Yavru kuş buldum, ne yapmalıyım?
İlkbahar ve yaz aylarında, ülkedeki vahşi yaşam sığınakları, parklar, hayvanat bahçeleri ve veteriner klinikleri bir çok sorunla karşı karşıya kalmaktadır.
Park ve bahçelerinde çalışanlar, patikalarda yürüyen veya açık havadaki diğer yerleri ziyaret eden insanlar ve hatta siz yuvasından düşmüş henüz uçamayan yavru bir kuş ile karşılaşabilirsiniz. Sonuç olarak havalar ısındıkça kuşlar üremeye başladı. Dolayısıyla yuvadan düşen yavru kuşların da sayısının artması kaçınılmaz bir hal aldı.
İnsanlar derhal bu yavru kuşların yardıma ihtiyacı olduğunu varsayarak kuşları bulundukları yerden alıyor ve bir karton kutuya koyuyorlar. bu minik yavruları kurtarmak için evlerine veya düşünebilecekleri en yakın tesise götürüyorlar. Ne yazık ki, bu nezaket ve iyi düşünce muhtemelen iyilik yapmaktan daha ziyade canlıya daha çok zarar veriyor olabilir.
Evlere veya tesislere getirilen kuşların büyük çoğunluğu yavru kuşlardır. Bu yavru kuşların yuvaları için çok büyük oldukları veya büyüdükleri, kanat çırptıkları ve uçmayı öğrenecekleri büyüklüğe geldikleri anlamına geliyor olabilir. Ek olarak, ebeveynler oluşturdukları yuvalarda bu yavruları birkaç hafta besleyerek yırtıcı hayvanların dikkatini çekmemeleri adına doğaya serbest bırakabilirler. Yavrular yuvadan ayrılıp çevredeki bitki örtüsüne dağılırsa, yırtıcılardan korunabilirler. Ebebeyn kuşlar, bazı arama tekniklerini kullanarak yavrularını izler. Yavru cevap verdiğinde, yetişkinler yavruya yiyecek getirir ve onu besleyebilir.
Gelecek nesli yetiştirmek için ebeveyn kuşlara güvenmeliyiz; Sonuçta bunu milyonlarca yıldır başarıyla yapıyorlar.
Eğer kendi başlarına zıplayan veya çırpınan bir yavru bulursanız onları yalnız bırakın. Bu ilke, geyik yavruları, yavru tavşanlar, tilki ve rakunlar dahil diğer yaban hayvanlar için de geçerlidir.
İnsanlar tarafından bulunan daha az sayıda kuş yavruları çoğunlukla tüysüzdürler ve bazen gözler henüz açık değildir. Muhtemelen bir yuvadan düşmüş ya da yuva mahvolmuştur. Yardım olmadan, bu kuşlar muhtemelen ölecektir. Ancak yapılabilecek en iyi şey, eğer varsa, yavruyu yuvaya geri koymaktır. Bahçenizdeki böyle yavrularla karşılaşırsanız, kuşu bulduğunuzdan birkaç metre uzakta bir yuva arayın. Yavruları güvenle yuvaya yerleştirebilirsiniz ancak bunu olabildiğince çabuk yapın. Orman gibi doğal bir bölgedeyseniz, her şeyi yalnız bırakmak muhtemelen en doğrusudur.
Yardıma muhtaç yaban hayvanıyla karşılaştıysanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız ‘Türkiye Yaban Hayatı İlkyardım Hattı’nı arayabilirsiniz.
Yaban hayvanına doğru şekilde yaklaşma, tutma, nakletme, besleme, yasal mevzuat, temasa geçilecek kurum ve hayvanın teslim edileceği merkez konularında Türkiye Yaban Hayatı İlkyardım Hattı: (0850) 203 09 93 telefondan bilgi alabilirsiniz.
Kuşlar
-
Luscinia pectoralis - Himalaya Yakutgerdanı
-
Türkiye'nin Balıkçılları
-
Türkiye’de Üreyen Ördek Türlerinin Dağılımı
-
Nesli Tehlikede Olan (IUCN - EN) Kuşlarımız
-
Türkiye'nin Çinteleri (KİRAZ KUŞLARI)
-
Türkiye'de Yaşayan Ebabil Kuşları
-
Gecenin Sessiz Hakimi: Baykuşlar
-
Kırmız Yanaklı Mavi Kurdele İspinozu - Uraeginthus bengalus
-
Benekli Habeş Kızkuşu - Vanellus melanocephalus
-
Merops nubicus - Kuzey Karmenrenkli Arıkuşu
-
Yavru kuş buldum, ne yapmalıyım?
-
Orman yalıçapkını - Halcyon senegalensis
-
Yalıçapkını - Emircik kuşunun ilginç özellikleri
-
Türkiye'nin SIVACI Kuşları
-
Türkiye'nin Martı'ları