4. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu Tamamlandı
Genel Müdürlüğümüz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), ve WWF Türkiye Temsilciliği işbirliğiyle, IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu 11-13 Ekim tarihlerinde Çanakkale’de düzenlendi.
Sempozyumun açılışına Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (DEKUM) Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek ile çok sayıda akademisyen, kurum ve kuruluş temsilcisi ile öğrenci katıldı.
ÇOMÜ DEKUM Müdürü Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek açılış konuşmasında, Ülkemiz sahillerinin deniz kaplumbağaları için Akdeniz’in en önemli yuvalama alanlarından biri olduğunu söyledi. DEKUM faaliyetleri hakkında bilgiler veren Özdilek; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çok büyük desteklerini gördüklerini ifade ederek, başta Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm destek olanlara teşekkür etti.
Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek’in ardından kürsüye gelen Genel Müdür Yardımcımız Mustafa Akıncıoğlu yaptığı konuşmada; “Genel Müdürlüğümüz tarafından ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı amacına yönelik olarak birçok çalışma yürütüldüğünü; tabii kaynaklarımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi bozmadan, kalkınma ilkelerine uygun bir şekilde işletilmesini, korunmasını, araştırılmasını ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamada önemli görevler üstlendiklerini” söyledi.
“Ülkemizdeki türlerin korunması amacıyla Tür İzleme ve Koruma Genelgesi ve Deniz Kaplumbağalarının Korunması Konulu Genelgelerin çıkarılarak Genel Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlandığını” bildiren Akıncıoğlu, “yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Ülkemizde 21 önemli Deniz Kaplumbağaları Yuvalama Alanı belirlendiğini ve bu alanlara ilişkin olarak Koruma-Kullanma Koşulları oluşturulduğunu” söyledi.
“Günümüzde, yer küre üzerinde 8 tür Deniz kaplumbağası yaşadığını belirten Akıncıoğlu, bu türler içinde 5 türün Akdeniz’de bulunduğunu ve Akdeniz’de bulunan türler içinde ise Caretta caretta ve Chelonia mydas’ın öne çıktığını, bu iki türün Ülkemiz Akdeniz sahillerini önemli ölçüde yuvalama alanı olarak kullandığını” söyledi.
Akıncıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağaları taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız gereği koruma altına alınmış ve ülkemiz Akdeniz ölçeğinde bu türlerin korunmasında önemli bir rol üstlenmiştir.
Ülkemizde deniz kaplumbağaları ile ilgili tüm faaliyetler Bakanlığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir. Bakanlığımız, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile her yıl Deniz Kaplumbağaları İzleme ve Koruma Projeleri kapsamında yuva tespit çalışmaları yürütülmektedir.”
Akıncıoğlu; IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu’nun deniz kaplumbağaları koruma çalışmalarına katkıda bulunması dileği ile başta Çanakkale 18 Mart Üniversitesi olmak üzere üniversitelerimiz akademisyenlerine, dışarıdan katılan yabancı akademisyenlere, emeği geçen kaplumbağa dostlarına ve tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Vali Yardımcısı İzzet Ercan da konuşmasında; “Yok olmak üzere olan türlere baktığımızda, bunun sebebinin insanın diğer canlıların yaşam alanına müdahale etmesi olduğu görülüyor. Tüm bunların yanında, insanların koruma adına bir şeyler yapması da önemli” diyerek, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feza Sönmezöz’ün piyano dinletisi ile devam eden açılış programının ardından çağrılı konuşmacıların sunumlarına geçildi.
Sempozyumda; İzleme, Araştırma ve Koruma; Ekoloji ve Davranış; Kapasite Artırma, Eğitim ve Farkındalık Oluşturma; İlkyardım, Tedavi ve Rehabilitasyon konularında oturumlar düzenlendi ve bildiriler sunuldu. Ayrıca, Deniz Kaplumbağaları ve Balıkçılık, Deniz Kaplumbağaları ve Rehabilitasyon konulu çalıştaylar düzenlendi.
Sempozyum, Bakanlığımızca Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerinde yaptırılan, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi gezisi ile sona erdi.
Ayrıca sempozyum süresince, Genel Müdürlüğümüzce açılan stand da yoğun ilgi gördü.
http://www.milliparklar.gov.tr
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları