Kloroplast’ın Kökeni
Bristol Üniversitesi liderliğindeki yeni bir araştırma. Kloroplastın ilk geliştiği kökenine, zamanlama ve yaşam alanına ışık tuttu. Gösel: Patricia Sanchez-Baracaldo
Dünya’nın biyosferinin besin kaynağı fotosentezdir. Bu temel süreç boyunca yosunlar ve bitkiler güneş ışını tutar ve karbondioksiti karbonhidrata dönüştürür, suyu böler ve oksijeni serbest bırakırlar. Fotosentez, kloroplast olarak bilinen bir hücre içindeki yeşil alt ünitelerde gerçekleşir. Bilim adamları, bilinen bir çekirdeği olan ökaryotları bilinen daha karmaşık bir organizmanın ardından yosun ve kara bitkilerinin evrimleştiğini biliyorlardı; Bu ata ökaryot fotosentez yapan bir bakteri tarafından yutuldu genellikle mavi-yeşil alg siyanobakteri olarak bilinir. Siyanobakteriler kloroplastın ataları olduğu kabul edilse de, kloroplastla en yakın ilişkisi olan siyanobakterilerin hangisinin jeolojik anlamda ilk ortaya çıktığı ve hangi yerleşim yerinde bu birliğin ilk gerçekleştiği belli değildir. Bu yeni çalışma kloroplast soyunun düşük tuzluluk ortamlarında 2.1 milyar yıl öncesinden en yakın siyanobakterial atadan ayrıldığını göstermektedir. Kloroplast ve ökaryotik ev sahibinin simbiyotik bir ilişki içinde yakınlaşması 200 milyon yıl daha almıştır. Bu evrimsel çalışma ayrıca deniz yosun gruplarının yaklaşık 800 ila 750 milyon yıl önce çeşitlendiğini ortaya koymuştur.
Çalışmanın baş yazarı Bristol Coğrafya Bilimleri Yüksek Okulunda Kraliyet Derneği Arş. Görv. Dr. Patricia Sanchez – Baracaldo, “ Bu çalışmanın sonuçları, algler gibi kompleks organizmaların önce tatlı su ortamlarında evrimleştiklerini ve daha sonra kolonize olduklarını ima etmiştir. Deniz ortamları – bu sonuçların da karbon döngüsünü anlamak için büyük etkileri vardır.”
“Genomik veriler ve sofistike evrimci yöntemler, karada yaşama ilişkin daha kapsamlı resim çizmek için kullanılabilir; fosil kayıtlarından daha önce çıkarılan şeyleri tamamlıyor.”
Biyoloji Ve Yer Bilimleri okulundan Prof. David Pisani şunları söyledi;” Gezegenimiz güzel bir yer ve güneş sisteminin geri kalanıyla böylesine keskin bir kontrast içinde var oluyor. Ormanın yeşiline ve suyu mavi-yeşil tonunu gördüğümüz bu güzel uydu resimlerini düşünün. Evet, dünya fotosentez öncesi gibi değildi. Fotosentezden önce insanlar tarafından yaşanamayan uzaylı bir yerdi. Burada, dünyanın bu gün bildiğimiz gezegen haline nasıl geldiğini açıklığa kavuşturmak için bazı büyük adımlar attık ve bence bu sadece harika.
Explore further: Plant photosynthesis inhibited by bacterial ancestor
More information: 'Early photosynthetic eukaryotes inhabited low salinity habitats' P. Sánchez-Baracaldo. J. Raven, D. Pisani and A. Knoll, PNAS (2017). dx.doi.org/10.1073/pnas.1620089114
Journal reference: Proceedings of the National Academy of Sciences search and more info website
Provided by: University of Bristol
Kaynak: https://phys.org/news/2017-08-chloroplast.html#jCp
Çeviren ve Derleyen: Yeliz Dikici
Botanik Haberleri
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) İçin Kamu Spotu Hazırlandı
-
Dünyanın en kötü zararlılarından biri Kaliforniya'ya saldırıyor
-
Leopoldia buseana, Muğla ilinde yeni bir endemik bitki türü keşfedildi.
-
Filipinler'de yeni bir türü bulundu "Cryptocoryne zamboangaensis"
-
Bilim insanları mekanik hasada uygun taze domates tasarladı
-
Orkide Türleri: Renklerin ve Kokuların Dansı
-
Tropik Lezzet ve Sağlık: Ejder Meyvesi, Pitaya Bitkisinin Sırları
-
Bordo bulamacı nedir ? Nasıl uygulanır ?
-
Ülkemiz İçin Yeni Bir Tür "Adıyaman çançiçeği"