Hayvan Fosillerini Koruyan Koşullar İlk Ne Zaman Oluştu?
Charles Darwin’den bu yana doğa bilimcilerin kafasını karıştıran bir soru çözülüyor: Hayvanlar Dünya tarihinde ilk kez ne zaman ortaya çıktı?
Anomalocaris, yaklaşık 570 milyon yıl önce Kambriyen dönemine ait tarih öncesi bir yaratık
Burgess Shale benzeri kayaların analizi, belirli kil türlerinin yumuşak gövdeli fosillerin korunma şansını artırdığını ortaya koyuyor.
Hayvanlar fosil kayıtlarında ilk kez yaklaşık 574 milyon yıl önce görülüyor. Onların gelişi, Kambriyen dönemine (539 milyon yıl öncesinden 485 milyon yıl öncesine) ait kayalarda ani bir ‘patlama’ olarak ortaya çıkıyor ve evrimsel değişimin tipik kademeli hızına karşı çıkıyor gibi görünüyor. Pek çok bilim insanı (Darwin’in kendisi de dahil) ilk hayvanların aslında Kambriyen döneminden çok önce evrimleştiğine inanıyor, ancak fosil kayıtlarında neden eksik olduklarını açıklayamıyorlar.
Dünyada ilk hayvanlar ne zaman ortaya çıktı? Fosil kayıtlarına inanılacak olursa, ilk hayvanlar yaklaşık 570 milyon yıl önce evrimleşti ve yaklaşık 539 ila 485 milyon yıl önce Kambriyen patlaması sırasında hızla çoğaldılar. Ancak canlı hayvanları en eski ortak atalarına kadar tahmin etmek için genlerin mutasyon biriktirme hızını kullanan moleküler saati takip ederseniz, hayvanların muhtemelen ilk kez yaklaşık 800 milyon yıl önce evrimleştiğini görürsünüz.
Ancak erken Neoproterozoik olarak adlandırılan bu döneme ait kayalar, bakteri ve protistler gibi fosil mikroorganizmalar içermesine rağmen bugüne kadar hiçbir hayvan fosili bulunamadı. Bu durum, paleontologlar için bir ikilem yaratıyor: Moleküler saat yöntemi, hayvanların ilk evrimleştiği noktayı olduğundan fazla mı tahmin ediyor? Yoksa erken Neoproterozoyik sırasında hayvanlar mevcuttu, ancak korunamayacak kadar yumuşak ve hassas mıydı?
Şimdi ise araştırmacılar farklı bir yaklaşım benimseyerek hayvan fosillerini korumak için koşulların ne zaman uygun olduğunu sorguladılar. İlk hayvanların mineral bazlı kabuk veya iskeletlerden yoksun olduğu ve fosilleşmek için, Kanada Rocky Dağları’ndaki 500 milyon yıllık ünlü Burgess Shale yataklarına benzer şekilde olağanüstü koşullara ihtiyaç duyduğu düşünülüyor.
Burgess Shale benzeri kayaların analizi, belirli kil türlerinin yumuşak gövdeli fosillerin korunma şansını artırdığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, 800 milyon yıl öncesine ait yalnızca üç kaya yatağının bu kriterleri karşıladığını gösterdi (Kanada’daki Nunavut, Rusya’daki Sibirya ve Norveç’teki Svalbard’da) ancak hiçbirinde hayvan fosili yoktu.
Trends in Ecology and Evolution dergisinde yazan araştırmacılar, hayvanların mümkün olan en eski kökeninin 789 milyon yıl önce olduğu sonucuna vardı. Artık giderek daha genç kayaları arayarak tahminlerini daha da hassaslaştırmayı umuyorlar.
The Guardian. 25 Ekim 2023.
Makale: Anderson, R. P., Woltz, C. R., Tosca, N. J., Porter, S. M., & Briggs, D. E. (2023). Fossilisation processes and our reading of animal antiquity. Trends in Ecology & Evolution.
ArkeoFili: "Hayvan Fosillerini Koruyan Koşullar İlk Ne Zaman Oluştu?"
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu
-
Wight Adası’nda Yeni Bir Otçul Dinozor Türü Keşfedildi
-
İlk Sıcakkanlı Dinozorlar 180 Milyon Yıl Önce Ortaya Çıkmış
-
Eğer Kuşlar Dinozorsa Neden Soğukkanlı Değiller?
-
Dünyadaki Son Tüylü Mamutlar 4.000 Yıl Önceye Kadar Yaşamış!
-
Homo sapiens Neden Afrika’da Ortaya Çıktı?
-
Reçine İçinde Karıncaları Taklit Eden Örümcek Fosili Bulundu
-
Hindistan’da Bilinen En Büyük Yılanın Fosili Bulundu
-
Fas’ta Hançer Biçimli Dişleri Olan Deniz Sürüngeni Keşfedildi
-
12 Milyon Yıllık Salyangoz Kabuğunda Canlı Renkler Bulundu
-
ABD’de 65 Milyon Yıllık Yeni Bir Köpekbalığı Türü Keşfedildi
-
Charles Darwin'in Kütüphanesinin Tamamı Online Olarak Erişime Açıldı
-
İngiltere’de 200 Milyon Yıllık Uçan Sürüngen Fosili Keşfedildi
-
Yeni Dinozor Türü, T. rex’in Bilinen En Yakın Akrabası Olabilir