BÖCEKLERDE EMBRİYO GELIŞİMİ
Yumurta döllendikten kisa bir süre sonra bölünmeye baslar. Yumurtanin bölünmesine segmentasyon denir. Segmentasyon sekli yumurta tipine göre degisir. Şöyle ki; böcek yumurtasi sentrolesital olup segmentasyonu da superficialdir. Bu segmentasyonda yumurtanin merkezinde bulunan nukleusun birbirini izleyen bölünmeleri sonunda çok sayida nukleus meydana gelir. Bu yavru nukleuslar yumurtanin çevresinde bulunan sitoplazmaya göç ederler. Çevredeki sitoplazma nukleus sayisi kadar bölünerek blastoderm adini alan tabaka meydana gelir. Bundan sonra blastodermin belirli yerinde kalinlasma olur ve yumurta boyunca uzun bir serit olusur. Bu kalinlasmayi bir çökme izler ve 2 tabaka (Ektoderm, endoderm) olusur. Gastrulasyon adini alan bu dönemden sonra meydana gelen tabakalar arasinda özel hücrelerin çogalmasi sonucu orta tabaka mezoderm meydana gelir. Bu sirada embriyo amnion ve serosa adli 2 zar tarafindan çevrelenmistir (Disda seroza içte amnion).
Embriyonun segmentlere ayrilmasi gelismenin ilk devrelerinde baslar, segmentlerin olusumu degisik safhalarda olur. Bas protopod döneminde, thorax ve abdomen segmentleri polypod döneminde ve bacaklar oligopod döneminde meydana gelir.
Böcek vücudunu olusturan çesitli organlar yapi itibari ile degisik embriyo tabakalarindan meydana gelir;
Ektodermden: Deri, iskelet, ön ve art barsak, salgi bezleri, duygu organlari, solunum ve sinir sistemleri ve cinsel organlari,
Mezodermden: Kan ve dolasim sistemleri, yag hücreleri, isik organlari, ovaryum ve testisleri,
Endodermden: Orta barsak.
Embriyo gelisiminden sonra meydana gelmis olan yavru yumurtayi kemirerek açtigi kisimdan veya özel yapili kapagi kaldirarak disariya çikar. Yumurta dönemi süresi degisiktir. Birkaç saat kadar kisa veya aylarca sürecek kadar uzun olabilir.
Entomoloji
-
Duyarga bacaklılar - Protura
-
İçtençeneliler - Entognatha
-
Böceklerin Anten veya Duyarga Yapıları
-
Böceklerin anatomik yapısı ve vücut kısımları
-
Entomolojiye giriş
-
Entemoloji ya da böcek bilimi hakkında bilgi
-
Bitki zararlısı böcekler
-
Ülkemizdeki Bombus Türleri
-
Bal ve Apiterapi
-
Arı Zehiri Ve Apiterapi
-
Bal Arılarının Taksonomisi, Vücut Yapıları & Gelişme Dönemleri
-
Bal Arısı Kolonisi Ve Arı Irkları
-
Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması
-
BÖCEKLER VE ZARARLARI
-
Böcekler İçin Çevre Dostu Öneriler