İklim değişikliği nedir? Gerçekten basit bir rehber
İnsan faaliyetleri nedeniyle dünya sıcaklıkları yükseliyor ve iklim değişikliği artık insan yaşamının her yönünü tehdit ediyor.
BBC News in verdiği habere göre; İnsan faaliyetleri nedeniyle dünya sıcaklıkları yükseliyor ve iklim değişikliği artık insan yaşamının her yönünü tehdit ediyor.
Kontrolsüz bırakılırsa, insanlar ve doğa, kötüleşen kuraklıklar, yükselen deniz seviyeleri ve türlerin kitlesel yok oluşuyla birlikte feci bir ısınma yaşayacak.
Dünya büyük bir zorlukla karşı karşıya, ancak bu sorunun potansiyel çözümleri mevcut.
İklim değişikliği nedir?
İklim, her hangi bir yerde uzun yıllar boyunca görülen ortalama hava durumudur. İklim değişikliği ise bu ortalama koşullarda meydana gelen değişimdir.
Şu anda gördüğümüz hızlı iklim değişikliğine, insanların evleri, fabrikalar ve ulaşımı için petrol, gaz ve kömür kullanması neden oluyor.
Bu fosil yakıtlar yandığında, çoğunlukla karbondioksit (CO2) olmak üzere sera gazları açığa çıkarır. Bu gazlar Güneş'in ısısını hapseder ve gezegenin sıcaklığının yükselmesine neden olur.
Dünya şimdi 19. yüzyılda olduğundan yaklaşık 1,1 derece daha sıcak ve atmosferdeki CO2 miktarı %50 oranında arttı .
Fotoğraflar: BBC
İklim bilimcilerine göre, iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından kaçınmak istiyorsak sıcaklık artışları yavaşlamalıdır. Küresel ısınmanın 2100 yılına kadar 1.5C'de tutulması gerektiğini söylüyorlar .
Bununla birlikte, daha fazla önlem alınmazsa, gezegen o zamana kadar 2 C'den fazla ısınabilir. Bağımsız İklim Eylemi İzleyici grubu tarafından hazırlanan 2021 raporu, yüzyılın sonuna kadar dünyanın 2,4 derecelik bir ısınmaya doğru gittiğini hesapladı.
Hiçbir şey yapılmazsa, bilim insanları gelecekte küresel ısınmanın 4 dereceyi aşarak yıkıcı sıcak hava dalgalarına, yükselen deniz seviyelerinde evlerini kaybetmeye ve bitki ve hayvan türlerinin geri dönüşü olmayan kaybına yol açabileceğini düşünüyorlar.
İklim değişikliğinin etkisi nedir?
Olumsuz hava olayları dünya genelinde yaşamı ve insanların geçim kaynaklarını olumsuz bir şekilde tehdit etmeye devam ediyor.
Daha fazla ısınmayla, tarım arazileri çöle dönüştüğü için bazı bölgeler yaşanmaz hale gelebilir. Doğu Afrika şu anda, BM'nin Dünya Gıda Programı'na göre 22 milyon kadar insan açlık riskiyle karşı karşıya.
Aşırı sıcaklıklar, bu yaz Avrupa'da görüldüğü gibi orman yangını riskini de artırabilir. Fransa ve Almanya, Ocak ile 2022 Temmuz ortası arasında ortalamaya kıyasla yaklaşık yedi kat daha fazla arazi yakıldığını ortaya koymakta.
Daha yüksek sıcaklıklar aynı zamanda Sibirya gibi yerlerde daha önce donmuş olan toprakların eriyerek yüzyıllardır hapsedilmiş sera gazlarını atmosfere salarak iklim değişikliğini daha da kötüleştireceği anlamına geliyor.
Diğer bölgelerde aşırı yağışlar tarihi sele neden oluyor - son zamanlarda Çin, Pakistan ve Nijerya'da görüldüğü gibi.
Fotoğraflar: BBC
Gezegenin okyanusları ve habitatları da tehdit altında. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından finanse edilen Nisan 2022'de yayınlanan araştırmaya göre, deniz türlerinin %10 ila %15'inin zaten yok olma riski altında olduğunu gösteriyor.
Daha sıcak bir dünyada, kara hayvanları da yaşamak için ihtiyaç duydukları yiyecek ve suyu bulmakta zorlanacaklar. Örneğin, güvendikleri buzlar eridikçe kutup ayıları ölebilir ve filler günde ihtiyaç duydukları 150-300 litre suyu bulmakta zorlanabilir.
