Yeraltı ağı; ayaklarınızın altındaki muhteşem bağlantılar…
Ormanda yürürken, göz seviyesinde ve göz seviyesinin üstünde olan objelere dikkat etmek çok kolaydır. Kuşlar, güneş ışığı, rüzgar, dallar, gözlemlenecek bir çok şeyi görebilirsiniz.
Bir dahaki sefere bir ormanı keşfederken, toprağın altında yatanları, yaprakları ve zemini örten yosunları düşünün. Orman tabanının altında, ağaçların kökleri ile iç içe geçmiş bir mikroskopik mantar ağı sizi büyüleyecektir.
Birçoğumuz mantarı düşündüğünde, onları toprağın üzerinde hayal ederiz. Oysa bunlar mantarın “meyvesi” iken, mantar organizmalarının çoğu, geniş bir miselyum ağı olarak ağaç kökleriyle iç içe geçmiş bir şekilde toprakta yaşar. Miselyum, ağaç köklerinin etrafına dolanan ya da içine giren büyük mantar organizmasının inanılmaz küçük parçalarıdır. Birlikte ele alındığında miselyum, bitkileri su, azot, karbon ve diğer mineralleri transfer etmek için birbirine bağlayan “Mikoriza ağ” denilen şeyi oluşturur.
Sağlıklı ormanlarda, her ağaç bu ağ üzerinden başkalarına bağlanır ve ağaçların suyu ve besinleri paylaşmalarını sağlar. Özellikle gölgelik alanlarda yetişen fidanlarda, yeterli fotosentez yapmak için yapraklara ulaşan yeterli güneş ışığı yoktur. Hayatta kalmak için, fidan, Mikoriza ağ” üzerinden gönderilen daha eski, daha uzun boylu ağaçlardan beslenen besinlere ve şekere dayanır. İngiltere'deki Reading Üniversitesi'ndeki Douglas köknar ağaçları üzerine yapılan bir araştırma da, ağaçların akrabalarının kök uçlarını tanıdığını ve mantar ağı yoluyla karbon ve besin gönderirken onları tercih ettiğini gösteriyor.
Ağaçları birbirine bağlayan mantarların kendi karbon kaynağını sağlama ihtiyacı nedeniyle motive olduğunu varsayıyor. Mikoriza ağı, miselyum bağlı ağaçları canlı ve sağlıklı tutmak ve mantarların karbon tedarikini tutarlı bir şekilde tutmak için bir dağıtım rolü oynamaktadır. Servislerinin bir nevi ödemesi olarak, Mikoriza ağı, bağlı ağaçların fotosentez yoluyla ürettiği şekerin yaklaşık %30'unu tutar. Şeker, fosfor ve diğer mineral besinleri miselyuma toplayan mantarları besler ve bunlar ağaçlara aktarılır ve kullanılır.
Ana ağaçlar olarak da adlandırılan ormandaki çok yaşlı ağaçlar bulunur. Bunlar tipik olarak en çok mantar bağlantılarına sahip ağaçlardır. Kökleri daha derin toprakta bulunur ve daha genç fidanlara vermek için daha derin su kaynaklarına ulaşabilir. Bu bulgular ağaç türlerinin hayatta kalması için karmaşık simbiyotik ilişkiler geliştirdiğini göstermektedir. Mikoriza ağ bu bağlantının ayrılmaz bir parçasıdır ve mantarlar genellikle kendi çıkarlarına göre hareket ederken, en büyük ağaçların bile sağlığını ve yaşamını kolaylaştırır.
Bir dahaki sefere ormanı gezerken, ağaçların arasında dolaşırken, ayaklarınızın altındaki karmaşık değişimleri düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Mikoriza ağı, ormanlarımızı sağlıklı tutan hayat veren besinleri sağlamak için kritik öneme sahiptir.
Ayhan Köyük
Botanik Haberleri
-
Sekonder metabolit nedir ? Nerelerde kullanılır?
-
Tarımın Teknolojik Geleceği
-
Dünyanın en zehirli ağaçlarından biri "Manşinel" ağacı
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Uzun Zamandır Kayıp Olan Mür Türleri 1.000 Yıllık Tohumdan Diriltildi
-
Bilim İnsanları Bitkilerde DNA Metilasyonunun İç İşleyişini Araştırıyor
-
Goji beri Türleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ?
-
Aronia türleri ve özellikleri nelerdir?
-
Buğdayın Önemi ve Buğday Çeşitleri Nelerdir?
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı