Kloroplastın Kaynağı
Fotoğraf: Patricia Sanchez-Baracaldo
Bilim insanları, bir çekirdeği olan ökaryot olarak bilenen daha karmaşık bir organizmanın ardından yosun ve kara bitkilerinin evrimleştiğini biliyorlardı; bu eski ökaryot bastırıldı, bir fotosentez yapan bakteriler genellikle mavi-yeşil algler veya siyanobakteryum olarak bilinir.
Siyanobakterilerin kloroplastın ataları olduğu kabul edilse de, jeolojik olarak ilk ortaya çıktığı zaman ve hangi tür habitatın bulunduğu ilk kloroplasta en yakın siyanobakterlerin hangisi olduğu açık değildir. Bu yeni çalışma, kloroplast soyunun, düşük tuzluluk ortamlarında 2.1 milyar yıl öncesinden en yakın siyanobakteriyal atadan ayrıldığını göstermektedir.
Kloroplast ve ökaryotik ev sahibinin simbiyotik bir ilişki içinde yakın bir şekilde ilişkilendirilmesi 200 milyon yıl daha sürdü. Bu evrimsel çalışma ayrıca deniz alg gruplarının çok ileride yaklaşık 800-750 milyon yıl önce çeşitlendiğini ortaya koymuştur.
Çalışmanın baş yazarı, Dr. Patricia Sanchez-Baracaldo, “Bu çalışmanın sonuçları, algler gibi kompleks organizmaların önce tatlısu ortamlarında evrimleştiklerini ve daha sonra kolonize olduklarını anlamına gelir. Bu sonuçların karbon devrini anlamak için büyük etkileri bulunmaktadır. Genomik veriler ve sofistike evrimci yöntemler, daha önceden karada yaşama ilişkin daha kapsamlı bir resim çizmek için kullanılabilir; fosil kayıtlarından daha önce çıkarılan şeyleri tamamlıyor.” dedi.
Prof. Davide Pisani “Gezegenimiz güzel bir yer ve güneş sisteminin geri kalanıyla böylesine keskin bir kontrast içinde var. Ormanın yeşilini ve suyun mavi / yeşil tonunu gördüğünüz bu güzel uydu resimlerini düşünün.
“Dünya, fotosentez öncesi böyle değildi. Fotosentezden önce insanlar tarafından yaşanmayan uzaydaki bir yerdi. Burada Dünya’nın bugün bildiğimiz gezegen haline gelmesinin nasıl olduğunu açıklığa kavuşturmak için büyük adımlar attık ve bence bu harika” dedi.
İleri okuma: https://phys.org/news/2017-08-chloroplast.html
More information: ‘Early photosynthetic eukaryotes inhabited low salinity habitats’ P. Sánchez-Baracaldo. J. Raven, D. Pisani and A. Knoll, PNAS (2017). dx.doi.org/10.1073/pnas.1620089114
Journal reference: Proceedings of the National Academy of Sciences http://www.pnas.org/
Çeviren ve Derleyen: YalçınDedeoğlu
Botanik Haberleri
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) İçin Kamu Spotu Hazırlandı
-
Dünyanın en kötü zararlılarından biri Kaliforniya'ya saldırıyor
-
Leopoldia buseana, Muğla ilinde yeni bir endemik bitki türü keşfedildi.
-
Filipinler'de yeni bir türü bulundu "Cryptocoryne zamboangaensis"
-
Bilim insanları mekanik hasada uygun taze domates tasarladı
-
Orkide Türleri: Renklerin ve Kokuların Dansı
-
Tropik Lezzet ve Sağlık: Ejder Meyvesi, Pitaya Bitkisinin Sırları
-
Bordo bulamacı nedir ? Nasıl uygulanır ?
-
Ülkemiz İçin Yeni Bir Tür "Adıyaman çançiçeği"