Yayınlanan Haritaya Göre Dünya’nın Son Vahşi Yaşam Alanlarının %70’i Beş Ülkenin Sınırları İçinde
Dünyadaki el değmemiş ekosistemlerin ilk haritası, bu alanların çoğundan sadece beş milletin sorumlu olduğunu gösteriyor. Photograph: Nature
The Guardian’da yayınlanan habere göre dünyadaki el değmemiş ekosistemlerin ilk haritası, bu alanların çoğundan sadece beş milletin sorumlu olduğunu gösteriyor – ama yeni araştırma bu alanları korumak için acil ve uluslararası bir çaba gerektiğini ortaya koyuyor.
University of Queensland (UQ) ve Wildlife Conservation Society’den araştırmacılar ilk kez hangi ülkelerin yoğun endüstriyel faaliyetten yoksun doğal alanlardan sorumlu olduğunu gösteren global bir harita oluşturdular. [1]
Bu gelişme, imza sahibi devletlerin 2020 yılına kadar biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik bir plan üzerinde çalıştığı Kasım ayında Mısır’da düzenlenecek olan Biyolojik Çeşitlilik Konferansı’nın katılımcı topluluklarına büyük avantaj sağlıyor.
Çevreciler, hedefi gezegenin en savunmasız ekosistemlerini muhafaza etmek olan zorunlu bir vahşi yaşam koruma planı talep ediyorlar.
Verilere Antarktika ve açık denizlerdeki el değmemiş vahşi yaşam alanları dahil edilmiyor.
Çalışma, 2016’da bilim insanlarının gezegende kalan bölgesel vahşi yaşam alanlarının planının çizildiği ve 2018’deki okyanusun hangi bölgelerinin insanların yıkıcı etkisine [2] maruz kalmadığı [3] üzerine yapılan araştırmalara dayanıyor.
Sonuçlar, karaların %77’sinin (Antarktika hariç) ve okyanusların %87’sinin insan müdahalesiyle değişime uğradığını ortaya koyuyor.
“İki yıl önce karadaki vahşi yaşam hakkında ilk analizimizi yaptık,” dedi baş yazar James Watson.
“Bu yeni analizde global bir harita oluşturduk ve şu soruyu sorabilmek adına bunu milletlerin sınırlarının haritasıyla kesiştirdik: ‘Sorumlu kim?’”
Araştırmacılar, Dünya’nın kalan vahşi yaşam alanlarının sadece, “eğer uluslararası politikalar çerçevesinde tanınırsa” korunabileceğini söylüyor.
Kalan el değmemiş vahşi yaşam alanlarının %100’ünü koruyacak uluslararası bir hedef talep ediyorlar.
“%100’lük bir hedef imkansız değil,” dedi Watson. “Ülkelerin yapması gereken tek şey bu alanlardaki endüstriyel faaliyetlere engel olmak.”
Dünya’nın kalan vahşi yaşam alanlarından sorumlu bu beş ülkenin liderlik konumuna geçmesi gerektiğini ve bu konuda yürürlüğe yasalar koyarak ya da doğaya zarar vermeyen işletmelere teşvik sağlayarak bu alanları korumaları gerektiğini söyledi.
John Robinson, WCS’de küresel konservasyonun idari başkan yardımcısı, sadece “bu ülkeler liderlik vasfını üstlenirse” vahşi yaşamın global olarak güvence altına alınacağını ifade etti.
“Zaten bugüne kadar çok fazla yitirdik. Vahşi yaşam alanları sonsuza dek kaybolmadan önce onları güvence altına almak adına bu fırsatları elimizden kaçırmamamız gerekiyor,” dedi Robinson.
Photograph: Nature
[1]: Watson, James E. M. ; Venter, Oscar; Lee, Jasmine; Jones, Kendall R.; Robinson, John G.; Possingham, Hugh P.; Allan, James R.; Protect the last of wild (https://www.nature.com/articles/d41586-018-07183-6)
[2]: Bar-On, Yinon M.; Phillips, Rob; Milo, Ron; The biomass distribution on Earth (http://www.pnas.org/content/115/25/6506)
[3]: Jones, Kendall R.; Klein, Carissa J.; Halpern, Benjamin S.; Venter, Oscar; Grantham, Hedley; Kuempel, Caitlin D.; Shumway, Nicole; Friedlander, Alan M.; Possingham, Hugh P.; Watson, James E.M.; The Location and Protection Status of Earth’s Diminishing Marine Wilderness (https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(18)30772-3)
Orijinal haber: https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/31/five-countries-hold-70-of-worlds-last-wildernesses-map-reveals
Çeviren ve Derleyen: Öykü Ada Doğan
Ekoloji Haberleri
-
Su Yoksa Hayat Da Yok
-
Azap Gölü’nde Ekoturizm İncelemesi
-
İklim değişikliği alerji mevsimini daha da kötüleştiriyor.
-
BM raporu, her yıl 900.000 tondan fazla gıda atıldığını ortaya koymakta
-
Aydın İlinin Mağaraları İncelendi
-
Aral Gölünün Üzücü Evrimi: Dünyanın En Büyük Göllerinden Biri Kurtulabilecek mi?
-
Mercan Beyazlaması - Mercan Ağarması nedir?
-
Çevre Kirliliği Ve Ekotoksikolojik Etkiler
-
Suların ve Kuşların Buluştuğu Yer
-
Doğada Her Canlının Yaşama Hakkı Vardır
-
Mikroplastikler gibi kirleticiler nasıl yayılır?
-
Küresel Karbondioksit Salımına COVID-19 Etkisi
-
Dünyadaki tüm kuş türlerinin 5’te 1’inin göç ettiklerini biliyor muydunuz?
-
Kuşadası’nın Doğal Miraslarının Tescil Çalışmaları Yapıldı
-
Denizlerimiz Çöplük Değildir