CRISPR teknolojileri COVID-19 tanısında PCR'a alternatif olarak kullanılmaya başlandı.
Feluda Covid-19 Testi: Feluda testi, Covid-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV2'nin genetik materyalini tanımlamak ve hedeflemek için yerel olarak geliştirilmiş CRISPR gen düzenleme teknolojisini kullanır.
CRISPR temelli bir test olan FELUDA (FNCAS9 Editor Linked Uniform Detection Assay'in kısaltması) Hindistan'da tanı için onay aldı. SARS-CoV-2 tespitinde %96 duyarlılık ve %98 özgüllüğe sahip olduğu bildirilen sistemde virüsü tespit etmek için Cas9 proteini kullanılıyor ve 30 dakikada test sonuçlanıyor. Daha önce de Amerika'da Massachusetts Institute of Technology ve Harvard Üniversitesi tarafından geliştirilen dünyanın ilk CRISPR tabanlı Covid-19 testine acil kullanım onayı verilmişti.
CRISPR temelli tanı sistemleri, hızlı ve ucuz olmalarının yanında düşük cihaz maliyeti ile de dikkati çekiyor.
Yeni Feluda Covid-19 testi nedir?
FNCAS9 Editor Linked Uniform Detection Assay'in kısaltması olan Feluda, Covid-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV2'nin genetik materyalini tanımlamak ve hedeflemek için yerel olarak geliştirilmiş CRISPR gen düzenleme teknolojisini kullanıyor . CSIR'e göre test, Covid-19 tanısında altın standart olarak kabul edilen RT-PCR testlerinin doğruluk seviyelerine uyuyor, daha hızlı geri dönüş süresine sahip ve daha ucuz ekipman gerektiriyor.
"CSIR-IGIB (Genomik ve Bütünleştirici Biyoloji Enstitüsü) FELUDA tarafından desteklenen Tata CRISPR (Kümelenmiş Düzenli Aralıklı Kısa Palindromik Tekrarlar) testi, yeni koronavirüsü tespit etmek için yüzde 96 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük ile yüksek kaliteli kriterleri karşıladı , Bir CSIR açıklaması dedi. Dahası, 'Feluda', virüsü başarılı bir şekilde tespit etmek için özel olarak uyarlanmış bir Cas9 proteini kullanan dünyanın ilk teşhis testidir. Diğer CRISPR testleri, SARS-CoV2'yi tespit etmek için CAS12 ve CAS13 proteinlerini kullanır.
CSIR araştırma ekibi, genom teşhisi ve terapötikleri için orak hücre misyonu altında çalışırken yeni test kitini oluşturmaya geldi. Yakında teknolojinin Covid-19 için yeni bir teşhis testi geliştirmek için kullanılabileceğini fark ettiler.
CRISPR teknolojisi nedir?
CRISPR, bir gen düzenleme teknolojisidir ve genetik kusurların düzeltilmesinde ve hastalıkların yayılmasının tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. CRISPR teknolojisi, bir gen içindeki belirli DNA dizilerini tespit edebilir ve onu kesmek için moleküler makas görevi gören bir enzim kullanır. Ayrıca araştırmacıların DNA dizilerini kolayca değiştirmelerine ve gen işlevini değiştirmelerine olanak tanır. Dahası, teknoloji gelecekte birden fazla başka patojenin tespiti için de yapılandırılabilir.
Amerika Birleşik Devletleri, Mayıs ayında Massachusetts Institute of Technology ve Harvard Üniversitesi tarafından geliştirilen dünyanın ilk CRISPR tabanlı Covid-19 testinin acil kullanım onayını vermişti.
©Biyologlar.com
Kaynak:
https://indianexpress.com/article/explained/feluda-coronavirus-covid-19-test-tata-sons-crispr-technology-6603573/
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Ekinokokkoz Nedir? Köpekler ve Diğer Etçillerin Dışkılarından İnsanlara Bulaşabilen Bu Kistik Hastalığın Özellikleri Nelerdir?
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
En yaygın olarak görülen mikrobiyolojik hastalıķlar nelerdir
-
Endolitler Hakkında Bilgi
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor