Yeni CRISPR teknolojisi hücreleri filmlere taşıyor!
Genom mühendislik sistemi, canlı hücreleri arşiv veri depolama aygıtlarına dönüştürüyor. Eadweard Muybridge /Library of Congress
Bilim insanları, DNA'yı canlı hücreler dışına büyük miktarda dijital bilgi depolamak için sentetik bir hammadde olarak kullanmak için yollar geliştirmek için pahalı makineleri kullanıyor.
Ancak yaşayan hücreleri, örneğin geniş bakteri popülasyonlarını kendi genlerini biyolojik bir sabit disk olarak kullanmakla yetinebildiyse, bilim adamları her an dokunun bilgi sahibi olabilirler mi? Bu yaklaşım, tamamen yeni veri depolama olanakları açmanın yanı sıra, geliştirme sırasında veya streslere veya patojenlere maruz kalmanın altında hücrelerin moleküler deneyimlerinin kronolojik bir kaydını oluşturabilen etkili bir hafıza aygıtı haline getirilebilir.
2016 yılında, Wyss'ın temel öğretim üyesi George Church liderliğindeki Biyolojik Mühim Mühendislik ve Harvard Tıp Fakültesi (HMS) adlı Wyss Enstitüsündeki bir ekip, CRISPR sistemine dayanan ilk moleküler kayıt cihazını kurdu. Bu cihaz, hücrelere, bakterinin genomunda bir bellek üreten, kronolojik olarak sağlanan, DNA ile kodlanmış bitlerin bir bölümünü elde etmesini sağlar. Bilgiler CRISPR lokusunda dizilerin bir dizisi olarak saklanır ve olayların zaman çizelgesini yeniden oluşturmak için çağrılabilir ve kullanılabilir.
Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, öncü ruha uygun olarak verileri canlı bakterilere depolayarak yeniden oluşturdu. Sonuçlar Nature'da temmuz ayında yayımlandı.
Genetikçi Seth Shipman ve ekibi, Muybridge'in hareketli resmin piksellerini As, Ts, Gs ve Cs DNA'dan yapılmış bir koda çevirdi. Ardından, CRISPR-Cas gen düzenleme aracını kullanarak, tek tek video piksellerine karşılık gelen dizileri genom içine yapıştırdılar. Bakteriler bu parçacıkları sırayla birleştirdiler ve DNA'ya depoladılar; böylece bilim insanlarının videoyu tekrar oynatmasına izin verilmiş olundu.
Artık, bilgileri bakterilerde kodlamanın ve almanın mümkün olduğunu göstermiş oldukları için, Shipman "moleküler kayıt cihazları" yaratmayı umuyor. Bu kayıt cihazları, bir gün, vücudumuzdaki hücresel faaliyetlerin hücrelere ne yaptığını ve ne yapacağını bilim insanlarına kavratmak için izleyebiliyordu.
Çalışmanın ikinci yazarı olan Shipman ve doktora sonrası araştırmacı Jeff Nivala, artan dizilerle birlikte CRISPR dizilerinin büyümesini engelleyen dizilim özelliklerinin yanı sıra, ayırıcı dizilimlerin elde edilmesini kolaylaştıracağını umdukları bir dizi gereksinimi tanımladı.
Gelecekteki çalışmada ekip, diğer hücre türlerinde moleküler kayıt cihazları kurmaya ve biyolojik bilgiyi ezberlemek için sistemi mühendislik üzerine yoğunlaştırmaya odaklanacak.
Kaynak:
http://discovermagazine.com/2018/janfeb/25-crispr-goes-to-the-movies
Çeviren Ve Derleyen: Nurefşan Cırık
Genetik Haberleri
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı
-
Nesli tükenen canlıların tekrar hayata döndürülmesi ve etik sorunlar
-
Mumyalardan DNA elde etme yöntemleri nelerdir?
-
Son Neandertal’in DNA’sı: 50.000 Yıllık İzolasyon ve Soy İçi Üreme