Bitkilerde Su Kültürleri Yöntemi
Bilindiği gibi bitkilerin normal gelişimi için gereken birçok madde vardır. Bunların eksikliğinde bitkilerin normal gelişiminden sapmalar olacaktır. Bunu tayin etmek için su kültürleri yöntemi kullanılır.
Yöntemi uygulamak için önce farklı bitkilere ait tohumlar uygun bir çimlendirilirler. Daha sonra deney işlemine geçilir. Deney 500 ml PP (polipropilen )süt şişeler kullanılabilir. Şişeler önce suyla koku gelmeyene kadar yıkanır artından saf su ile iyici temizlenir. Üzerine gerekli olan bilgiler yazılır.
Tohum çimlendirme işlemi bir hafta öncesinden yapılır. Uygun bir ortamda nemli pamuk arasına yerleştirilen tohumların çimlenmesi sağlanır. Tohumları çimlenmeye hazırlarken mümkün olduğunca steril ortam kullanılmalı ve tohumlar bir miktar çamaşır suyu konulmuş su içersinde bir süre bekletilmeli ve sonra saf su içersinde en az 1 saat yıkanmalıdır. Bu işlem tohumun çimlenme esnasında kontaminasyona maruz kalmasını engellemek için yapılır. Deneyde kullanılabilecek tohumların kökü en az 2-3 cm boya ulaşmış olmalıdır.
Bir kapın içine koyulan %5’luk çamaşır suyu fasulyel tohumları konur 20 dakika boyunca bekletilerek sterilize edilir.
Her süt şişenin içine tabloda gösterilmiş olan besin çözeltilerinden hazırlanarak konur ve şişenin ağzına çimlenmiş tohum kökçüğü çözeltiye temas edecek şekilde yerleştirilir. Tohumun şişenin içine düşmesini engellemek için ise kenarlardan pamuklarla desteklenir. Bundan sonra deneyin seyri takip edilir ve şişelerdeki su seviyesinin kökçükten uzaklaşmamasına dikkat edilmelidir. Eğer seviye düşmüşse saf su ilave edilmelidir. Çözeltiler taze olarak hazırlanmalı, pH'ı 6-8 arasında olmalı ve 2-3 günde bir çözeltiler havalandırılmalıdır. Deneyin başlangıcından bir –iki hafta sonra çözeltilerin hepsi yenilenmelidir.
Dikkat: Deneyin yapılışı ve kontrolü esnasında bir çözeltide kullandığınız pipet, baget ve benzeri malzemeleri başka bir çözelti için kesinlikle kullanmayınız. Mutlaka kullanmanız gerekiyorsa saf su ile tamamen temizlendiğine emin oluncaya kadar yıkayınız ve temiz olup olmadığını bilmediğiniz bir malzemeyi yıkamadan kullanmayınız.
Dikkat !
Ölçülebilen tüm değerleri kayıt edin(kök uzunluğu, gövde boy
Fizyoloji
-
BESLENME FİZYOLOJİSİ
-
BİTKİ FİZYOLOJİSİNİN KONUSU VE DALLARI
-
Kalp
-
BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ VE HORMONLARI
-
Hayvan Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu
-
Akciğer hacim ve kapasiteleri
-
Solunumda Hava Akışı ve Hacim
-
Kan basıncı ve nabız
-
Kan Basıncı ve tansiyon ölçülmesi ve Kan
-
Elektromiyografi
-
İskelet Kası: Genel Bilgi
-
Kalp Kapakçıkları ve Kalp Sesleri
-
Beynin çalışmadığı durumlarda dahi, kalp nasıl çalışıyor?
-
Elektrokardiyogram ve Kalp Sesleri
-
Stannius Bağları