Böcek kanatlarının solungaçlardan evrimleştiğine dair yeni kanıtlar
Böcek kanatları nasıl ortaya çıktı? Bu, böceklerin evriminin çözülemeyen gizemini temsil eden bir sorudur. Uzun yıllar süren araştırmalara rağmen, böcek kanatlarının gerçekte hangi vücut yapısından evrimleştiği ve henüz aktif uçuş gerçekleştirecek kadar verimli olmadıkları dönemde orijinal işlevlerinin ne olduğu hala tam olarak belli değil.
Palaeodictyoptera ve Carbotriplurida larvalarının habitat, torasik ve abdominal büyümeleri. bir Rochdalia parkeri (Palaeodictyoptera), dorsolateral görünümde habitus, No. MM L.11464 Manchester Museum koleksiyonu, Birleşik Krallık; b Idoptilus sp. (Palaeodictyoptera), dorsolateral görünümde habitus, GLAHM A.2680a Hunterian Müzesi, Glasgow Üniversitesi, Birleşik Krallık koleksiyonu; c - e Carbotriplura kukalovae , sırt görünümünde habitus, Çek Karst Müzesi Müzesi. Beroun, Çek Cumhuriyeti; d torasik yan çıkıntıların detayı, e yanal çıkıntılı karın detayı. Ölçek çubukları a , b = 5 mm'dir; c = 10 mm. Kredi: İletişim Biyolojisi (2023). DOI: 10.1038/s42003-023-05568-6
Çek Bilimler Akademisi Biyoloji Merkezi'nden (BC CAS) bilim adamları da, eski bir böcek grubunun yeni keşfedilen tarih öncesi fosillerinde bu soruların yanıtlarını aramaya dahil oldular.
Böcek kanatlarının kökeni hakkında çeşitli hipotezler bulunmaktadır. Bir dereceye kadar kanatlı böceklerin ortak atasının su ortamında mı yoksa kara ortamında mı yaşadığı gerçeğine bağlıdırlar. Birçok çalışma, kanatların kökenini suda yaşayan böceklerin bazı temsilcilerinin solungaçlarına bağlarken, kanatlı böceklerin karasal kökenli olduğu yönündeki destek şu için daha yaygındır.
Communications Biology dergisinde yeni yayınlanan bir çalışmada, Biyoloji Merkezi'nden entomologların katılımıyla uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yeni kanıtlar eldeedildi.
Çek bilim adamları, Alman meslektaşlarıyla birlikte Aşağı Saksonya'daki bir taş ocağında, Karbonifer döneminden (Paleozoyik'in sonunda nesli tükenmiş) Palaeodictyoptera adlı eski bir böcek grubunun larvalarına ait yeni Paleozoik fosiller buldular. Vücut yapılarıyla varsayımsal kanatlı bir böceğin atasına benzeyen bu larvalar, bu evrimsel gizemin çözümüne yönelik yeni ipuçları sağlıyor.
Fosillerde, bilim adamları su ortamındaki yaşam için çeşitli adaptasyonlar keşfettiler; en önemlisi, karın yanlarında muhtemelen solungaç işlevi gören birkaç çift düzleştirilmiş çıkıntı.
Larvalarda ayrıca göğüs kafesinde, detaylı yapısı karın bölgesindeki solungaç plakalarına çok benzeyen üç çift gelecek kanat gözlemlediler. Bu nedenle kanat yastıkları olarak adlandırılan bu yastıkların aynı zamanda su ortamından oksijen alımına da katıldığı varsayılabilir.
"Fosillerimiz kesinlikle kanatlı böceklerin atasını temsil etmese de, bunlar larvadır ve bu grubun yetişkinleri zaten tamamen işlevsel kanatlara sahiptir. Yine de nispeten eski bir böcek grubudur. Diğer antik böceklerin larvalarının da var olduğu gerçeği göz önüne alındığında, BC CAS Entomoloji Enstitüsü'nden Pavel Sroka, mayıs sinekleri ve yusufçuklar gibi taksonların da suda yaşayan canlılar olduğunu, bu durumun kanatlı böceklerin evriminin başlangıcında su ortamının önemli bir rol oynadığı ihtimalini desteklediğini öne sürüyor .
Pavel Sroka, "Daha sonra kanatların oluşmasına neden olan göğüs kafesi üzerindeki düzleştirilmiş çıkıntıların ilk biçimleri, işlevsel olarak fosillerimizdeki kanat yastıklarında gördüğümüze benzer şekilde nefes alma organları olarak ortaya çıkmış olabilir" diyor.
More information: Jakub Prokop et al, Thoracic and abdominal outgrowths in early pterygotes: a clue to the common ancestor of winged insects?, Communications Biology (2023). DOI: 10.1038/s42003-023-05568-6
Journal information: Communications Biology
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu
-
Wight Adası’nda Yeni Bir Otçul Dinozor Türü Keşfedildi
-
İlk Sıcakkanlı Dinozorlar 180 Milyon Yıl Önce Ortaya Çıkmış
-
Eğer Kuşlar Dinozorsa Neden Soğukkanlı Değiller?
-
Dünyadaki Son Tüylü Mamutlar 4.000 Yıl Önceye Kadar Yaşamış!
-
Homo sapiens Neden Afrika’da Ortaya Çıktı?
-
Reçine İçinde Karıncaları Taklit Eden Örümcek Fosili Bulundu
-
Hindistan’da Bilinen En Büyük Yılanın Fosili Bulundu
-
Fas’ta Hançer Biçimli Dişleri Olan Deniz Sürüngeni Keşfedildi
-
12 Milyon Yıllık Salyangoz Kabuğunda Canlı Renkler Bulundu
-
ABD’de 65 Milyon Yıllık Yeni Bir Köpekbalığı Türü Keşfedildi
-
Charles Darwin'in Kütüphanesinin Tamamı Online Olarak Erişime Açıldı
-
İngiltere’de 200 Milyon Yıllık Uçan Sürüngen Fosili Keşfedildi
-
Yeni Dinozor Türü, T. rex’in Bilinen En Yakın Akrabası Olabilir