Uluslararası Müzeler Konseyi(Icom)
Konsey1946 yılında Paris’te farklı müzelerden uzmanlar tarafından kuruldu ve başkanlığa Chauncey Hamlin getirildi. Hemen ertesi yıl ise Meksika’da ilk genel kurullarının gerçekleştirdiler. 1965 yılına kadar geçen süreçte büyümeye başlayan konsey bu süreçte yedi konferans gerçekleştirdi. Bu konferanslarında ele alınan üç temel madde; müzelerin eğitici rolleri, sergiler ve kültürel maddelerin uluslararası dolaşımı ile bu maddelerinkorunmasıydı. Konsey70li yıllarında sonlarında gelişmekte olan ülkelerde de faaliyet göstermeye başladı. 1977 yılında Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde müzeciliğin gelişmesine yardım etme ve müze uzmanları yetiştirme kararı alındı. Bu yıldan 1986 yılına kadar geçen süreçte konsey 2 temel madde üzerinde yoğunlaştı. Bunlar; müzelerin toplumların gelişmesine olan katkıları politikasının sonuca varması ve müzecilik için mesleki ahlak kurallarının belirlenmesiydi. 90 lı yılların sonunda kültürel maddeleri yasadışı yollardan ele geçirilmesi ve kaçırılmasına karşı çalışmalar başlatıldı. Konseyinmerkezi Paris’te olup 14 farklı ülkeden toplam 16 komite üyesinden oluşan bir heyet tarafından yönetilmektedir. Her sene genel kurul yapılırken, üç senede bir de müze uzmanlarının katılımı ile büyük bir konferans düzenlenir.Konsey birçok farklı disiplinde uzmanın bir arada çalıştığı 31 uluslararası komite ile çalışmalar yapar.Bu komiteler ile birlikte konseyin amacı; soyut ve somut kültürel varlıkları korumak, müzecilik standartlarını belirlemek, bilimsel bilgiyi yaymak, kültürel maddelerin kaçakçılığı ile savaşmak, diğer birlikler ile işbirliği yapmak ve konsey üyeleri için geliştirici tavsiyeler hazırlamaktır. Ayrıca birliğe bağlı 117 ulusal komite de kendi bölgeleri ile ilgili çalışmalar yürütürler.Bu komiteler ayrıca birliğin strateji planlarını da hazırlarlar. Örneğin birliğin 2011 -2013 yılları için hazırladığı plana göre birliğin hedefleri; konsey üyeleri için üyelik değerini ve şeffaflığını arttırmak, kültürel miras ve müze uzmanlıkları geliştirmek, kültürel miras alanında birliğin liderliğini güçlendirmek ve bu stratejik planın hayata geçirilmesini sağlayacak kaynakları bulmak ve yönetmek olarak belirlenmiştir.
Konsey1986 yılında müzecilik mesleği için ahlak kuralları belirlemiş ve 2004 bunlar günün şartlarına göre gözden geçirilerek düzenlenmiştir.Bu kurallar üye müzelerin uygulaması gereken minimum standartları belirlemiştir. Bunlar:
1.Müzeler insanlığın kültürel ve doğal mirasını korur, yorumlarve tanıtımını yapar
2.Müzeler koleksiyonları toplumun yararı ve gelişmesi için muhafaza ederler
3.Müzeler birincil kanıtları bilgi elde etmek ve bilgiyi arttırmak için korur
4.Müzeler doğal ve kültürel mirasın değerlendirilmesi, anlaşılması ve yönetilmesini sağlayacak imkânlar sağlarlar
5.Müzeler kaynaklarından diğer kamu hizmetlerin yararlanmasıiçin imkânlar sağlarlar
6.Müzeler koleksiyonlarının kökeni olan ve hizmet ettikleri toplumlar ile yakın bir işbirliği içinde olurlar
7.Müzeler yasal çerçeve içinde çalışırlar
8.Müzeler profesyonelce yönetilirler
Birliğin üye sayısı yaklaşık 30.000 olup birliğe üye müze sayısı 20.000 civarındadır. İngilizce, İspanyolca ve Fransızca birliğin resmi dilleri olarak kabul edilmiştir.Ayrıca 18 Mayıs her sene müzeler günü olarak kutlanmaktadır.Türkiye’de bu konseye üye olarak bir ulusal komite oluşturmuştur. Bu komitenin yönetmeliği ‘Milletler arası Müzeler Konseyi (ICOM) Türkiye Milli Komitesi Yönetmeliği’ olarak hazırlanmış ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 26.10.1970 tarih ve 7349 sayılı yazısı uyarınca 16.11.1970 yılında bakanlar kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Burada önce çıkan maddelere baktığımızda; 4. madde müzeyi ‘Kültür eserlerini koruyan ve bu eserleri etüd, eğitim ve bedii zevki yükseltme amacıyla toplu halde teşhir eden kamu yararına çalışan, sanata, ilme, sağlığa, teknolojiye, ait koleksiyonları bulunan müesseselere müze adı verilir’ şeklinde tanımlamıştır. 