Caretta Değil, Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası
Birsen Kahraman, Kuşadası’nda deniz kıyısında canlı olarak bulduğu kaplumbağanın Caretta caretta olabileceği düşüncesiyle, Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Dairesi Başkanlığı’na ihbarda bulunur.
Denizcilik Daire Başkanlığı’nın bildirdiği adrese gittiğimizde, kaplumbağanın Trachemys scripta türü Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası olduğunu tespit ettik. Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları pet hayvanı olup, muhtemelen alan kişi tarafından kontrolsüz bir şekilde deniz kıyısına bırakılmış. Bu tür kaplumbağaların orijini Amerika kıtası olup, istilacı bir türdür.
Genellikle çocuklar için alınan bu kaplumbağalar, bir süre evde beslenmekte, büyüdükçe bakımı zorlaştığından, en kolay çare olarak göl, gölet ve bataklık gibi sulak alanlara bırakılmaktadır. Burada da doğal düşmanı olmadığından istilacı baskın tür haline gelmektedir. Özellikle tatlı sularımızda bulunan Mauremys rivulata türü Balkan kaplumbağalarıyla rekabet oluşturmaktadır. Bu tip istilacı türlerin biyolojik çeşitliliğe zarar vermesini önlemek için doğaya bırakılmaması gerekir.
Trachemys scripta türü, başının her iki yanında bulunan kırmızı renginden dolayı, Balkan Kaplumbağalarından hemen ayırt edilebilir. Kırmızı yanaklı su kaplumbası, Caretta caretta türü iribaş deniz kaplumbağası ve Chelonia mydas türü Yeşil Kaplumbağalardan çok farklıdır. Dere ve göllerin kıyıya yakın bölümlerinde çok görüldüğünden vatandaşlar tarafından deniz kaplumbağası olarak değerlendirilmektedir. Bu tür vakalarda, kaplumbağanın deniz mi yoksa tatlısu kaplumbağası mı olduğunu belirlemek için, fotoğrafıyla ihbar edilmelidir.
Makale kaynağı: Bahattin Sürücü ( Facebook)
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Oşinograflar Yeni Bir Balina Türü Keşfettiklerine İnanıyor.
-
Deniz Kalemleri
-
Mavi halkalı ahtapotlar- Hapalochlaena lunulata
-
Su pireleri - Daphnia sp.
-
Çizgili Bir Yunus Ölü Olarak Bulundu
-
Caretta Değil, Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası
-
Kuşadası’nın Yavruları Çıkmaya Başladı
-
Kuşadası C. Caretta Yuva Kontrol Açılışı Yapıldı
-
Zebra balıkları ile yapılan çalışmaya göre, beyindeki değişimler kişilik özelliklerine etki ediyor
-
Zebra Balığı Nöronlarında Sıra Dışı Rejenerasyon Yeteneği
-
Kuşadası Kıyılarında Böylesi İlk Kez Görüldü
-
Bugün Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü
-
Deniz yılanlarının 15 milyon yıllık evrimi: Değişken ışık seviyelerine uyum
-
Yok oluşun kıyısında bir tür Conraua derooi
-
Jeotermal ısı ve CO2 ile beslenen yeni bir serada spirulina üretimi