Hayvanlarda Solunum Mekaniği Nedir?
Akciğerler göğüs kafesi içinde bulunur.Akciğerlerin üzerini örten göğüs boşluğu zarıserözbir sıvı üretir. Bu sıvı sayesinde akciğerler göğüs kafesi içinde kolayca hareket eder. Solunum, soluk alma(inspirasyon) ve soluk verme (ekspirasyon) olmak üzere iki dönemde gerçekleşir.
Soluk Alma(İnspirasyon)
Göğüs kafesinin ve akciğerlerin genişlemesiyle,dış ortamda bulunan havanın alveollere ulaşmasına “soluk alma” denir. Normal solunumda göğüs boşluğundakihacim değişikliklerinin % 70’i diyaframtarafından gerçekleştirilir. Diyaframkasları ile kaburgalar arasıkaslar solunuma yardımcı olan kaslardır. Diyaframın göğüs boşluğuna bakanyüzü dış bükey olupsolunum esnasında bombe azalır. Akciğerler genişler veinspirasyon gerçekleşir(kostal tip solunum).Karın boşluğundaki organlar ise arkaya doğru itilir, karın içi basınç artar, karın duvarları yanlara doğru şişkinleşir (Abdominal solunum).
Diyaframın kasılmasıesnasında, kaburgalar arasındakikaslarda kasılır, göğüs kafesinin genişlemesiyle akciğer içi basınç, atmosfer basıncından daha düşük olduğundan (negatifbasınç) dışarıdaki hava akciğerlere dolar (inspirasyon). Normal solunumda kostal ve abdominal solunum birlikte (kosto abdominal)yapılır.
Soluk Verme (Ekspirasyon)
Genişlemiş olan göğüs kafesinin ve akciğerlerin eski halinedönmesi ve akciğerlerdeki havanın dışarı çıkmasıdır. Akciğer içi basınç,atmosfer basıncının biraz üstündedir.Soluk verme esnasında kaburgalar arası kasların kasılmasıyla göğüs kafesininiç hacmi azalır, nefes dışarı verilir. Soluk vermede ön karın duvarı kaslarının kasılması sonucu diyafram yukarı itilir. Karın içi basınç artarken göğüs kafesiiçe çekilmiş olur.
Normalde soluk verme işlemi pasif olarak meydana gelmektedir. Güç solunumda ise ekspirasyon aktif olarak yapılır ve hızı artar.
Soluk alıp verme sırasında akciğerlerin büzülmesi göğüs kafesinin daralmasından daha olur. Bu nedenle göğüs boşluğu ile akciğerler arasında negatif bir basınç şekillenir. Bu durum geviş getirenlerde besinlerin rumenden ağıza getirilmesine de yardımcı olur.
Anatomi
-
Beyin Sapı İşlevi
-
Pupiller Refleks Yolları
-
Amygdala
-
Hipokampus Anatomisi
-
Kanatlı Hayvanlarda Solunum Sistemini Oluşturan Organların Özellikleri
-
Hayvanlarda Solunum Tipleri
-
Hayvanlarda Solunum Mekaniği Nedir?
-
Hayvanlarda Akciğerler (Pulmones)
-
Soluk Borusu (Trake, Trachea)
-
Gırtlak (Larinks, Larynx)
-
Bölgelere Göre Omurların Özellikleri Nelerdir?
-
Omurganın yapısı ve görevleri nelerdir?
-
İskeletin (Kemiklerin) Görevleri Nelerdir ?
-
Kemik gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?
-
Kemikleşme (Ossificasyon) Nedir ?