Ulusal Tek Sağlık Sempozyumu ve Çalıştayı
21-23 Kasım tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Salonu’nda düzenlenecek olan “Ulusal Tek Sağlık Sempozyumu ve Çalıştayı”nda tek sağlık yaklaşımı ile çalışmayı amaçlayan bilim insanlarını bir araya getirmeyi hedefliyoruz.
Değerli Üyelerimiz,
Tek Sağlık” konsepti, özellikle son yıllarda önemi giderek artan zoonotik hastalıkların insan, hayvan ve çevre sağlığı ile uluslararası ticaret ve ekonomi üzerine oluşturduğu küresel etkilere bağlı olarak gündeme gelmiştir. Tek sağlık yaklaşımı; insan, hayvan ve çevrenin optimal sağlığı ile yerel, ülkesel ve küresel olarak çalışan farklı disiplinlerin işbirliği faaliyetleri olarak önem kazanmış ve bunun sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar yeni ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarının yaklaşık %60’ının zoonotik kaynaklı olduğunu göstermektedir. Tek sağlık konseptinde ele alınan sağlık sorunlarının ortak noktası sorunların küresel değer taşıması, doğal hayat ve küresel ekonomi üzerinde etkileri olmasıdır. Tarım, gıda ve hayvan sağlığındaki tehditler yanında zoonozların gıda zinciri yoluyla yayılma ihtimali, sürdürülebilir gıda güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Ayrıca son yıllarda önemli bir küresel sorun haline gelen antibiyotik direncine karşı mücadelede de tek sağlık yaklaşımı benimsenmektedir. Bilindiği üzere antibiyotik direnci bugün G-20 zirvesinde konuşulan ilk sağlık konusudur ve antibiyotik direnciyle mücadelede tek sağlık yaklaşımının benimsenmesi ülke yöneticileri tarafından taahhüt edilmiştir.
Ülkemizde tek sağlık yaklaşımını ortaya koyabilmek ve bu anlayışı yaygınlaştırmak için Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti bünyesinde Tek Sağlık Çalışma grubu kurulmuştur. Çalışma grubu faaliyetleri arasında yürütme kurulu tarafından 21-23 Kasım 2019 tarihleri arasında sempozyum ve sempozyumun son gününde bir çalıştay yapılmasına karar verilmiştir. Sempozyumda tek sağlık anlayışının ortaya çıkışı, iklim değişikliklerinin tek sağlığa etkileri, entegre laboratuvar, sürveyans ve erken uyarı sistemlerinin önemi, doğal afetler sonrası sağlığın yönetilmesi gibi konu başlıklarına yer verilmesine karar everilmiştir. Sempozyumun son gününde yapılacak çalıştay sonunda ulusal bir tek sağlık raporunun hazırlanması ve sonuçların paydaşlara sunulması amaçlanmaktadır.
21-23 Kasım tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Salonu’nda düzenlenecek olan “Ulusal Tek Sağlık Sempozyumu ve Çalıştayı”nda tek sağlık yaklaşımı ile çalışmayı amaçlayan bilim insanlarını bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Güncel yaklaşımlardan haberdar olmak, alanında uzman bilim insanları ile tartışma ortamında yer almak, paydaşlar ile fikir alışverişinde bulunmak ve sorunlarımıza çözümler üretmek isteyen herkesi sempozyumumuza davet ediyoruz.
Saygılarımızla
Sempozyum Düzenleme Kurulu
Ayrıntılar ve Kayıt: https://www.tmc-online.org/index.php?func=ActivityDetails&ID=77
BİYOLOJİ KONGRELERİ
-
Tek-Hücre Sekanslama Çalıştayı, 12-13 Aralık 2024
-
21. Türkiye Kuş Konferansı Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlar temasıyla,
-
7. Uluslararası Biyosidal Kongresi
-
9. Ulusal Biyomühendislik Öğrenci Kongresi
-
10. Ulusal Botanik Kongresi
-
10. Ulusal Tarım Kongresi
-
12. Uluslararası Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi
-
7. Ulusal Alabalık Kongresi 07-09 Aralık 2023
-
22. Uluslararası Katılımlı Biyoteknoloji Kongresi
-
6. Uluslararası Bitki Bilimi ve Teknolojisi Kongresi 10-12 Kasım 2023
-
8. Uluslararası Uygulamalı Biyoloji Bilimleri Kongresi 03-05 Kasım 2023
-
6. Ulusal zooloji Kongresi
-
6. Ulusal Uygulamalı Biyolojik Bilimler Kongresi (UBBK) 3-5 Kasım 2023
-
8. Ulusal Çevre Kongresi 15-16 Aralık 2023
-
12. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi 07-09 Ekim 2023