Ülkemizin Gizli Zenginlikleri Ortaya Çıkarılıyor…
Ülkemiz ve illerimiz için daha önce kayıt altına alınmamış yeni türler tespit ediliyor…
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla yürütülen “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi”(UBENİS) çalışmalarıyla Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliği gün yüzüne çıkarılıyor.
Proje ile Ülkemizin sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliğin envanterinin çıkarılması, gidişatının izlenerek korunması için gerekli tedbirlerin alınması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması hedefleniyor. UBENİS Projesi’nde 2017 yılında Bolu, İstanbul, Kırşehir, Erzincan, Amasya, Gaziantep, Aksaray, Çankırı, Kütahya, Hatay, Kastamonu, Karaman, Kocaeli, Bayburt, Zonguldak, Eskişehir, Niğde, Balıkesir, Bartın, Antalya, Kırıkkale illerinin biyolojik zenginliği kayıt altına alındı ve projeye başlanıldığı günden bu yana toplamda 54 ilin biyolojik çeşitlilik envanteri kayıt altına alınmış oldu.
Envanter çalışmaları ile mevcut biyolojik çeşitliliğimiz hem arazi çalışmalarıyla konumsal olarak hem de literatür olarak tespit ediliyor. Envanter sonucunda elde edilen veriler tabiat koruma politika ve programlarının oluşturulmasına ışık tutuyor.
İzleme çalışmalarında ise türler ve alanlar izleme planları doğrultusunda izlenerek, biyolojik çeşitliliğin gidişatı tür ve habitat düzeyinde takip ediliyor ve olası değişimler ortaya konuluyor.
Ülkemizin bütün illerinden gelen biyolojik çeşitlilik verileri Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri tabanına girilerek depolanıyor. Böylece ülkemizin biyolojik çeşitlilik verileri bu veri tabanı aracılığıyla tablo, grafik ve harita bazında sorgulanabiliyor, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği adına meydana gelecek değişimler izlenebiliyor.
Ülkemiz ve illerimiz için daha önce kayıt altına alınmamış yeni türler tespit ediliyor…
Proje kapsamında, şimdiye kadar il sınırları içinde daha önce kayıt altına alınmamış taksonlar da tespit ediliyor ve bu tespitler, ilgili illerin yeni tür kayıtları olarak Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı’na işleniyor. Ayrıca bu çalışma ile Ülkemizde daha önce kaydı bulunmayan birçok takson da kayıt altına alınıyor. Bunun yanında, bazı illerde neredeyse 150-200 yıl aradan sonra varlığı yeniden tespit edilen İzmir Sığırkuyruğu (Verbascumsmyrnaeum boiss) ya da Şebinkarahisar Sarı Dağ Gülü (Adonis cyllenea varyeteparyadrica) gibi türler de var. Daha da önemlisi bu proje ile bilim dünyası yeni canlı türleri ile ilk kez tanışma fırsatı bulabiliyor. Bu proje ile İstanbul’da yeni bir endemik bitki türü keşfedildi ve İstanbul Soğanı (Allium istanbulenese) adıyla ilk kez dünya literatürüne kaydedildi. Proje çalışmaları tamamlanana kadar da başka yeni türlerin ve yeni kayıtların tespit edilmesi bekleniyor.
Tespit edilen verilerin Nuh’un Gemisi Veri Tabanına işleme çalışmalarının devam ettiği projenin 2019 yılı sonuna kadar bütün illerdeki çalışmaları tamamlanacak ve bu sayede ülkemizin biyolojik çeşitlilik haritası ortaya konulmuş olacak.
http://www.milliparklar.gov.tr
Botanik Haberleri
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) İçin Kamu Spotu Hazırlandı
-
Dünyanın en kötü zararlılarından biri Kaliforniya'ya saldırıyor
-
Leopoldia buseana, Muğla ilinde yeni bir endemik bitki türü keşfedildi.
-
Filipinler'de yeni bir türü bulundu "Cryptocoryne zamboangaensis"
-
Bilim insanları mekanik hasada uygun taze domates tasarladı
-
Orkide Türleri: Renklerin ve Kokuların Dansı
-
Tropik Lezzet ve Sağlık: Ejder Meyvesi, Pitaya Bitkisinin Sırları
-
Bordo bulamacı nedir ? Nasıl uygulanır ?
-
Ülkemiz İçin Yeni Bir Tür "Adıyaman çançiçeği"