Yeni bir insan türü bulundu: Homo bodoensis
Yeni adlandırılan bu türün Homo sapiens ve Neandertaller ile aynı dönemde yaşadığı düşünülüyor
Araştırmacılar, yaklaşık 500 bin yıl önce Afrika'da yaşayan bir insan türünün 'Homo bodoensis' olarak adlandırıldığını duyurdu.
T24'ün Guardian'dan Nadeem Badshah'ın haberinden aktardığına göre, söz konusu tür, Etiyopya'nin Awash Nehri vadisindeki Bodo D'ar'da bulunan bir kafatasından hareketle "Bodoensis" olarak adlandırılıyor.
Evrimsel Antropoloji Dergisi'nde yayımlanan araştırma bulguları, yeni adlandırılan bu türün Homo sapiens ve Neandertaller ile aynı dönemde yaşadığına işaret ediyor.
Araştırmanın yazarlarından Kanada Winnipeg Üniversitesinden Dr. Mirjana Roksandic, 'insanın coğrafi varyasyonlarına dair düzgün terminoloji eksikliği nedeniyle bu dönemdeki insan evrimine dair konuşmanın imkansız olduğunu' belirtiyor.
Yeni sınıflandırmaya göre, Homo bodoensis, Afrika ve Güney Doğu Avrupa'dan Orta Pleistosen insanlarının çoğunluğunu açıklayabilecek.
Hawaii Üniversitesi Antroploloji Bölümünden Christopher Bae, Homo bodoensis tanımlamasının insan evriminde önemli olan bu döneme dair "Gordion'un düğümünü çözeceğini" belirtiyor.
Uluslararası Zoolojik Nomenklatura Komisyonu'nun isim değişikliği kurallarının çok katı olması nedeniyle, yeni bir türün isimlendirilmesinin kolay olmadığı belirtiliyor.
Araştırmacılar yeni sınıflandırmanın nomenklatura koşullarını karşılayacağına inanıyorlar.
Kaynak: ©Sputnik
Homo bodoensis, önerilmiş bir arkaik insan türüdür. 2021 yılında, eskiden H. heidelbergensis/H. rhodesiensis'e veya H. erectus'a atanan Bodo Kafatası'nın yeniden analizi ile tanımlanmıştır. Tanımlayanlar, H. bodoensis'in H. sapiens için atasal olabilecek özelliklere sahip olması ve türün diğer olası örneklerinin coğrafik dağılımı nedeniyle H. sapiens'e yol açabileceğini önerdiler.
Yüzünü ve ön beyin kabuğunu koruyan yetişkin (muhtemelen erkek) bir bireyin kısmi kafatası olan Bodo 1, 1976 sonbaharında Alemayehu Asfaw, Paul Whitehead ve Etiyopya'daki Rift Vadisi Araştırma Misyonu'nun Jon Kalb başkanlığındaki diğer üyeleri tarafından bulundu
Afar Bölgesi, Orta Awash, Üst Bodo Kum Ünitesi. Lazer füzyon 40Ar/39Ar tekniği ile 600 bin yıl öncesine tarihlendirilmiştir (0.64 ± 0.03 Ma).
H. bodoensis'in beyin hacminin (kranyal kapasite) ~1250 cm3 olduğu tahmin edildi. H. erectus ile karşılaştırıldığında, H. bodoensis, artan kraniyal kapasite (H. erectus ve H. sapiens arasında orta düzeyde) ve bir dizi ilişkili türetilmiş özellik ile farklılık gösterir: geçici skuamın eğriliği; daha geniş orta kasa; parietal kabartma belirtileri; ve maksimal kraniyal genişliğin arkadan bakıldığında kafatasının alt üçte birinin üzerinde olduğu, daha dikey paryetal duvarlarla birlikte nispeten geniş frontal kemik
H. bodoensis, H. sapiens'e özgü bazı özelliklerden yoksundur — bu da, ayrı bir tür olduğunu garantiler. Ayrıca morfolojisi, Orta Pleistosen'de otapomorfilerin erken ortaya çıktığı H. neanderthalensis'te gözlemlenenin tersidir. Bununla birlikte, daha sonraki H. sapiens örneklerine özgü özelliklerin tümü, masif ancak bölümlere ayrılmış (yan ve orta kısımlara bölünmüş) tarayıcılar dahil olmak üzere H. bodoensis'te bulunan özelliklerden türetilebilir – yani Roksandic ve meslaktaşlarına göre ata olmak için uygun özelliklere sahiptir.
