Yılanlarla İlgili 7 İlginç Gerçek
Yılanlar en çok korkulan hayvanlar arasında yer almaktadır. Bu sürüngenler, dört inç uzunluğundaki Barbados iplikçikleri kadar küçük olabilir veya 40 fit uzunluğa kadar uzayabilir. Two-headed Royal Python. Life On White/Photodisc/Getty Images
Anakondalar kadar büyük olabilir. Global olarak 3000'den fazla türü ile, yılanlar neredeyse her biyomda bulunur. Bu bacaksiz, pullu omurgalı sürüngen hayvanlar kayarak, yüzerek ve hatta uçarak ilerlerler. Bazı yılanların birden fazla kafası olduğunu veya bazı dişi yılanların erkek yılan olmadan çoğalabileceğini biliyor muydunuz? Sizi şaşırtabilecek yılanlarla ilgili olağandışı gerçekleri keşfedin.
- İki başlı Yılanlar
- Uçan Yılanlar
- Yılanlar Kara Kurbağalarından Zehri Çaldı
- Boa Yılanı Eşi Olmadan Yeniden Üreyebilir
- Dinozor Yiyen Yılanlar
- Yılan Zehri İnmeleri Önlemeye Yardımcı Olabilir
- Tüküren Kobralar Avlarına Karşı Ölümcül Doğruluk Sergiler
İKI BAŞLI YILANLAR
Yılanların iki tane başının olabileceğini biliyor muydunuz? Bu durum nadirdir ve iki başlı yılanlar vahşi doğada uzun süre hayatta kalamazlar. Her kafa kendi beyini ne sahiptir ve her beyin paylaşılan bedeni kontrol edebilir. Sonuç olarak, bu hayvanların alışılmadık hareketleri vardır, çünkü her iki kafa da bedenini kontrol etmeye ve kendi yönüne ilerlemeye çalışır. Bu tip yılanların baş kısmı bazen acıktığı zaman diğer başa karşı saldırıya geçebilir. İki başlı yılan, yılan embriyosunun eksik ayrılmasından kaynaklanır. Tam bir bölünme, ikiz yılanla sonuçlanacakken, böyle bir bu durumda işlem tamamlanmadan durur. Bu yılanlar vahşi doğada eşit bir hayat yaşayamayabilir, bazıları esaret altında yaşamaktadır. National Geographic'e göre Thelma ve Louise adlı iki başlı mısır yılanı, San Diego Hayvanat Bahçesi'nde birkaç yıl yaşadı ve 15 normal yavru üretti.
2.UÇAN YILANLAR
Bazı yılanların uçabildiğini biliyor muydunuz? Aslında bu uçma olayı havada süzülme veya kayma şeklinde olur. Güneydoğu ve Güney Asya'dan beş tür yılan bu uçma olayını nasıl gerçekleştirdiklerini bulmak adına, bilim adamları bu sürüngenleri uzun süre izlediler. Video kameraları, uçuşan hayvanları kaydetmek ve yılanların vücut pozisyonlarını 3 boyutlu olarak yeniden yapılandırmak için kullandılar. Yapılan araştırmalar, yılanların 15 metre yüksekliğindeki bir ağacın üst kısmındaki bir daldan sabit bir hızda yere düşmeden 24 metre kadar yol kat edebildiğini ortaya koydular.
Uçuş sırasında yılanların yeniden yapılandırılmasından, yılanların kayma durumundaki denge anı olarak bilinen vücut hareketleri tarafından yaratılan güçlerin yılanları aşağı doğru çeken yerçekimi gücüne karşı tam olarak karşı koyduğu bir durumdur. Virginia Tech araştırmacısı Jake Socha'ya göre "Aerodinamik gücün yukarıdaki bileşeni yılanın ağırlığından daha büyük olduğu için yılan yukarı doğru itiliyor - aşağı doğru hareket ediyor olsa bile". Ancak bu etki geçici olup, yılan zemin gibi başka bir nesneye indiğinde ya da yere düştüğünde bitiyor.
Flying snake (Chrysopelea sp.). Jerry Young/Dorling Kindersley/Getty Images
KAYNAK:
American Institute of Physics. "Flying snakes, caught on camera." ScienceDaily. ScienceDaily, 23 November 2010. (www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101122200555.htm)
3.YILANLAR KARA KURBAĞALARINDAN ZEHRİ ÇALDI
Zehirli olmayan bir Asya yılanı olan Rhabdophis tigrinus beslenme şeklinden dolayı zehirli bir sürüngendir. Bu yılanlar zehirlerini neren elde ediyor? Hangi canlılarla beslendiği için zehir üretebiliyorlar? Evet bu yılanlar zehir üretebilmek için toksik kara kurbağası türleri ile besleniyorlar. Yılanlar bu kurbağalardan elde edilen toksinleri boyun kısımlarında yer alan zehir bezlerinde depolarlar. Tehlikeye maruz kaldıkları anda, bu yılanlar toksinleri boyun bezlerinden salarlar. Bu savunma mekanizması, böcekler ve kurbağalar da dahil olmak üzere besin zincirinin altındaki hayvanlarda görülür, ancak yılanlarda bu durum nadiren görülür. Hamile bir rhabdophis Tigrinus boyun bezlerindeki bu toksinleri yavrularına geçebilir. Toksinler genç yılanları yırtıcılardan korur ve yılanlar kendi başına avlanabilecek duruma gelene kadar sürer.
