Uzun Kulaklı Çöl Tilkisi - Vulpes zerda Hakkında Bilgi
Çöl tilkileri; latince adı Vulpes zerda dır. Bu tilkiler Fennek tilkisi olarak da adlandırılırlar, köpekgiller (Canidae) familyasının en küçük mensuplarındandır.
Çöl yaşamına oldukça iyi uyum sağlamış, Kuzey Afrika'da ve Arap yarımadasında oldukça sık rastlanılabilen bir tilki türüdür.
Vücut ve kulak orantıları ters orantılıdır. 40 cm'ye varan vücut uzunluğuna ters orantılı olarak 15 cm'ye varan kulakları vücutlarına göre çok uzundur. Bu özel durum tilkinin çölde rahat yaşamasını sağlar, çünkü vücut sıcaklığını kulakları vasıtası ile dengede tutabilirler. Aynı zamanda büyük kulakları vasıtası ile en ufak bir sesi bile çok rahat bir şekilde algılayabilirler.
Çöl tilkilerinin kuyrukları 25 cm civarındadır,vücut ağırlığı 1,5 kg kadardır. Çöl tilkilerinin kürk rengi krem, karın kısmı ve yüzü ise beyazdır.
Uzun kulaklı çöl tilkisi, Sahel çölünde, Sina Yarımadası'nda, Arap Yarımadası'nda ve Türkiye'nin güneyin bölgelerinde yayılış gösterirler.
Çöl tilkileri çölün öldürücü sıcaklığından korunmak için sadece gece aktif olan hayvandır. 5-10 kişilik bireylerden meydana gelen gruplar oluşturup, inşa ettikleri mağaralarda yaşarlar. Tehlike sezdikleri zaman veya tehdit unsurları ile karşılaştıklarında vücutlarını kumun içine gömerek saklanabilirler.
Besin zincirlerini yani yiyeceklerini çoğunlukla fare, kertenkele ve çekirgeler oluşturur. Nadir olarak kuş da avlayabilirler. Uzun kulaklı çöl tilkisinin yaşam alanında pek bitkisel gıda bulunmaz, ama hayvanat bahçelerinde tutulanları severek meyve de yerler. Bu canlılar su ihtiyaçlarının çoğunluğunu tükettiği canlılardan ve besinlerden temin eder.
Çöl tilkilerinin gebelik dönemleri yaklaşık olarak 50 gün kadar sürer ve bu gebeliğin sonunda 2-4 yavru doğururlar. Yavrular doğduktan sonra erkek bireyler ailelerini korumak için çok agresif olur ve ailesini her türlü tehlikeye karşı cesurca savunur. Yavrular bir sene kadar ailenin koruması altında kalır, sonra ergin bir birey olarak aileden ayrılır.
Memeli Hayvanlar
-
Koala - Phascolarctos cinereus
-
Habeş Yaban Tavşanı - Lepus habessinicus - Tavşan türleri
-
Mesocricetus brandti -Türk hamsteri, Avurtlak
-
Beyza Antilobu - Doğu Afrika Orkisi - Oryx beisa
-
Doğu Afrika Apoletli Meyve Yarasası - Epomophorus minimus
-
Oklu kirpi - Hystrix indica
-
Gelada - Theropithecus gelada
-
Sumaymunları - Myocastor coypus
-
Habeş Kurdu - Canis simensis
-
Çizgili sırtlan
-
Kolobus maymunu - Colobus guereza
-
Anadolu parsı - Anadolu panteri - Panthera Pardus Tulliana
-
Tragelaphus angasii (Nyala)
-
Toros Yersincabı - Spermophilus taurensis = S. torosensis
-
Litocranius walleri - Zürafa ceylanı