Yunusların insanlara çok benzeyen kişilik özellikleri mevcut
Akıllı olduklarını biliyorduk ama şaşırtıcı bir şekilde bize benziyorlar.
Son derece farklı ortamlarda evrimleştiler ancak yeni bir araştırmaya göre yunuslar, temel insan kişilik özelliklerini paylaşıyor gibi görünüyor. Araştırmacılar dünyanın her yerinden 100'den fazla yunusu inceledirler.
İnsan davranışınlarını tanımlayan kişilik özelliklerinden iki tanesini yunuslarda gözlemlediler. Yunuslarda insanlar gibi meraklı ve sosyal canlılardır.
Üst ve alt çeneleri uzamış kendine özgü çene şekilleri ile bilinen şişe burunlu yunuslar dünya üzerinde yaşayan en yaygın yunus türüdür. Kuzey Kutbu ve Antarktika dışında her yerde bulunabilirler. Bilinen en az üç farklı şişe burunlu yunus türü vardır: ortak şişe burunlu yunus (Tursiops truncatus), Burrunan yunusu (Tursiops australis) ve Hint-Pasifik şişe burunlu yunusu (Tursiops aduncus). Kıyıya yakın yaşadıkları ve kıyı sularına dağıldıkları için vahşi doğada görülmeleri oldukça kolaydır, bu da onların insan kaynaklı yaralanma riskini arttırmaktadır.
Şişe burunlu yunuslar, dünyadaki en zeki hayvanlar arasında yer almaktadır.
Hayvanın vücut büyüklüğü dikkate alındığında en büyük beyin kütlesine sahip canlılardır. Yüksek zeka ve sosyal yetenekler sergilerler.
Blake Morton ve Hull Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, Meksika, Fransa, ABD, Curacao, Hollanda, İsveç, Bahamalar ve Cayman Adaları'ndan farklı tesislerden 134 yaygın şişe burunlu yunus hakkında veri topladı. Yunusları iyi tanıyan ve kişiliklerini değerlendirebilen personele anketler yaptırıldı.
Yunuslar bu tür araştırmalar için harika bir hayvandır çünkü primatlar gibi zeki ve sosyaldirler. Morton yaptığı açıklamada, zeka ve girişkenlik gibi faktörler kişiliğe katkıda bulunursa, yunusların da benzer kişilik özelliklerine sahip olması gerektiğini düşündük ”dedi . "Temel vücut işlevleri için ihtiyaç duyduğundan çok daha büyük beyinleri var."
İnsan davranışının beş kişilik özelliği vardır. Bunlar arasında Açıklık (meraklı, eğlenceli ve aktif), Vicdanlılık (öngörülebilir, güvenilir ve kendini kontrol eden), Dışadönüklük (arkadaş canlısı, dışa dönük ve sosyal), Uyumluluk (kibar, şefkatli ve yardımsever) ve Nevrotiklik (endişeli, düzensiz ve duygusal olarak dengesiz).
Önceki çalışmalar, bu özelliklerin maymunlar ve maymunlar tarafından ne ölçüde paylaşıldığına bakmış olsa da, Morton ve ekibinin çalışması, zeki hayvanlara tamamen farklı bir ortamda baktı. Morton, "Bilim insanları davranışımızın neden bu beş özelliğe indirgendiğini tam olarak anlamıyorlar, bu yüzden bunu yapmanın bir yolu kendimizi diğer hayvanlarla karşılaştırmaktır" dedi.
Araştırmacılar, yunusların merak ve sosyallik, özellikle açıklık ve dışadönüklük ile uyumluluğun bir karışımı olan kişilik özelliklerine sahip olduklarını keşfettiler - yunuslar, yaklaşık 95 milyon yıl önce yaşayan primatlardan ve son ortak atalarından tamamen farklı bir ortamda evrimleşti. .
Çalışma, insan kişilik özelliklerinin nasıl evrimleşmiş olabileceğine dair içgörüler sağlarken, araştırmacılar için bu yunusların sergilediği tüm özellikleri anlamaya başlamanın ilk adımı. Daha fazla araştırma, okyanuslarımızda yaşayan türleri daha iyi anlamamıza yardımcı olacak ve insan davranışının daha iyi anlaşılmasına yol açacak.
Kaynak:
https://www.zmescience.com/science/dolphins-have-personality-traits-very-similar-to-humans-study-finds/
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları
-
Deniz aslanlarının gizemli dünyaları
-
Örümcek yengeçlerini daha ayrıntılı bir şekilde tanıyalım
-
Bafa Gölünün Balerinleri
-
Derin Denizlerin İlginç Canlıları
-
Derin Denizlerin Renkli Canlıları: Deniz Tavşanlarının Görkemli Dünyası
-
Camın Ardındaki Yaşam: Derin Deniz Balıklarının Şeffaf ve Büyülü Dünyası
-
Ahtapotların Uykusu Şaşırtıcı Şekilde İnsanlarınkine Benziyor
-
Dev Deniz Sürüngenleri, Kitlesel Yok Oluştan Sağ Çıkmış
-
Balinaların Gizemli Davranışı, Orta Çağ’da Kaydedilmiş
-
Balık Fosilinde Bilinen En Eski Omurgalı Beyni Bulundu
-
Nesli tükenmekte olan iki pembe yunus, sığ Kolombiya nehrinde kurtarıldı.
-
Son iki yıl içerisinde Alaska'daki kar yengeçleri popülasyonunun yaklaşık yüzde 90'ı yok oldu.