Zika Enfeksiyonunun İnsan Hücresini Nasıl Değiştirdiğini Görün...
Bu görsel özet, hem insan hepatomu hem de nöronal progenitör hücrelerde Zika virüsü enfeksiyonunun hücresel mimarinin önemli yapısal değişikliğe neden olduğunu gösteren Cortese ve arkadaşlarının bulgularını göstermektedir.
Mikrotübüller ve ara filamentler, ER lümenine ER zar invajinasyonuna karşılık gelen veziküller oluşturan viral replikasyon fabrikasını kuşatır. Önemlisi, mikrotübül esnekliğinde değişiklik, Zika replikasyonunu bozar. Fotoğraf: Cortese et al. /Cell Reports 2017
İnsan karaciğerinin ve sinir kök hücrelerinin iç organellerini tutan Zika virüsü ışık ve elektron mikroskobu ile yakalandı.28 Şubat'ta Cell Reports'da, Almanya'daki araştırmacılar, Afrika ve Asya'daki Zika suşlarının, konukçu hücrelerin endoplazmik retikulum ve hücre iskeleti mimarisini yeniden düzenlediğini, böylece daughter virüsleri ürettikleri fabrikalar inşa edebildiklerini gösteriyor.Bu çalışma, hedeflenen hücre iskelet dinamiklerinin, Zika çoğalmasının bastırmak için önceden keşfedilmemiş bir strateji olabileceğini ortaya koyuyor.
''Hücre iskelet unsurları hücresel şekil, büyüme ve hareketleri kontrol eder, mekanik destek ve stres direnci sağlar ve organel bağlanmasını ve vezikül taşınmasını koordine eder "diyor Heidelberg Üniversitesi'nden virolog olan kıdemli yazar Ralf Bartenschlager.''Zika virüsü enfeksiyonları, hem ara fılamentlerin hem de mikrotübüllerin çoğaltma mekanizmalarını çevreleyen kafes benzeri bir yapıya dönüştürülmesiyle, hücre iskelet ağının ciddi bir karışıklığına neden oluyor. "
İlk yazar ve Heidelberg'in doktora sonrası çalışanı Mirko Cortese'nin liderliğini yaptığı grupta, her iki flavivirüsün Zika ve Dangının da konakçı hücreleri enfekte etmek için benzer stratejiler kullandıklarını buldular.Bir hücrenin içine girdikçe, viral parçacıklar RNA'nın proteinlere çevrildiği çekirdeğin dışındaki ribozom açısından zengin zarları olan kaba endoplazmik retikulum üzerine oturtulur. Virüsler daha sonra endoplazmik retikulumu yeniden şekillendirerek, RNA ve yeni oluşturulan viral partiküllerin içeri girip çıkabildikleri küçük delikler içeren bir koruyucu kafes oluştururlar.
Zika'nın farkı, hücrenin içindeki yapıların yeniden düzenlenmesinin benzersiz yollarına sahip olmasıdır. Örneğin, hücrenin hücre iskeletini oluşturan proteinler olan koruyucu kafesleri çevreleyen çok miktarda mikrotübül vardır.Zika'nın insan karaciğer hücrelerine karşı nöral kök hücreleriyle fizyolojik olarak daha ilişkili olduğu arasında da hafif varyasyonlar vardı. Bu, virüsün çoğalmasını etkileyen, henüz bilinmeyen hücre tipine özgü faktörlerin olduğunu göstermektedir.
Video Sayfası : https://phys.org/news/2017-02-zika-infection-human-cell.html
Bu video, hNPC'lerde ZIKV kaynaklı zarların üç boyutlu bir şekilde görüntülenmesini göstermektedir. Orta filamentler kırmızı, altın virüs partikülleri, ER zarları mavi, virüs kaynaklı veziküller koyu mavi renkte gösterilir. Kredi: Cortese et al. /Cell Reports 2017
"Hücre iskeleti nörojenezde çok önemli bir role sahiptir," diyor Cortese."Bu nedenle, Zika virüsü tarafından konakçı hücre iskeletinde uyarılan değişikliklerin, konjenital Zika virüsü enfeksiyonlarını mikrosefali ve nörodejeneratif bozukluklarla ilişkilendiren altta yatan fizyopatolojik mekanizmalara bağlanabileceği spekülasyonları çekici geliyor."
Zika'nın çoğalması için mikrotübüllere olan güvenini gören araştırmacılar şimdi, kemoterapi sırasında rutin olarak kullanılan taksanlar da dahil olmak üzere bu ilaçların Zika'ya karşı hayvan modellerinde potansiyel bir anti-viral aktivite gösterip göstermediğini araştırmak istiyorlar.Bunlar ve benzeri ilaçların, emzirmenin yanı sıra gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde kullanım için güvenli olduğu beyan edilmiştir.
Bartenschlager, "Hücre iskeleti dinamikleri ile Zika virüs replikasyonu arasında mevcut bir sitoskelet-hedefleme bileşiklerinin bolluğu ile bir bağlantı tespit ettikten sonra ZIKV replikasyon döngüsüne mekanik bakış açısı kazandırabilir ve tedavi için yeni yollar belirleyebilir" diyor.
Video Sayfası : https://phys.org/news/2017-02-zika-infection-human-cell.html
Bu video, enfekte olmuş Huh7 YFP-Sec61β reporter hücrelerinde, sitoklonel filamentlerin ve ZIKV kaynaklı kıvrık zarların ve vesikül paketlerinin üç boyutlu bir yeniden yapılandırılmasını göstermektedir. Sitoskeletal filamentler kırmızı, çekirdek mavi, mikrotübüller organize merkez pembe, kıvrık membranlar yeşil ve sarı virüs kaynaklı kesecikler paketleri gösterilir. Peres nükleer bölgede vezikül paketlerini çevreleyen sitoklonel filamentlerin dağılımına dikkat edin. Kredi: Cortese et al. /Cell Reports 2017
Explore further: More evidence that Zika mRNA vaccines can stop viral replication in mice
More information: Cell Reports, Cortese et al.: "Ultrastructural characterization of Zika virus replication factories" http://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(17)30179-1 , DOI: 10.1016/j.celrep.2017.02.014
Journal reference: Cell Reports
Provided by: Cell Press
Çeviren ve Derleyen : Esra EREN
Kaynak:<https://phys.org/news/2017-02-zika-infection-human-cell.html>
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Ekinokokkoz Nedir? Köpekler ve Diğer Etçillerin Dışkılarından İnsanlara Bulaşabilen Bu Kistik Hastalığın Özellikleri Nelerdir?
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
En yaygın olarak görülen mikrobiyolojik hastalıķlar nelerdir
-
Endolitler Hakkında Bilgi
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor