Bitkiler Su Kaynağını Sesinden Bulabilirler!
Credit: Batı Avustralya Üniversitesi
Batı Avustralya Üniversitesi liderliğindeki araştırmamızda, bitkilerin su bulmak ve sonucunda hayatta kalabilmek için sesleri algılama ve yanıt verme becerisi ile düşündüğümüzden çok daha karmaşık ve gelişmiş duyuları olduğunu bulduk.
Araştırmada “Frekansı bulmak: Bitki kökleri sesleri kullanarak suyun yerini tespit ediyorlar” Oecologia'da yayınlandı, UWA araştırmacıları, bitkilerin köklerini su kaynağına doğru hareket etmesine yardımcı olmak için, boru ya da toprağın içinden geçen suyun ses titreşimlerini algılayabileceğini buldular.
UWA'nın Hayvan Biyolojisi Okulundaki Evrimsel Biyoloji Merkezi'nden lider araştırma görevlisi Dr. Monica Gagliano; suyun bitkinin hayatta kalması için önemli bir ihtiyaç olduğunu ve bitkinin bu ihtiyacı karşılamasında sesin büyük bir rolü olduğunu söylüyor.
“Çalışmamız için model olarak yaygın bahçe bezelye bitkisini (Pisum sativum) kullandık ve bitkiyi, tabanında iki tüp bulunan bir kaba koyduk; köklerinin büyümesi için iki yön seçimi verdik.”
“Ardından bitkiyi bir seri sese; her bir tüpün altını parazit seslere, akan su sesine ve kaydedilmiş akan su sesine maruz bıraktık ve davranışlarını gözlemledik.”
Bilim insanları; bitkilerin su kaynağının neresi olduğunu söyleyebileceğini ve kök sisteminin sadece akan suyun sesinin algılandığı tarafa doğru büyüdüğünü buldular.
“Akan su sesinin ne zaman bir kayıt olduğu ve hoşlanmadığını ve ne zaman gerçek olduğu, bitkinin gerçekten anlayabileceğini görmek şaşırtıcı ve olağandışıydı.”
Dr Gagliano ayrıca, nemin toprakta kolaylıkla mevcut olduğunda, bitkinin akan sese tepki vermediğini söyledi.
Dr Gagliano: “Bundan hareketle, davranışsal kararlar almak için sesin kullanması ile bitkinin karmaşık etkileşimini görmeye başlıyoruz.” diyor.
Araştırma, bitkilerin davranışlarını ve hayatta kalmalarını nasıl etkilediği anlamaya yönelik önemli sonuçlara sahiptir.
Bu durum, ağaç köklerinin kanalizasyon borularının istila etmesinin, bitkilerin suyu 'duyma' özelliğine dayandığını ve çevrelerini algılamasının daha önce düşündüğümüzden çok daha büyük ve çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor.
Hayvan dünyasında akustik kirliliğin popülâsyonları nasıl olumsuz etkilediğini anlamak için güçlü bir çağrı yapılmaktadır, ancak şimdi bitkilerin de bu çalışmaların bir parçası olması gerektiğini biliyoruz.
Çeviren: Barış Uçar Bilime Yön Veren Cevaplar
Kaynaklar:
More information: Monica Gagliano et al. Tuned in: plant roots use sound to locate water, Oecologia (2017). DOI: 10.1007/s00442-017-3862-z
Provided by: University of Western Australia
Botanik Haberleri
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) İçin Kamu Spotu Hazırlandı
-
Dünyanın en kötü zararlılarından biri Kaliforniya'ya saldırıyor
-
Leopoldia buseana, Muğla ilinde yeni bir endemik bitki türü keşfedildi.
-
Filipinler'de yeni bir türü bulundu "Cryptocoryne zamboangaensis"
-
Bilim insanları mekanik hasada uygun taze domates tasarladı
-
Orkide Türleri: Renklerin ve Kokuların Dansı
-
Tropik Lezzet ve Sağlık: Ejder Meyvesi, Pitaya Bitkisinin Sırları
-
Bordo bulamacı nedir ? Nasıl uygulanır ?
-
Ülkemiz İçin Yeni Bir Tür "Adıyaman çançiçeği"