Stringer ise Bodo kafatasının doğrudan H. sapiens'e yol açtığı iddiasına şüpheyle yaklaşmıştı. 2019'da ekibi, Bodo kafatasının ait olduğu türün H. sapiens'ten farklı bir evrimsel yoldan gittiğini bulan insan yüzünün evrimi üzerine bir çalışma yayınladı.
Homo bodoensis'in ilk tanımının yazarları, Homo heidelbergensis adından tamamen vazgeçilmesi gerektiğini ve önceden Homo heidelbergensis olarak tanımlanan ve zaten Neandertal özelliklerine sahip olan tüm fosillerin – Homo heidelbergensis türünün tip örneği olan Mauer 1 alt çenesi dahil olmak üzere – Homo neanderthalensis'e atanmasını önerdiler. Alternatif olarak, Orta Pleyistosen döneminden (yaklaşık 750.000 ila 130.000 yıl önce) arkaik Homo sapiens özelliklerine sahip tüm Afrika ve Güneydoğu Avrupa fosilleri, Homo bodoensis tür adı altında birleştirilebilir. Aynı zamanda, 1921'de tanıtılan Homo rhodesiensis tür adı bu ilişki için kullanımdan kaldırıldı.
Bodo kafatasına ek olarak, Homo bodoensis'in şu fosil kafatasları ilk tanımlamaya yerleştirildi: Kabwe 1 (Homo rhodesiensis'in tip örneği), Tanzanya'dan Ndutu 1, Saldanha 1 ve LH 18, Fas'tan Salé 1 ve İtalya'dan Ceprano 1. Yazarların bakış açısı gelecekteki uzman literatüründe kalıcı olacaksa, Afrika'daki anatomik olarak modern insanların soyu - ilk tanımda grafiksel olarak gösterildiği gibi - Homo erectus'tan Homo bodoensis yoluyla Homo sapiens'e yol açacaktır.
Tanımlandığı dergide yayımlanan grafik baz alınarak oluşturulmuş bir soy ağacı:
Fotoğraf: Ryan Somma from Occoquan, USA - Homo heidelbergensis, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32762376
Kaynaklar:
1 a b c d Roksandic et al. 2021 sf. 5
2 a b c Roksandic et al. 2021 sf.6
3 Lacruz, Rodrigo S.; Stringer, Chris B.; Kimbel, William H.; Wood, Bernard; Harvati, Katerina; O’Higgins, Paul; Bromage, Timothy G.; Arsuaga, Juan-Luis (Mayıs 2019). "The evolutionary history of the human face". Nature Ecology & Evolution (İngilizce). 3 (5): 726-736. doi:10.1038/s41559-019-0865-7. ISSN 2397-334X.
4 Roksandic et al. 2021 sf. 3-4
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu
-
Wight Adası’nda Yeni Bir Otçul Dinozor Türü Keşfedildi
-
İlk Sıcakkanlı Dinozorlar 180 Milyon Yıl Önce Ortaya Çıkmış
-
Eğer Kuşlar Dinozorsa Neden Soğukkanlı Değiller?
-
Dünyadaki Son Tüylü Mamutlar 4.000 Yıl Önceye Kadar Yaşamış!
-
Homo sapiens Neden Afrika’da Ortaya Çıktı?
-
Reçine İçinde Karıncaları Taklit Eden Örümcek Fosili Bulundu
-
Hindistan’da Bilinen En Büyük Yılanın Fosili Bulundu
-
Fas’ta Hançer Biçimli Dişleri Olan Deniz Sürüngeni Keşfedildi
-
12 Milyon Yıllık Salyangoz Kabuğunda Canlı Renkler Bulundu
-
ABD’de 65 Milyon Yıllık Yeni Bir Köpekbalığı Türü Keşfedildi
-
Charles Darwin'in Kütüphanesinin Tamamı Online Olarak Erişime Açıldı
-
İngiltere’de 200 Milyon Yıllık Uçan Sürüngen Fosili Keşfedildi
-
Yeni Dinozor Türü, T. rex’in Bilinen En Yakın Akrabası Olabilir