Biyoteknolojide Türkiye’nin durumu
Ülkemiz açısından potansiyel önemi olan biyoteknolojik alanlar nelerdir? Elbette ki bu sorunun en doğru cevabı Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konum nedeni ile tüm biyoteknolojik uygulamalarla ilgilenmesinin gerektiğidir. Ancak, ilk akla gelen ve öncelikli olan konular şöyle sıralanabilir:
Tarım ve hayvancılık uygulamaları: Tarım sektörü ile ilgili potansiyel uygulamaların ekonomik değerinin şu anda kestirilemeyecek kadar yüksek olduğu açık. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi’nin uygulaması içinde çok önemli yeni tarım alanları kullanıma gireceğinden, tarımsal biyoteknolojik projelerin Türkiye açısından stratejik önemi olduğunu vurgulamak gerekiyor. Bu sektöre bağlı önemli bir potansiyel konu da çölleşme ile mücadelede uygun bitkilerin seçimi ve geliştirilmesi. Bilindiği gibi Türkiye’nin önemli bir kısmı çölleşme tehlikesi altında.
Gen tedavisi ile ilgili çalışmaların tüm dünyada çok populer olduğu ve ilk uygulamaların görülmeye başladığı bir dönemde Türkiye’nin de bu çalışmaların dışında kalması düşünülemez. Populasyon karakteristikleri nedeni ile bazı konulardaki çalışmalar açısından, Türkiye’nin en uygun yerlerden biri olduğu (örneğin bazı kalıtsal hastalıklarda) öteden beri biliniyor. Bu nedenle “gen tedavisi” başlıklı çalışmalar, yöresel sorunlarla ilgili olarak başlatılabilir ve bu çalışmalar son aşamada tüm dünya için ilginç olabilir.
Türkiye açısından önemli olabilecek bir diğer konu mineral biyoteknolojisi. Düşük cevher oranına sahip maden yataklarının biyoteknolojik yollarla zenginleştirilmesi çalışmaları yaygınlaştırılıyor. Türkiye’nin özellikle bakır cevherleri açısından potansiyel önemi vurgulanması gerekiyor.
Turizmin Türkiye açısından en önemli sektörlerden biri haline geldiği günümüzde; bu sektörü destekleyen en önemli kaynak olan doğanın korunması ve geliştirilmesine yönelik teknolojilerin geliştirilme adresi de biyoteknolojidir. Bozulmuş ekosistemlerin düzenlenmesi, çevre kirliliklerinin arındırılması, toksik maddelerin biotransformasyonu konularında ekonomik değere dönüştürülebilecek çeşitli çalışma alanları bulunuyor. Türkiye’nin hem kendi varlıklarını koruma hazırlığı olarak, hem de bu sektörün gözlenen hızlı gelişme trendini de dikkate alarak çevresel biyoteknolojik çalışmalara da yönelmesi büyük önem taşıyor.
Globalleşen dünyada Türkiye’nin biyoteknolojik altyapısının kurulması ve sadece akademik uğraşılar olarak değil aynı zamanda endüstriyel anlamda da sektörün desteklenmesi gerekiyor. Bu desteğin en iyi yönlendirilebileceği nokta da hiç şüphesiz araştırma-geliştirme çalışmaları. AR-GE yatırımı yapacak olan özel sektöre destek sağlanmasının biyoteknolojinin gelişmesi açısından önemini de unutmamak gerekiyor.
Güncel Sağlık
www.ailem.com/templates/library/1759.asp...v_place=&cps=0&cpp=0
Biyoteknoloji
-
Biyolojik Silah Nedir ve Nasıl Uygulanır ?
-
BİYOLOJİK SİLAH NEDİR ?
-
RETROVİRÜSLER
-
İlaç sektöründe biyoteknoloji
-
Biyoteknolojide Türkiye’nin durumu
-
BİYOTEKNOLOJİ VE MOLEKÜLER BİYOLOJİ ALANINDAKİ GELİŞMELER VE MODERN TIP ALANINA ETKİLERİ
-
Genetik hastaliklarin teşhis ve tedavisinde kullanilan bilimsel ve teknolojik yöntemler nelerdir?
-
Proteinler - Protein Nedir - Protein çeşitleri - Proteinin yapısı
-
Glikoproteinlerin Yapısı ve Fonksiyonları
-
Kimyasal Bağlar
-
Karsinojenezis Mekanizması
-
PROTEİN SAFLAŞTIRMADA ÇÖKTÜRME YÖNTEMİ
-
Moleküler floresans spektroskopisi
-
RAPD-PCR protokolü
-
TRANSLASYON