Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
Tayland’taki dışkı fosilleri, 200 milyon yıl önce suda yaşayan bir yırtıcı hayvana bulaşan eski parazitlere ait kanıtları barındırıyor.
Tayland’ın Chaiyaphum Eyaleti, Nong Yakong köyünde toplanan koprolitler. C: Nonsrirach et al. 2023.
Parazitler, ekosistemlerin yaygın ve önemli bir bileşeni olarak bulunuyor, ancak fosil kalıntılarının az miktarda olması nedeniyle eski parazitleri incelemek oldukça zor. Parazitler genellikle konakçılarının yumuşak dokularına yerleşiyorlar ve nadiren fosil olarak kalıyorlar.
Bununla birlikte, fosilleşmiş dışkı (koprolit) içerisinde parazitlere ait izlerin tespit edilebildiği durumlar da var. Bu çalışmada Nonsrirach ve arkadaşları, Tayland’da bulunan Huai Hin Lat Formasyonu’ndan alınan, Geç Triyas dönemine ait ve 200 milyon yıldan daha eski bir dışkı fosilindeki parazit kalıntılarını tanımladı.
Dışkı fosili silindirik bir şekle sahip ve 7 santimetreden daha uzunlukta. Araştırmacılar şekli ve içeriğine dayanarak, dışkının muhtemelen bu fosil bölgesinden de bilinen timsah benzeri yırtıcılar olan bazı fitozor (phytosaur) türü tarafından üretilmiş olduğunu öne sürüyorlar.
Koprolitin ince kesitlerinin mikroskobik analizi, 50 ila 150 mikrometre uzunlukları arasında 6 tane küçük, yuvarlak, organik yapıyı ortaya çıkardı. Bunlardan kalın kabuklu ve oval şekilli bir yapıya sahip olan bir tanesi parazitik nematod solucanının (yuvarlak solucan) yumurtası olarak tanımlanırken, diğerleri başka solucan yumurtalarını ve tanımlanamayan protozoon kistlerini temsil ediyor gibi görünüyor.
Bu, Asya’nın Geç Triyas dönemine ait bir karasal omurgalı konakçıda bulunan parazitlere dair ilk örnek ve görünürde birçok parazit türüyle enfekte olmuş eski bir hayvanın yaşamına ait nadir ipuçları taşıyor. Bu keşif aynı zamanda, Mesozoik hayvanlara ait koprolitlerdeki bilinen birkaç nematod yumurtası örneğine katkıda bulunuyor. Dolayısıyla bu bulgular, uzak geçmişteki parazitlerin yayılımı ve ekolojisinin bilimsel olarak anlaşılmasına önemli katkılar sağlıyor.
Yazarlar, “Koprolit, keşfedilmemiş birçok kalıntı içeren ve eski ekosistemler ile besin zincirleri hakkındaki bilgi birikimimizi genişleten önemli bir paleontolojik hazine.” diyorlar.
Public Library of Science. 9 Ağustos 2023.
Makale: Nonsrirach, T., Morand, S., Ribas, A., Manitkoon, S., Lauprasert, K., & Claude, J. (2023). First discovery of parasite eggs in a vertebrate coprolite of the Late Triassic in Thailand. Plos one, 18(8), e0287891.
ArkeoFili: "https://arkeofili.com/parazitlerle-enfekte-olmus-200-milyon-yillik-diski-fosili-bulundu/ "
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Sıcağı seven deniz bakterisi, asbestin zehirleyici etkisini yok edebilir
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?