Bilim adamları , önlem alınmazsa bu yüzyılda en az 550 türün yok olabileceğine inanıyor.
İklim değişikliği dünyayı nasıl etkileyecek?
İklim değişikliğinin dünya genelinde farklı etkileri olacaktır. BM iklim kuruluşu IPCC'ye göre, küresel sıcaklık artışı 1,5 C içinde tutulamazsa:
İngiltere ve Avrupa , aşırı yağışların neden olduğu sel baskınlarına karşı savunmasız kalacak
Orta Doğu'daki ülkeler aşırı sıcak hava dalgaları ve yaygın kuraklık yaşayacak
Pasifik bölgesindeki ada ülkeleri yükselen denizler altında kaybolabilir
Birçok Afrika ülkesinin kuraklık ve gıda kıtlığı yaşaması muhtemel
Batı ABD'de kuraklık koşulları muhtemel, diğer bölgelerde daha yoğun fırtınalar görülecek
Avustralya'nın aşırı sıcaklardan ve orman yangınlarından kaynaklanan ölümlerdeki artışlardan muzdarip olması muhtemel.
Hükümetler ne yapıyor?
Ülkeler iklim değişikliğinin ancak birlikte çalışarak üstesinden gelinebileceği konusunda hemfikir ve 2015'te Paris'te imzalanan dönüm noktası anlaşmasında küresel ısınmayı 1.5 C'de tutmaya çalışma sözü verdiler.
Mısır, Kasım ayında, ülkelerin fosil yakıt kullanımını azaltmak da dahil olmak üzere emisyonları azaltmak için iddialı planlar geliştireceği COP27 adlı dünya liderleri için bir zirveye ev sahipliği yapıyor.
Birçok ülke 2050 yılına kadar "net sıfır"a ulaşma sözü verdi. Bu, sera gazı emisyonlarını mümkün olduğunca azaltmak ve atmosferden eşdeğer bir miktarı emerek kalan emisyonları dengelemek anlamına geliyor.
Uzmanlar, bunun hala ulaşılabilir olduğu konusunda hemfikir, ancak hükümetlerin, işletmelerin ve bireylerin şimdi önemli değişiklikler yapmasını gerektiriyor.
Mısır'ın COP27 iklim zirvesinin karşı karşıya olduğu büyük sorunlar
Bireyler ne yapabilir?
Büyük değişikliklerin hükümetlerden ve işletmelerden gelmesi gerekiyor, ancak bilim insanları, hayatımızdaki bazı küçük değişikliklerin iklim üzerindeki etkimizi sınırlayabileceğini söylüyor :
- daha az uçuş yap
- arabasız yaşayın veya elektrikli araba kullanın
- et ve süt ürünleri tüketimini azaltmak
- enerji kullanımınızı azaltın
- Değiştirilmeleri gerektiğinde çamaşır makineleri gibi enerji açısından verimli ürünler satın alın
ev yalıtımınızı iyileştirin
- gazlı ısıtma sisteminden elektrikli sistemlere geçiş
İklim değişikliğinin kontrol altına alınması için Kasım ayında Mısır'da yapılacak COP27 küresel iklim zirvesi çok önemli görülüyor. 200'den fazla ülke, emisyonları azaltmak ve iklim değişikliğine hazırlanmak için daha fazla önlemi tartışmak üzere zirveye katılacak, bu günlük yaşamlarımızda büyük değişikliklere yol açabilir.
BBC News : https://www.bbc.com/news/science-environment-24021772
Ekoloji Haberleri
-
Memelilerin Yaşamayı Seçtiği Yerler için En Önemli Faktör İklim
-
Artan sıcaklıklar Arnavutluk'taki göçmen kuş yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Hindistan kaplanları iklim ve insan baskısı arttıkça yükseklere tırmanıyor
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Ülkeler mercanlara yardım için 12 milyar dolar toplama sözü verdi
-
Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin üçte ikisi toprakta yaşıyor
-
Derin denizlerin eşsiz güzellikleri "Mercan Resifleri"
-
Canlıların korunma statüleri,
-
Çevreye Etkin Bir Yaklaşım: Kişisel Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Azaltma Stratejileri
-
Deterjanların Çevre Üzerindeki Etkileri ve Sürdürülebilir Yaklaşımlar
-
İnsan Türlerinin Melezleşmesi, İklimle Yakından İlişkiliydi
-
Yağmur yağacağını koklayabiliyor musun?
-
İklim değişikliği çocuk sağlığını riske atıyor