Tiger keelback snakes (Rhabdophis tigrinus) obtain their poison from eating toxic toads. Yasunori Koide/CC BY-SA 3.0
KAYNAK:
Non-Venomous Asian Snakes 'Borrow' Defensive Poison from Toxic Toads." National Science Foundation. 30 January 2007. (http://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=108317&org=NSF&from=news).
4.BOA YILANI EŞİ OLMADAN YENİDEN ÜREYEBİLİR
Bazı boa yılanlarının üremek için erkek bireylere ihtiyacı yoktur. Partenogenez bu büyük sürüngenlerde gözlenmiştir. Partenogenez, bir yumurtanın döllenmeden bir bireye dönüşmesini içeren aseksüel üreme biçimidir. North Carolina Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından incelenen boa yılanı hem eşeysiz hem de eşeyli üreme yoluyla üreyebilir. Bununla birlikte, aseksüel olarak üretilen yavru boaların hepsi dişidir ve anneleri gibi aynı renk mutasyona sahiptir. Onların seks kromozomları da eşeyle üretilen yılanlardan farklıdır. Aseksüel üretilen bebek boaların (WW) kromozomları vardır, eşeyli üretilen yılanlar (ZZ) kromozomlarına sahip ve erkektir ya da (ZW) kromozomlara sahip bir dişidir.
Bilim adamları, bu nadir doğum durumunun çevredeki değişikliklerden kaynaklandığına inanmıyorlar. Araştırmacı Dr. Warren Booth'a göre, "Her iki yoldan üremek, yılanlar için evrimsel bir 'hapishaneden kaçış bileti' olabilir. Uygun erkek yılan yoksa, yarı klon yavrular üretebilme potansiyeline sahipken neden bu değerli yumurtaları boşa harcıyorsun ? Daha sonra uygun bir çift var ise eşeyli üremeye geri dönün. " Gençlerini aseksüel olarak üreten dişi boa, bol miktarda erkek talip bulabilmesi gerçeğine rağmen bunu yapabilir.
CORDIER Sylvain/hemis.fr/Getty Images
KAYNAK:
North Carolina State University. "Boa constrictors can have babies without mating, new evidence shows." ScienceDaily. ScienceDaily, 4 November 2010. (www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101103111210.htm)
5.DİNAZOR YİYEN YILANLAR
Hindistan Jeoloji bölümünden araştırmacılar, bazı yılanların yavru dinozorları yediğini gösteren fosil bulguları keşfettiler. Sanajeh indicus olarak bilinen ilkel yılan yaklaşık 11.5 fit uzunluktadır. Fosilleşmiş yılan iskelet kalıntıları bir titanozorun yuvasında görüldü. Yılan ezilmiş bir yumurtanın etrafında ve yumurtadan yeni çıkmış bir titanozorun kalıntılarının yakınında sarılmış halde bulundu. Titanozorlar, ot yiyen uzun boyunlu ve çok hızlı büyüyen saropod dinazorudur.
Araştırmacılar, bu dinozor yavrularının Sanajeh indicus için kolay bir av olduğunu düşünüyorlar. Çenesinin şekli nedeniyle, bu yılan titanozor yumurtaları tüketemezdi. Yumurtaların kabuklarından çıkmaları için onları bekledi. Başlangıçta 1987'de keşfedilmesine rağmen, yıllar sonra fosilleşmiş yuvanın yanında yılan kalıntılarının bulunmasıyla bu durum kesin olarak kabul edildi. Paleontolog Jeff Wilson, "Yavrunun mezarı hızlı ve derin hazırlanmıştı, muhtemelen fırtınadan dolayı bulanık kumlu çamur onları bu halde yakaladı." Fosilleşmiş yuvanın keşfi bize, mesozoik dönem sonuna ait anlık bir görüntü verir.
KAYNAKLAR:
Wilson JA, Mohabey DM, Peters SE, Head JJ (2010) Predation upon Hatchling Dinosaurs by a New Snake from the Late Cretaceous of India. PLoS Biol 8(3): e1000322. doi:10.1371/journal.pbio.1000322
University of Michigan. "'Anaconda' meets 'Jurassic Park': Fossil snake from India fed on hatchling dinosaurs." ScienceDaily. ScienceDaily, 2 March 2010. (www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100301201941.htm).
