Yabani meyve ağaçları
Yabani meyveler, insanlar tarafından ekilip dikilmemiş doğada kendi kendine yetişmiş, fakat meyveleri toplanıp kullanılabilen ağaç ve çalı türleridir.
Yerel yabani meyve türlerinin bazıları günümüzün yaygın meyve çeşitleriyle yakından ilgilidir (örneğin yabani elma, yabani armut, yabani erik vb). Yabani meyve veren ağaçlar, meyve veya kereste verimi bakımından ekonomik öneminin düşük olması nedeniyle, yabani meyve türleri, son on yılda giderek artan bir şekilde görüş alanımızın dışında kalmıştır. Oysa geçmişte, bazıları beslenme için, tıbbi ya da baharat olarak oldukça öneme sahipti. Bu kültürel ve tarihi özelliklere ek olarak, yabani meyve açık alanlarda çok sayıda başka işlevi üstlenebilmektedir.
Özellikle kuşlar, av hayvanları, arılar ve diğer birçok böcek için gerekli olan besin maddesinin temelini oluştururlar (örneğin, üvez meyveleri, 63 tür kuş ve 31 memeli türünün beslemesini sağlar). Haşereler, habitatlar, böcekler ve kuşlar için üreme alanı meydana getirir. Islah araştırmaları için önemli gen kaynağıdır. (örneğin hastalık direnci için)
Orman kenarları, çitleri, rüzgar önleyici şeritlerde rahatlıkla kullanılabilir. Silvikültürde karışık ağaç türleri mevcut stoktaki dikey yapıları ve habitatları arttırmak için çok önemlidir.
İlkbaharda belirgin çiçeklenme yönü, sonbaharda parlak meyveler ve sonbaharda renk solması nedeniyle peyzaj-estetik değeri çok yüksektir.
Buna karşılık yabanı meyveli ağaçların bu fonksiyonlarına karşın yabani armut, yabani elma, ardıç, yabani kiraz, alıç, ahlat, üvez veya ayı üzümü gibi yabani meyve türlerinin oluşumu son yıllarda keskin bir şekilde azalmıştır. Sadece tek ağaç olarak veya küçük gruplar halinde bulunabilir.
Yabani meyve ağaçları doğası gereği düşük rekabetçiliği nedeniyle doğada tehlike altındadır. Marjinal alanların yeniden ağaçlandırılmasında, ormancılıkta ekonomik değeri olan türlerin tercih edilmesi, açık peyzajın temizlenmesi, çitlerin ve orman kenarı yapılarının kaybı, gençleştirme için tıraşlanan ormanlık alanlarda yabanı meyve ağaçlarının azalmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Botanik Haberleri
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) İçin Kamu Spotu Hazırlandı
-
Dünyanın en kötü zararlılarından biri Kaliforniya'ya saldırıyor
-
Leopoldia buseana, Muğla ilinde yeni bir endemik bitki türü keşfedildi.
-
Filipinler'de yeni bir türü bulundu "Cryptocoryne zamboangaensis"
-
Bilim insanları mekanik hasada uygun taze domates tasarladı
-
Orkide Türleri: Renklerin ve Kokuların Dansı
-
Tropik Lezzet ve Sağlık: Ejder Meyvesi, Pitaya Bitkisinin Sırları
-
Bordo bulamacı nedir ? Nasıl uygulanır ?
-
Ülkemiz İçin Yeni Bir Tür "Adıyaman çançiçeği"