Yeni çalışma sonuçlarına göre D vitamini soğuktan ve Gripten koruyor!
Yeni bir araştırmaya göre, D vitamini takviyesi soğuk algınlığı ve grip de dahil olmak üzere akut solunum yolu enfeksiyonlarına karşı özellikle çok eksik kişilerde korunmaya yardımcı olabilir.
Akut solunum yolu enfeksiyonları küresel hastalıklılık ve ölüm oranının ana nedenlerindendir. Solunum yolu enfeksiyonları; yaygın soğuk algınlığı, bronşit ve pnömoniye kadar hastalıkları içerebilir ve kanda düşük D vitamini seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir.
Bazı çalışmalar, D vitamininin bazı bakteri ve virüslere karşı bağışıklık tepkilerini tetikleyebildiğini, ancak akut solunum yolu enfeksiyonunu önlemek için D vitamini takviyelerinin bu sonuçla uyuşmadığını ortaya koymuştur.
Bu tutarsızlıkları gidermek için Queen Mary Üniversitesi Profesörü Adrian Martineau başkanlığındaki uluslararası araştırma ekibi, D vitamini takviyelerinin akut solunum yolu enfeksiyonu riski üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bu etkiyi değiştiren faktörleri belirlemek üzere yola çıktı.
İngiltere, ABD, Japonya, Hindistan, Afganistan, Belçika, İtalya, Avustralya ve Kanada dahil olmak üzere 14 ülkede 11321 katılımcıyla yürütülen araştırmada D vitamini takviyesinin 25 rastgele kontrollü denemesinde 11321 katılımcının ham verileri için sistematik bir inceleme ve meta-analiz gerçekleştirdiler.
Yaş, cinsiyet ve çalışma süresi gibi potansiyel olarak etkili faktörleri ayarladıktan sonra, D vitamini takviyesinin, en azından bir akut solunum yolu enfeksiyonu yaşayan katılımcıların oranında % 12'lik bir azalma sağladığını tespit ettiler.
Martineau ve arkadaşları, bir akut solunum yolu enfeksiyonunu önlemek için 33 kişinin D vitamini takviyeleri almaları gerektiğini hesapladı.
Belirli gruplar arasındaki diğer analizler, ek dozlar olmaksızın günlük veya haftalık D vitamini alanlarda daha yüksek fayda sağladığını gösterdi. Bu gruptaki koruyucu etkiler, ciddi D vitamini eksikliği olanlarda (25 nmol / L'den daha düşük bazal kan düzeyleri olanlar) en güçlü idi. Bilim adamları, bu gruptaki yalnızca dört kişinin bir akut solunum yolu enfeksiyonunu önlemek için takviyeleri alması gerektiğini hesapladı.
Araştırıcılardan Dr. Carlos Camargo, "D vitamininin kemik ve kas sağlığı için kritik önem taşıdığını anlıyoruz. Analizimiz, vücudumuzun akut solunum yolu enfeksiyonuyla savaşmasına yardımcı olduğunu buldu." dedi.
D vitamininin ciğerlerdeki antimikrobik peptit düzeylerini artırarak solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.
Araştırmacılar, "Sonuçlarımız, özellikle derin D vitamini eksikliğinin yaygın olduğu ortamlarda, vitamin D durumunu iyileştirmek için besin takviyesi gibi halk sağlığı önlemlerinin uygulanmasını destekleyen kanıtlara ektir." dedi.
Referanslar:
Adrian R. Martineau et al. 2017. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 356: i6583; doi: 10.1136/bmj.i6583
Kaynak: <http://www.sci-news.com/medicine/vitamin-d-colds-flu-04624.html>
Çeviren ve Derleyen: Minenur Kalyoncu
Biyolojik Gelişmeler
-
Çiçek değil. Bu bir mantar!
-
Bağışıklık sisteminin önemli elemanlarından doğal öldürücü hücreler nasıl farklılaşır?
-
Kuşadası'nda Keşfedilen Mantara "TÜRKİYE" Adı Verildi
-
Sezaryen ile Doğan Bebeklerin Bağışıklık Stimülasyonu Daha Az
-
Atatürk Üniversitesi Yerli Aşıda İlk Safhayı Tamamladığını Açıkladı
-
Nanodiamond gömülü membran filtrelerden 'parlayan' temiz su
-
Kas hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek keşif: Miyozin proteini nasıl pasifleştirilir?
-
Nobel Kimya Ödülü, CRISPR-Cas9 sistemini keşfeden iki kadın biliminsanına verildi!
-
Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü Hepatit C Virüsü Keşfine Verildi
-
Yaşlanma ile ilişkili bir enzimin bozulma mekanizması aydınlatıldı
-
İlk organik moleküllerin oluşumunda kilit rol oynadığı düşünülen süreç
-
Hastalık Teşhisinde Kullanılacak Altın Biyosensörler
-
Beyincik Sanıldığı Kadar Küçük Olmayabilir
-
Kalıntılarda Cinsiyet Belirlemek için Diş Minesi Kullanılıyor
-
Yüz Yılı Aşkın Araştırmalara Rağmen Kadın ve Erkek Beyni Arasında Belirgin Farklar Bulunmadı