6.YILAN ZEHRİ İNMELERİ ÖNLEMEYE YARDIMCI OLABİLİR
Araştırmacılar, inme, kalp rahatsızlığı ve hatta kanser için ileride yapılacak tedavilerin geliştirilmesi umuduyla yılan zehrinin özelliklerini inceliyorlar. Yılan zehri, kan trombositleri üzerinde belirli bir reseptör proteinini hedef alan toksinler içerir. Toksinler pıhtılaşmaya veya pıhtılaşma gelişimine engel olabilir. Araştırmacılar, düzensiz kan pıhtısının oluşumunu ve kanser yayılımını belirli bir platelet proteinini inhibe ederek önlenebileceğine inanıyorlar.
Kan pıhtılaşması, kan damarları zarar gördüğünde kanamayı durdurmak için doğal olarak gerçekleşir. Bununla birlikte, uygun olmayan kan pıhtılaşması, kalp krizi ve felce neden olabilir. Araştırmacılar, sadece pıhtı oluşumu için değil aynı zamanda lenfatik damarların gelişimi için gerekli olan belirli bir platelet proteini olan CLEC-2'yi tespit ettiler. Lenfatik damarlar dokulardaki şişmeyi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca yılan zehrindekine benzer, trombositler üzerindeki CLEC-2 reseptör proteinine bağlanan bir molekül (podoplanin) içerirler. Podoplanin kan pıhtı oluşumunu teşvik eder ve aynı zamanda bağışıklık hücrelerine karşı bir savunma olarak kanser hücreleri tarafından salgılanır. CLEC-2 ve podoplanin arasındaki etkileşimlerin kanser büyümesini ve metastazı desteklediği düşünülmektedir. Yılan zehrindeki toksinlerin kanla nasıl etkileşim kurduğunu anlamak, düzensiz kan pıhtısı oluşumu ve kanser hastalarına yeni terapiler geliştirmeye yardımcı olabilir.
Brasil2/E+/Getty Images
KAYNAK: American Society for Biochemistry and Molecular Biology. "Snake venom studies yield insights for development of therapies for heart disease and cancer." ScienceDaily. ScienceDaily, 30 July 2010. (www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100729172435.htm).
7. TÜKÜREN KOBRALAR AVLARINA KARŞI ÖLÜMCÜL DURUMLAR SERGİLER
Araştırmacılar, Bu yılanların potansiyel düşmanlarının gözlerine zehir püskürttüklerini keşfettiler. Kobralar önce saldırganlarının hareketlerini izler daha sonra zehirlerini saldırganın gözlerine yönlendirirler. Tükürerek zehirleme kabiliyeti, saldırganı zayıflatmada yardımcı olduğu için bazı kobralar tarafından savunma mekanizması olarak kullanılır. Tüküren kobralar, körleştiren zehirlerini 6 fit kadar püskürtebilirler.
Araştırmacılara göre, kobralar hedeflerini vurma şanslarını en üst düzeye çıkarmak için zehirlerini karmaşık şekillerde püskürüyorlar. Araştırmacılar, yüksek hızlı fotoğrafçılık ve elektromiyografiyi (EMG) kullanarak kobraların baş ve boyunlarındaki kas hareketlerini gözlemlediler. Bu kasılmalar, kobraların başını ileri ve geri hareket etmesini sağlayarak kompleks püskürtme modelleri oluşturur. Kobralar kesinlikle ölümcül atış yapar ve zehri kısa bir süre içerisinde kurbanının yüzüne ulaştırırlar.
Spitting Cobra. Digital Vision/Getty Images
KAYNAK:
University of Chicago Press Journals. "Here's Venom In Your Eye: Spitting Cobras Hit Their Mark." ScienceDaily. ScienceDaily, 26 January 2009. (www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090122152709.htm
Çeviren ve derleyen : MERVE DARTAR
Kaynak : https://www.thoughtco.com/weird-facts-about-snakes-373879
Zooloji Haberleri
-
İki yeni böcek türüne, dünyanın en ünlü tenis oyuncularının adı verildi.
-
İklim değişikliği yeni keşfedilen tarantula türünün yok olmasına mı yol açacak?
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
21. Türkiye Kuş Konferansı
-
Hindistan'ın Siang Vadisi'nde mavi renkli karınca keşfedildi
-
Bilim İnsanları tarafından Çin'de yeni bir çukuru engereği türü keşfedildi.
-
Çok Eşli Kuşlar, Tek Eşlilerden Daha Hızlı Evrimleşiyor
-
Bir Milyon Yıllık Bu Çita, Günümüzdeki Çitaların Üç Katı Kadardı
-
308 Milyon Yıllık Dikenli Bacaklı Örümcek Keşfedildi
-
ABD'deki alpakalarda ilk kez kuş gribi tespit edildi.
-
Kaplan Türleri Hakkında Bilgi
-
Nesli Tükenen Maymunlar, Goriller ve Şempanzeler
-
Termitlerin Dev Yuvalarını Nasıl İnşa Ettikleri Keşfediliyor
-
Meraklı ve gizemli: yeni yaprak böcekleri keşfedildi.
-
Avustralya’da Soyu Tükenmiş Üç Dev Kanguru Türü Tespit Edildi