Wallacea Bölgesi
Oriyentalis ile Avustralya arasında bir geçit bölgesidir. Genelde, Oriyentalis'in doğusunda, zoocoğrafik bir bölge olarak da kabul edilir. Wallacea bölgesinin şu andaki faunasının bileşimi, onun Oriyentalis ya da Avustralya bölgelerinden birine dahil edilmesine olanak vermemektedir. Bölgenin batıyla olan bağlantısı Wallacae hattı olarak isimlendirilmiştir (Bakınız harita). Avustralya'ya ait hayvan gruplarının, örneğin kuskusla birlikte keseli memelilerin en kuzeydeki yayılma sınırı, Oriyental Bölge'deki tipik canlıların, örneğin uçan kertenkelelerin sokulabildikleri en güneydeki sınır, bu bölgedeki Lydekker hattıdır. Weber hattında Oriyentalis ve Avustralya bölgesine ait hayvan gruplarına aynı sıklıkta rastlanmaktadır. Bu hat, omurgasız hayvanlar için, omurgalı hayvanlarda olduğu kadar önemli değildir. Ancak, bazı omurgasız hayvanlar için de kuşkusuz sınırlayıcıdır; örneğin, çeşitli sivrisinek türleri (Anopheles spp.).
Komşu iki büyük kıtanın, yani Asya ile Avustralya'nın kenar bölgeleri arasında, Erken Tersiyer'de bir faunal değişimin gerçekleşmiş olması beklenir. Kıtaların kayma kuramına göre, Avustralya, bu konumlanmasına ilk defa Mezozoyik'in sonlarında ulaşmıştır. İndo-Malayik bölge ile olan bağlantısı ise oldukça eskidir. Fauna alış verişi, Kuzey Avustralya'ya bağlantısı olan Celebes (Selebes) ve Sunda adaları ile aynı şekilde Borneo arasında Pleistosen'de ortaya çıkmış olan kara köprüleri üzerinden gerçekleşmiştir.
Bölgede, Hintdomuzları (Babirussa), köpekmaymunları (Cynopithecus) ve ayrıca Oriyentalik Bölge için tipik olan grupların çok sayıda türü endemiktir. Özellikle kuşlar tür ve alttür düzeyinde büyük farklılıklar gösterirler. Her ada kendine özgü fauna bileşimine sahiptir. Kuşlarda, bölgelere ve adalara göre farklılık, diğer hayvan gruplarından çok daha belirgindir. Sunda adaları zincirinde, Oriyentalis ve Avustralya faunasına ait elemanların, adadan adaya gidiş-gelişi, adım adım ve çok açık bir şekilde izlenebilmektedir.
Biribirine sadece 30 km. uzaklıkta olan Bali ile Lombok adaları arasındaki bu fauna farkılaşması önemlidir. Wallacae hattı bu iki adanın arasından geçmektedir. Hattın varlığının farkına ilk defa, A. R. WALLACEA (1823-1913) varmıştır. E. HAECKEL ve daha birçok zoolog da bunun doğruluğunu desteklemiştir. Bali'den Lombok'a geçiş, hayvan coğrafyasında, Asya'dan Avustralya'ya geçiş anlamına gelmektedir.
Biyocoğrafya
-
Arazi Biyomları: Tundralar
-
Ülkemizde Görülen İklim Tipleri Nelerdir ?
-
Marmara Bölgesi İklimi Hakkında Bilgi
-
Ülkemizdeki Kıvrım Dağlar Nelerdir?
-
İklimi etkileyen faktörler nedir
-
Akdeniz İklimi Hakkında Bilgi
-
HAYVAN COĞRAFYASI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER.
-
Yurdumuzda dağılış gösteren bazı omurgalı hayvan cinsleri
-
Hayvanların Anadolu'ya Giriş Kapıları (Harita)
-
Ülkemizde Hayvanların Yayılışlarını Önleyen Önemli Bariyerler
-
HAYVANLARIN YAYILIŞI VE İNSAN
-
3- Zoocoğrafyanın Yönlendirilmesinde İnsan Etkisi
-
YURDUMUZA FAUNA GİRİŞ KAPILARI İLE GEÇİŞLERİ ÖNLEYEN ÖNEMLİ BARİYERLER
-
DENİZLERİN ZOOCOĞRAFYASI
-
HAYVAN GÖÇLERİ