UCLA biyologları yaşlanmayı yavaşlatıyor, meyve sineklerinin ömrünü uzatıyor
Orta yaşlı meyve sinekleri üzerine yapılan bir araştırmada araştırmacılar, yaşlanmayı ciddi ölçüde yavaşlatırken hayvanların sağlığını büyük ölçüde geliştirdiler. Credit: Nature Communications/Anil Rana
Teknolojinin sonunda Parkinson hastalığının, Alzheimer hastalığının, kanserin, inmenin, kardiyovasküler hastalığın ve insanda yaşa bağlı diğer hastalıkların başlamasının gecikmesine yol açabileceğine inanıyorlar.
Yaklaşım, mitokondri üzerine yoğunlaşıyor.
Mitokondri genellikle yaşla birlikte hasar görür ve insanlar büyüdükçe, hasar görmüş mitokondriler beyinde, kaslarda ve diğer organlarda birikmeye meyillidir. UCLA’da profesör olan David Walker “Hücrenin hasar görmüş mitokondrisi ortadan kaldıracağı zaman, bu mitokondri zehirli hale gelebilir ve yaşla ilişkili hastalıkların geniş bir yelpazesine katkıda bulunabilir” dedi.
Walker ve arkadaşları yeni araştırmada, meyve sinekleri orta yaşlara vardığında – iki aylık yaşam sürelerine yaklaşık bir ay kaldığında – mitokondrileri orijinal küçük yuvarlak şekilden farklı olduğunu buldu.
Walker, “Mitokondrilerin daha büyük ve daha uzun olmasının, hücrenin hasar görmüş mitokondrileri temizleme kabiliyetini olumsuz etkilediğini düşünüyoruz. Araştırmamız, disfonksiyonel mitokondrilerin atılmak yerine yaşlılıkla birlikte biriktiğini gösteriyor.” dedi.
6 Eylül’de Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışma, UCLA bilim insanlarının büyüyen mitokondrileri daha küçük parçalara ayırarak, hasar görmüş mitokondriyi kaldırdığını ve bunu yaptıklarında sinekler daha aktif ve daha enerjik hale geldiklerini ve daha fazla dayanma gücüne sahip olduklarını bildirdi. Tedaviyi takiben, dişi sinekler normal ömürleri boyunca yüzde 20 daha uzun yaşarken erkekler ortalama yüzde 12 daha uzun yaşadı.
Kaynak: https://scienmag.com/ucla-biologists-slow-aging-extend-lifespan-of-fruit-flies/
Çeviren ve Derleyen: Yalçın Dedeoğlu
BİYOLOJİ HABERLERİ
-
Amonyum, Dünya’da Yaşamın Ortaya Çıkmasını Sağladı
-
16 Nisan, 'Dünya Biyologlar Günü'
-
Protonların Aşamalı Değişimi, ATP Sentaz Enzimi ve Mitokondriyum
-
Biyoloji Kongre Sponsorluğu
-
Dünya'da Yaşamın Nasıl Başladığının Sırrı...
-
Kazdağları Yaban Mantarları Eğitim Festivali
-
Işığın Değişmesi İle Algler
-
Trikotilomani Nedir
-
Araştırma üniversitelerinin listesi belli oldu. İşte 10 araştırma üniversitesi
-
Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Yeni Çalışmada “Hücre İçi Saati” Bulundu
-
UCLA biyologları yaşlanmayı yavaşlatıyor, meyve sineklerinin ömrünü uzatıyor
-
Bilim insanları betalain sentezlemeyi başarmışlar. Betalain üretmenin bize faydaları nelerdir ?
-
Beyin Tanıdık Yüzleri Nasıl Ayırt Ediyor
-
Hakkâri Sat Dağlarında İki Yeni Buzul Gölü Keşfedildi
-
Her Nöron 1000’den Fazla Mutasyon Taşıyor Olabilir