Yapay Cildin İyileştirici Kullanımlarını Anlamak
Yapay deri, genellikle ciddi yanıkların tedavisinde kullanılan laboratuvarda üretilen insan cildinin yerine geçer. George Steinmetz / Getty Images
Farklı türlerde suni deri, karmaşıklıklarına göre farklılık gösterir, ancak hepsi, cildin nem ve enfeksiyona karşı korunması ve vücut ısısının düzenlenmesi gibi temel fonksiyonlarının en azından bir kısmını taklit edecek şekilde tasarlanmıştır.
Yapay cilt nasıl çalışır?
Deri esas olarak iki katmandan oluşur: en üst tabaka, çevreye karşı bir bariyer görevi gören epidermis; ve dermiş, derinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan epidermisin altındaki tabakadır. Dermis ayrıca cildin mekanik yapısına ve esnekliğine yardımcı olan kolajen ve elastin proteinlerini de içerir.
Yapay ciltler, yaraları kapattıklarından, bakteriyel enfeksiyon ve su kaybını önleyerek, zarar görmüş cildin iyileşmesine yardımcı olurlar.
Örneğin, yaygın olarak kullanılan bir yapay deri olan Integra, silikondan oluşan bir "epidermis" ten oluşur ve bakteriyel enfeksiyon ve su kaybını önler ve sığır kollajeni ve glikozaminoglikana dayanan bir "dermis" içerir. Integra “dermis” hücre dışı bir matriks olarak işlev görür - hücre gelişimini düzenleyen hücreler arasında yapısal destek - hücre büyümesini ve kolajen sentezini teşvik ederek yeni bir dermiş oluşturur. Integra “dermis” ayrıca biyolojik olarak parçalanabilir ve yeni dermis tarafından emilir ve değiştirilir. Birkaç hafta sonra doktorlar, silikonun “epidermisini” hastanın vücudunun başka bir kısmından ince bir epidermis tabakasıyla değiştirirler.
Yapay Cildin Kullanım Alanları
Yanıkların Tedavisi: Yanık yaralanmaları tedavi etmek için suni deri sıklıkla kullanılır, özellikle hastanın yaraya transplante edilebilecek kadar sağlıklı bir cilde sahip olmaması durumunda. Bu gibi durumlarda, vücut, hasarlı cildi iyileştirmek için yeterince hızlı bir şekilde deri hücrelerini üretemez ve kayda değer sıvı kaybı ve enfeksiyon nedeniyle hastanın yaralanması ölümcül olabilir. Yapay deri böylece yarayı hemen kapatmak ve sağkalımı iyileştirmek için kullanılabilir.
Cilt bozukluklarının tedavisi: Apligraf gibi bazı suni deri ürünleri, çok yavaş iyileşen açık yaralar olan ülserler gibi derideki kronik yaraları tedavi etmek için kullanılmıştır. Bunlar, sıklıkla vücudun büyük bir bölümünü kapsayan ve bundan faydalanabilecek egzama ve sedef hastalığı gibi cilt bozukluklarına da uygulanabilir.
Tüketici ürünleri ve tıbbında araştırma: Klinik ortamda kullanımlarının yanı sıra, suni deri de araştırma için insan derisini modellemek için kullanılabilir. Örneğin, suni deri, bir kozmetik veya tıbbi ürünün cildi nasıl etkilediğini ölçmek için sıklıkla kullanılan hayvan testlerine bir alternatif olarak kullanılır. Bununla birlikte, bu test hayvanlarda ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir ve insan cildinin cevabını mutlaka öngörmez. L’Oréal gibi bazı şirketler bunu kullanır.
Suni cilt, cildin UV'ye maruz kalmadan nasıl etkilendiği ve güneş koruyucu ve ilaçlardaki kimyasalların deri yoluyla nasıl taşındığı da dahil olmak üzere diğer araştırma uygulamaları için cildi simüle edebilir.
Yapay cildin çeşitleri
Bazı ürünler kollajen gibi biyolojik materyallere veya vücutta bulunmayan biyolojik olarak çözünebilen materyallere dayanmaktadır. Bu kaplamalar, Integra'nın silikon epidermisi gibi başka bir bileşen olarak biyolojik olmayan bir materyal de içerebilir. Suni deriler ayrıca hasta veya başka insanlardan alınan canlı cilt hücrelerinin büyüyen tabakaları tarafından üretilmiştir. Bu tür hücreler genellikle vücudun bağışıklık sistemini uyarmaz - fetüslerin annelerinin rahminde reddedilmesine izin vermeyen bir özelliktir ve bu nedenle hastanın bedeni tarafından reddedilme olasılığı daha azdır.
Yapay Deri, Cilt Greftlerinden Nasıl Fark Ediyor?
Yapay deri, sağlıklı bir cildin bir vericiden alındığı ve yaralı bir alana bağlandığı bir işlem olan deri greftinden ayırt edilmelidir. Verici tercihen hasta kendisidir, ancak kadavralar da dahil olmak üzere başka insanlardan veya domuz gibi hayvanlar da gelebilir.
Bununla birlikte, yapay cilt aynı zamanda tedaviler sırasında yaralı bir alana "aşılanır".
Gelecek için Yapay Cildin Geliştirilmesi
Suni deri birçok insana fayda sağlamış olsa da, bazı dezavantajlarda ele alınabilir. Örneğin, suni deri, bu tür bir cildin karmaşık ve zaman alıcı olmasını sağlayan işlem kadar da pahalıdır. Ayrıca, cilt hücrelerinden yetiştirilen tabakalarda olduğu gibi suni deri de doğal muadillerinden daha hassas olabilir.
Araştırmacılar bunları geliştirmeye devam ettikçe geliştirilen ciltler hayat kurtarmaya yardımcı olmaya devam edecektir.
https://www.thoughtco.com/artificial-skin-4161197
Çeviren ve Derleyen: Merve Erman
Biyolojik Gelişmeler
-
Karmaşık Yaşam, Düşünülenden 1,5 Milyar Yıl Önce Başlamış
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
Arkeologlar Korunmuş İnsan Beyinleri Bulmaya Devam Ediyor
-
Yapay Zeka istilacı Asya eşekarılarını tespit etmeye yardımcı oluyor.
-
Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor
-
Böcek kanatlarının solungaçlardan evrimleştiğine dair yeni kanıtlar
-
Denizyıldızının Başı Neresi? Tahmininiz Büyük İhtimalle Yanlış
-
Biyoloji bölümü seçenler ve biyolojiye ilgi duyanlar için bazı öneriler
-
Canlıların Gizemli Dünyasını Keşfetmek: Biyologların Gözüyle Doğa, Genetik ve Evrim
-
Biyolojik ve Kimyasal Silahlar Ne Zamandan Beri Var?
-
Filler Gerçekten ‘Asla Unutmaz’ mı?
-
Sibirya’da Bulunan Ayı Mumyası, Mağara Ayısı Değilmiş
-
California Bilimler Akademisi Bilim adamları 2022'de 146 yeni tür tanımladı
-
Yapay zeka hücre hareketini mikroskop altında analiz edebiliyor.
-
Ağaçlardan Önce Yeryüzünde Devasa Mantarlar Vardı