5. madde müzenin kapsamını; ‘Daimi teşhir bölümü bulunan kütüp haneler ve arşiv merkezleri resmi şekilde halkın ziyaretine açık bulunan tarihi anıtlar tarihi anıtlara ait binaların kısım ve müştemilatı, tarihi, arkeolojik tabii önemi haiz mevkiler ve parklar, nebabat ve hayvanat bahçeleri, akvaryumlar ve benzeri teşekküller bu tarife girer’ şeklide açıklamıştır. 6. maddede amaçlar; (1) Türkiye müzelerini ve müzecilik mesleğini milletlerarası seviyeye yükseltmek ve temsil etmek,(2) Müzeleri ve müzecilik mesleğini korumak ve geliştirmek ve (3) Toplum hizmetine, bilgilerin yayılmasına ve milletlerarası karşılıklı münasebetlerin gelişmesine faydalı olmak ‘ şeklinde belirtilmiştir. 6. maddede belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi için izlenecek yol ise 7. maddede; ’(1) ICOM Türkiye Milli Komitesi, Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) ve bu konseye bağlı Milli Komiteler ve ihtisas teşekkülleri ile temas ve münasebetler kurar, imkânlarına göre onlarla işbirliği yapar, (2) Türkiye’deki her çeşit müze faaliyetlerini dışarıdaki milli komitelere aksettirir ve çeşitli müze mensuplarının yabancı ülkelerdeki müzelerde yetişmeleri için imkanlar arar. ICOM ve ona bağlı milli komiteler arasında mesleki eleman ve teknik malzeme bakımlarından ihtiyaçlara uygun gelişmeyi sağlamak üzere karşılıklı tedbirler alınır. Bu alanda girişilecek her türlü işbirliği hususundaki teşebbüslerin gerçekleşmesine çalışır ve (3) Müze ve müzecilikle ilgili yayınlar yapar’ şeklinde kararlaştırılmıştır.
Hazırlayan: Ahmet İhsan Aytek
Kaynaklar:
- Birkx, J.H. (ed).2006. Encyclopedia of Anthropology. Sage Publications.
- Demirsoy, A. 2000. Kalıtım ve Evrim(11.baskı). Meteksan Matbaacılık.
- Günergün, F. 2010. Mektebi Tıbbıyei Şahane’nin 1870’li Yılların Başındaki Doğa Tarihi Koleksiyonu.
- Çeviri Yazı, Osmanlı Bilimi Araştrmaları338 Xl/ 1-2: 337 -344.
- Gürel, A.O. 2001. Doğa Bilimleri Tarihi. İmge Kitabevi.
- İslamoğlu, Y. 2012. Kemaliye ‘Prof. Dr. Ali DEMİRSOY Doğa Tarihi Müzesi’. Popüler Bilim. Haziran-Temmuz sayısı, 37-40.
- Keleş, V. 2003. Modern Müzecilik ve Türk Müzeciliği. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt 2, Sayı 1-2.
- Millar, D., Millar, I, Millar, J. ve Millar, D. 200. The Cambridge Dictionary of Scientists(second edition). Cambridge University Press.
- http://www.amnh.org/
- http://www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr/
- http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/jeolojik/
- http://www.britannica.com/
- http://www.childrensmuseum.org
- http://www.childrensmuseums.org
- http://www.hands-on-international.net
- http://icom.museum/
- http://www.istanbul.edu.tr/eng/jeoloji/muze/M.htm
- http://www.jeoloji.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=8819
- http://kemaliyemyo.erzincan.edu.tr/40
- http://www.kulturvarliklari.gov.tr
- http://www.mnhn.fr/
- http://www.mnh.si.edu/
- http://www.mta.gov.tr
- http://www.naturkundemuseum-berlin.de
- http://www.nhm.ac.uk
- http://www.nhm-wien.ac.at
- http://www.stratigraphy.com
- http://www.tabiattarihi.ege.edu.tr
- http://www.wikipedia.org/
Paleontoloji
-
Müzelerde Eğitim
-
Doğa ve Canlı Hayat İçin Doğa Tarihi Müzelerinin Önemi
-
Doğa Tarihi Müzeciliği
-
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu
-
Uluslararası Müzeler Konseyi(Icom)
-
Türkiye’de Müzeciliğin Tarihçesi
-
Müzeciliğin Tarihçesi
-
Müze Kavramı ve Etimolojisi
-
Doğa Tarihi Çalışmaları Kronolojisi
-
Dünya’nın Tarihi ve Önemli Doğa Olayları
-
Fosil Nedir ve Nasıl Oluşur?
-
Jeolojik Zamanlar Hakkında Bilgi
-
Fosil Nedir
-
Fosiller Nasıl Oluşur
-
Fosiller Nerelerde Bulunur