Vitaminlerin Gruplandırılması Nasıl Yapılır?
Günlük olarak açlığımızı yatıştırmak için tükettiğimiz besinlerde ve özellikle taze sebze ve meyvelerde günük vitamin ihtiyacımızı karşılamamıza yetecek kadar vitamin bulunur.
İlk belirlenen vitaminler alfabenin değişik harfleriyle adlandırılmıştır. Sonraki çalışmalarda yağda ve suda çözünen çeşitli vitaminlerin olduğu belrlenmiş, her biri ayrı olarak gruplandırılmıştır.
Buna gruplandırmaya göre vitaminler:
- Yağda çözünen vitaminler: A, D, E, K vitaminleri olarak adlandırılır.
- Suda çözünen vitaminler: C ve B grubu vitaminler olarak adlandırılır.
Yağda Çözünen Vitaminler
Bu gruptaki vitaminler vücutta depo edilebilirler. Eter, benzin gibi yağ çözücülerinde erir. Yağda çözünen vitaminlerin kan dolaşımına ve vücudumuza taşınması yağlar yoluyla olmaktadır. Bu nedenle günlük beslenmemizde öğünlerde yeterli miktarda yağ bulunmalıdır. A, D, E, K vitaminleri yağda çözünen vitaminler olarak adlndırıldığından bahsetmiştik.
Vücudumuz yağda çözünen vitaminleri organizmadaki yağ içerisinde depolayabilir.
Yağda çözünen vitaminler; yağlarda, çeşitli sebzelerde, tereyağında, karaciğerde, balıkta, balık yağında, kaymak ve süt gibi yağlı besinlerde bulunur.
A VİTAMİNİ
Yağda çözünen büyümede, göz ve epitel dokunun sağlığında, hastalıklara direnç kazanmada etkili olan bir vitamindir. Bitkisel kaynaklarda karoten, hayvansal kaynaklarda retinol şeklinde bulunur.
D VİTAMİNİ
Yağda çözünen, kemik oluşması ve büyümesi için gerekli olan bir vitamindir.
E VİTAMİNİ
E vitamini yağda çözünen bir vitamin olarak doğada tokoferol ve tokotrienol formunda bulunur. E vitamini tokoferoller için kullanılan ortak isimdir.
Hayvansal kaynaklarda tokoferol en yüksek oranda bulunurken bitkilerde ise tokoferol ve tokotrienoller antioksidan etkiye sahiptir.
K VİTAMİNİ
Yağda çözünen K vitamini, yağda eriyen ve kan pıhtılaşması için gerekli olan etmenlerden biridir.
Suda Çözünen Vitaminler
Suda çözünen vitaminler (B grubu vitaminler ve C vitaminleri), su içinde çözünürler. Bu vitaminler kan dolaşımı ile taşınırlar, suda çözünen vitaminlar vücutta depolanmazlar. Bu vitaminlerin vücut ihtiyaç duyduğu kadarını kullanır, geri kalanını idrar yoluyla dışarı atar.
TİAMİN (B1)
Tiaminin en zengin kaynakları bitkilerin tohumlarıdır. Buğday, tam buğday unu, bulgur, pirinç, maya, nohut, ceviz içi, ıspanak, karaciğer, et, süt, yumurtadır. Çeşitli tahıllar ve türevleri ile hazırlanmış ekmekler B1 vitaminin zengin kaynaklarındandır.
RİBOFLAVİN (B2)
Cilt, ağız ve göz sağlığını koruyan, besin öğelerinin metabolizmasında, özellikle enerji üretiminde rolü olan ve suda çözünen B grubu vitaminlerindendir.
NİASİN (B3)
Niasin, ısı, ışık, asit ve alkaliye en dayanıklı B vitaminlerinden biridir.
B6 VİTAMİNİ (PRİDOKSİN)
B12 VİTAMİNİ (KOBALAMİN)
Bitkilerde B12 vitamini bulunmaz. Daha çok etlerde bulunur. Bu nedenle B12 vitaminin bulunduğu yıllarda bu vitamin hayvansal protein etmeni olarak tanımlanmıştır.
FOLİK ASİT (FOLAT)
Suda çözünen ve bu yüzden depo edilemeyen bir vitamindir.
VİTAMİN C (ASKORBİK ASİT)
Suda eriyen, kemik, diş ve damar sağlığını koruyan çeşitli hastalıklara direnç kazandıran ve bazı besin öğelerinin vücutta kullanılmasına yardımcı bir vitamindir.
Vitaminler
-
C Vitamininin (Askorbik Asit) vücuttaki görevleri nelerdir?
-
K vitaminin canlılar üzerindeki etkileri nelerdir?
-
K Vitamini yetersizliğinin belirtileri nelerdir?
-
D vitamini ve sağlık
-
D vitamininin canlılar üzerindeki etkileri nelerdir?
-
Vitaminler ve Vitaminlerin Canlılar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
-
Vitaminlerin Gruplandırılması Nasıl Yapılır?
-
Vitaminlerin Canlılar İçin Önemi nedir?
-
E vitamini takviyesi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
-
E vitamini eksikliğinin neden olduğu hastalıklar
-
Günde ne kadar E vitamini alınmalıdır?
-
Bazı besinlerdeki E vitamini miktarı
-
E vitamini içeren besinler
-
E vitamini faydaları nelerdir?
-
E vitamini neye yarar?