kaç ay hamile kalır
-
Türkiye’den bilim dünyası için yeni bir böcek türü: Phytocoris iyribozi
-
WWF-Türkiye’den uyarı: Tehlikedeki tür sayısı 10 yılda dört kat arttı
-
Son 50.000 Yılda Birçok Kuş Türü İnsanlar Yüzünden Yok Oldu
-
Hayvanlarda asimetrik vücut gelişimi
-
Nadir bulunan Bombay kan grubu nedir?
-
Zehrin kökeni…